top of page

WEETJES

Is het waar dat hernia's tegenwoordig niet meer geopereerd worden?

De Fabeltjeskrant of fake news

Tegenwoordig heet het fake news: onwaarheden die waar lijken. Vroeger noemden we dat verhalen uit de Fabeltjeskrant. Steeds weer komen er fabeltjes in omloop die ons leven beinvloeden. Eieren bijvoorbeeld. Ooit een lekkernij, dan helemaal in het verdomhoekje, nu toch weer leverancier van goede vetten.

Wat zijn de gevolgen van rechtop lopen voor ons lichaam?

De evolutie is er nog niet klaar mee

Ooit begonnen we als tweecellig wezen. Via de aap en de neanderthaler zijn we geworden tot de moderne mens. We zijn een voorbeeld van een succesvolle evolutie. Of toch niet? Echt klaar is de mens nog niet. Er zijn nogal wat onvolkomenheden. Hoe is het zo gekomen?

Waarom is regelmatige beweging belangrijk voor de gezondheid van de wervelkolom?

Een kop groter maken

Wij Nederlanders zijn weliswaar het langste volk ter wereld, maar aan het eind van de dag zijn ook wij een klein stukje korter. Hoe kan dat? Dat komt omdat we door de zwaartekracht overdag een klein beetje krimpen en onze tussenwervelschijven als citroentjes uitgeperst worden.

Waarom zeggen sommige huisartsen dat er in Nederland geen hernia's meer geopereerd worden?

In Nederland opereren we geen hernias meer

Laatst kwam een patiént, krom van de pijn in zijn been, op het spreekuur. Tijdens het gesprek deed hij de uitspraak: Ik was bij mijn huisarts, die deed erg zijn best om met medicamenten mijn pijn te verminderen. Toen ik hem vroeg of een operatie niet een optie was, zei hij: “In Nederland opereren we geen hernia’s meer."

Hoe moet pijnbestrijding worden benaderd?

Pijn - Zo kwaad nog niet

Pijn en kwaal kent de mensheid al sinds het begin der tijden. Of het nu na de appel van Eva was of de doos van Pandora, pijn hoort er sinds dien bij. Soms zelfs te veel pijn. De oudheid en de middeleeuwen staan bol van kunst met daarop gekwelde gezichten.

berisha-met-mikroskop.jpg

Bij het behandelen van hernia's en stenoses zijn er verschillende chirurgische benaderingen die in de loop der jaren zijn ontwikkeld en verfijnd.

Klassieke herniaoperatie: Een traditionele methode

PTED-Operatie: Geïnspireerd door technologieën uit de jaren '90, waar de endoscopen (kijkoperatie) 

Microscopische Operatie: Een geavanceerde techniek die gebruik maakt van een operatiemicroscoop voor optimale verlichting, vergroting en driedemensioneel zien, 

Wat zijn de symptomen van een stenose L4-L5? Passen mijn klachten bij een beginnende stenose L4/5 in de lage rug? En kan een stenose bij L4/5 mijn klachten veroorzaken? En hoe komt u van een lumbale stenose L4-L5 af? Hier vindt u alle informatie over een stenose L4-L5.

Sneezing_edited.jpg

Hoesten, niezen en persen kunnen meer invloed hebben op uw lichaam dan u denkt, vooral als u last heeft van een hernia. In dit artikel leggen we uit hoe deze alledaagse activiteiten de symptomen van een hernia kunnen verergeren en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

lage-rug.webp

De radioloog schrijft aan de huisarts dat u een bulging disc heeft, wat bedoelt hij daarmee? Wat is het verschil tussen een bulging disc en een hernia? En hoe kun je het voorkomen?

nekhernia modell.webp

Hernia's in de halswervelkolom, ook wel cervicale hernia's of nekhernia's genoemd, zijn een veelvoorkomende oorzaak van nek-, schouder- en armpijn. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en effectieve behandelingsmethoden voor een nekhernia c7/th1 om u te helpen een pijnvrij leven te leiden.

rug met hernia model_edited.png

Is er een hernia bij u vastgesteld? Dan is de grote vraag: moeten we de hernia wel of niet opereren? Het is goed om te weten dat niet iedere hernia ernstig is en hoeft dan ook niet behandeld te worden. In sommige gevallen kan een hernia vanzelf genezen, maar soms blijkt een operatie noodzakelijk. 

MRI hernia-2.jpg

Wat is een hernia L4-L5 en wat kunt u eraan doen? Waarom ontstaat er vaak een hernia in de lage rug op het niveau L4-L5? Wat zijn de symptomen en welke klachten geeft een hernia L4-L5? Lees alles over hernia L4-L5 en de meest effectieve behandelmethoden voor een pijnvrij leven.

stenose L5-s1

Wat zijn de signalen van een stenose tussen L5 en S1? Kunnen mijn klachten duiden op een opkomende stenose bij L5/S1 in de onderrug? Zou een stenose op het niveau van L5/S1 de oorzaak kunnen zijn van deze klachten? Hoe gaat u te werk bij een lumbale stenose op L5-S1? Hier krijgt u alle informatie die u nodig heeft over een stenose bij L5/S1.

bottom of page