top of page

Hoe ziet een hernia eruit op MRI?

Hernia gevonden in een MRI en wat betekent dit? Het begint met een MRI scan om rugklachten te onderzoeken. Als er een hernia te zien is op de beelden, hoe ziet deze er dan uit? Hernia specialist Dr. Cedric Simons legt het graag uit.

MRI scan om rugklachten in kaart te brengen

Laten we beginnen bij het begin. Om uw rugpijn en uitstralende pijn beter te begrijpen, is het belangrijk om duidelijke beelden van uw rug te maken: MRI onderzoek voor rugklachten. Röntgenfoto's en CT-scans zijn goed voor het bekijken van botten, maar voor aandoeningen zoals een hernia of stenose hebben we gedetailleerde beelden van uw zenuwen nodig. Daarvoor is een MRI het meest geschikt, omdat deze geen röntgenstraling gebruikt.

Hoe ziet een MRI scan van een hernia eruit?

Een hernia is te zien op een MRI-scan als een uitstulping van een tussenwervelschijf, die druk uitoefent op de omliggende zenuwen. Hoe ziet een hernia eruit op MRI? Aan de hand van beeldmateriaal bespreken we de MRI scan hernia L4/L5, de MRI scan hernia L5/S1 links en MRI scan hernia L3/L4 rechts.

MRI met een hernia L4/L5

Hernia specialist Dr. Cedric Simons geeft uitleg over een MRI met een hernia L4/L5 in de lage rug.

MRI scan met hernia L5/S1 links

Mri met hernia L5/S1

Hoe ziet een hernia eruit op MRI? Op het eerste plaatje ziet u een rug van opzij. Er is wat slijtage, maar ook een hernia bij de onderste tussenwervelschijf L5/S1. We noemen dit een hernia L5/S1

 

De ingekleurde tekening maakt het duidelijker. Rood is de hernia, die tegen de geel ingekleurde zenuwen drukt.

Mri met hernia L5/S1 ingekleurd
Mri met hernia L5/S1 axial

Kijken we nu vanaf de voeten tegen de rug aan, dan ontstaan deze doorsnedes. U ligt op de rug, dus in elk plaatje is links, de rechterkant van het lichaam! De zenuwen, die net als lijntjes te zien waren, zijn nu in de dwarsdoorsnee, rondjes. De linker zenuw (dus rechts in het plaatje) is door de hernia weg en zelfs helemaal plat gedrukt. Het linker plaatje is ter verduidelijking weer ingekleurd.

Mri met hernia L5/S1 axial ingekleurd

MRI beelden met hernia L3/L4 rechts

Mri met hernia L3/4

Er zijn veel verschillende hernia’s. Op verschillende hoogtes en uit verschillende tussenwervelschijven. Deze komt uit L3/L4 en noemen we hernia L3/L4. Hoe ziet een hernia MRI eruit? Deze hernia is dusdanig groot dat de zenuwen helemaal niet meer ontspannen in het zenuwkanaal hangen, maar opgestroopt erboven, gekronkeld liggen. Ook weer ter verduidelijking in kleur.


Informeer je over de behandelingen voor een hernia. Je hebt zowel niet-operatieve als operatieve mogelijkheden, zoals een hernia operatie.

Mri met hernia L3/4 ingekleurd
Mri met hernia L3/4 axial

De onderste twee plaatjes zijn de dwarse doorsneden van deze grote hernia. Zo’n grote hernia is hier de oorzaak van een stenose. Een stenose betekent niets anders dan: vernauwing. Het woord zegt dus niets over de oorzaak. Stenose is een gevolg van een grote hernia of vaker van botaangroei bij artrose.

Mri met hernia L3/4 ingekleurd axial

Hoe ontstaat een hernia?

Een lumbale hernia wordt veroorzaakt wanneer de zachte, geleiachtige kernen van de tussenwervelschijven in de lendenwervelkolom uit hun normale plek glijden of uitsteken. In onze video wordt dit proces geïllustreerd met een anatomisch model. Het toont hoe de kern van de schijf uitpuilt en zo een hernia vormt.

man quick help

geen wachttijd

U bepaalt zelf hoe snel wij u kunnen helpen,

 

want wij hanteren

geen wachttijden

beste rug specialist

wervelkolom specialist

Hernia weg heeft al meer dan 21.000 operaties met succes uitgevoerd. Jaarlijks worden door ons team meer dan 1300 wervelkolomoperaties gedaan.

Microscope

minimaal invasive operatie

Met onze geperfectioneerde 

3D-microscopie techniek 

hebben we voor u de beste minimal invasieve operatie mogelijkheden.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties

Meer dan 21.000 geopereerde patiënten zijn nu

tevreden zonder hernia

Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Veelgestelde vragen over hernia MRI

Wat als de hernia niet zichtbaar is op de MRI?

Niet elke pijnlijke hernia is heel groot. Vaak kunnen zelfs hele kleine hernia's op de verkeerde plek heel ernstig ongemak veroorzaken. Deze zijn soms niet zichtbaar in een standaard MRI. Op basis van de symptomen moet dan worden besloten of een MRI met hoge resolutie zinvol is of dat andere mogelijke oorzaken van de symptomen moeten worden onderzocht. 

Waar kan ik een MRI scan laten maken?

Een MRI kan meestal worden uitgevoerd door een radioloog bij u in de buurt. Helaas gaat dit meestal gepaard met aanzienlijke wachttijden. Bij de Herniaweg in Keulen kan dit meestal binnen een paar dagen.

Ik beschik niet over MRI beelden, wat nu?

Dat is geen probleem. We kunnen snel een MRI organiseren. Dit kan meestal binnen een paar dagen. Neem contact met ons op via het contactformulier.

bottom of page