top of page

STENOSE IN MRI

Stenose gevonden op een MRI! Wat betekent dit?

Rugspecialist Drs. Patrick Simons geeft uitleg over een MRI met een stenose L3/4 in de lage rug.

MRI met stenose L3/4

De MRI toont de lage rug van opzij. De wervels als blokken op elkaar gestapeld, de tussenwervelschijven ertussen en van boven naar beneden gaand het zenuwkanaal. de groen ingekleurde tussenwervelschijven dienen naar de rugkant toe,  niet buiten den begrenzing van de wervels te gaan, zodat het zenuwkanaal met de zenuwen en het hersenvocht (liquor) vrij kunnen bewegen.

Stenose mri lage rug vernauwing l3-4_edited.jpg
stenose mri lage rug wervels_edited.jpg

We spreken van een stenose wanneer de doorsnede van het zenuwkanaal niet alleen door een uitstulping van de tussenwervelschijf, maar ook door verdikking van de kleine gewrichten (artrose) en het ligament (band) tussen de doornuitsteeksels. Het gevolg is dat de zenuwen niet meer de bewegingen (vooral het lopen) van het lichaam kunnen volgen, en gaan klemmen. Hoe verder U probeert te lopen, hoe meer ze klemmen, tot het niet meer gaat. U moet staan blijven, zitten en naar voren bukken om weer wat meer ruimte te maken. Lukt dat niet meer, of moet u om de haverklap  blijven staan , kunnen we het zenuwkanaal met een minimaal  invasieve ingreep met behulp van de microscoop,  ruimer maken (decomprimeren) 

stenose lage rug vernauwing compressie.JPG
stenose lage rug vernauwing zenuw.JPG

Stenose L2/L3

Op deze MRI ziet men een stenose L2-L3. De facetgewrichten hebben ook een kleine cyste, die van achteren extra druk uitoefent op de zenuwbundel. De tussenwervelschijf is grotendeels versleten en de wervels schuren hier tegen elkaar. Deze wrijving wordt aangegeven door de lichtere vlekken in het bot en wordt osteochondrose genoemd.

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze stenosespecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia-weg: de expert voor uw rug en nek

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties
Meer dan 22.000 geopereerde patiënten zijn nu
tevreden zonder hernia
Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

bottom of page