top of page

HERNIA IN MRI

Hoe ziet een hernia eruit op MRI?

Hernia gevonden in een MRI en wat betekent dit? Het begint met een MRI scan om rugklachten te onderzoeken. Als er een hernia te zien is op de beelden, hoe ziet deze er dan uit? Hernia specialist Dr. Cedric Simons legt het graag uit.

MRI scan om rugklachten in kaart te brengen

Laten we beginnen bij het begin. Om uw rugpijn en uitstralende pijn beter te begrijpen, is het belangrijk om duidelijke beelden van uw rug te maken: MRI onderzoek voor rugklachten. Röntgenfoto's en CT-scans zijn goed voor het bekijken van botten, maar voor aandoeningen zoals een hernia of stenose hebben we gedetailleerde beelden van uw zenuwen nodig. Daarvoor is een MRI het meest geschikt, omdat deze geen röntgenstraling gebruikt.

mrt axial lws 2.PNG

MRI met een hernia L4/L5

Hernia specialist Dr. Cedric Simons geeft uitleg over een MRI met een hernia L4/L5 in de lage rug.

MRI scan om rugklachten in kaart te brengen

Laten we beginnen bij het begin. Om uw rugpijn en uitstralende pijn beter te begrijpen, is het belangrijk om duidelijke beelden van uw rug te maken: MRI onderzoek voor rugklachten. Röntgenfoto's en CT-scans zijn goed voor het bekijken van botten, maar voor aandoeningen zoals een hernia of stenose hebben we gedetailleerde beelden van uw zenuwen nodig. Daarvoor is een MRI het meest geschikt, omdat deze geen röntgenstraling gebruikt.

hernia pijn MRI_edited.png

Hoe ziet een MRI scan van een hernia eruit?

Een hernia is te zien op een MRI-scan als een uitstulping van een tussenwervelschijf, die druk uitoefent op de omliggende zenuwen. Hoe ziet een hernia eruit op MRI? Aan de hand van beeldmateriaal bespreken we de MRI scan hernia L4/L5, de MRI scan hernia L5/S1 links en MRI scan hernia L3/L4 rechts.

MRI scan met hernia L5/S1 links

Hoe ziet een hernia eruit op MRI? Op het eerste plaatje ziet u een rug van opzij. Er is wat slijtage, maar ook een hernia bij de onderste tussenwervelschijf L5/S1. We noemen dit een hernia L5/S1
 
De ingekleurde tekening maakt het duidelijker. Rood is de hernia, die tegen de geel ingekleurde zenuwen drukt.

Kijken we nu vanaf de voeten tegen de rug aan, dan ontstaan deze doorsnedes. U ligt op de rug, dus in elk plaatje is links, de rechterkant van het lichaam! De zenuwen, die net als lijntjes te zien waren, zijn nu in de dwarsdoorsnee, rondjes. De linker zenuw (dus rechts in het plaatje) is door de hernia weg en zelfs helemaal plat gedrukt. Het linker plaatje is ter verduidelijking weer ingekleurd.

Mri met hernia L5/S1
Mri met hernia L5/S1 ingekleurd
Mri met hernia L5/S1 axial
Mri met hernia L5/S1 axial ingekleurd
hernia L3-L4_edited.jpg
hernia l3-l4 tekening_edited.jpg
mrt axial lws 2_edited.jpg
mrt axial LWS 2 zeichnung_edited.jpg

MRI beelden met hernia L3/L4 rechts

Er zijn veel verschillende hernia’s. Op verschillende hoogtes en uit verschillende tussenwervelschijven. Deze komt uit L3/L4 en noemen we hernia L3/L4. Hoe ziet een hernia MRI eruit? Deze hernia is dusdanig groot dat de zenuwen helemaal niet meer ontspannen in het zenuwkanaal hangen, maar opgestroopt erboven, gekronkeld liggen. Ook weer ter verduidelijking in kleur.

Informeer je over de behandelingen voor een hernia. Je hebt zowel niet-operatieve als operatieve mogelijkheden, zoals een hernia operatie.

De onderste twee plaatjes zijn de dwarse doorsneden van deze grote hernia. Zo’n grote hernia is hier de oorzaak van een stenose. Een stenose betekent niets anders dan: vernauwing. Het woord zegt dus niets over de oorzaak. Stenose is een gevolg van een grote hernia of vaker van botaangroei bij artrose.

Hoe ontstaat een hernia?

Een lumbale hernia wordt veroorzaakt wanneer de zachte, geleiachtige kernen van de tussenwervelschijven in de lendenwervelkolom uit hun normale plek glijden of uitsteken. In onze video wordt dit proces geïllustreerd met een anatomisch model. Het toont hoe de kern van de schijf uitpuilt en zo een hernia vormt.

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties
Meer dan 22.000 geopereerde patiënten zijn nu
tevreden zonder hernia
Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

ga naar Zorgkaart Nederland
waarderingen
9,6 uit 10
(>350 waarderingen)

30 januari 2024

In Nederland kon niemand wat voor mij betekenen

"Het was een fijne ervaring en heel fijn dat ik eindelijk geholpen kon worden aan mijn rug. In Nederland kon niemand wat voor mij betekenen en hier kon ik direct terecht en werd ook meteen de dag erna geopereerd in December. Ik ervaar geen pijn meer en ben na 6 weken volledig hersteld. Zo blij dat ik weer goed kan lopen en er voor mijn kleinkinderen kan zijn."

Veelgestelde vragen over hernia MRI

  • MVZ RÜCKENDOC
    Dr. J. Cedric P. Simons Drs. Patrick Simons Dr. Christian Ehl Dr. Bacel Alkati Fehmi Berisha MVZ RÜCKENDOC, Im Mediapark 3, 50670 Köln. Duitsland Spreekuur MRI Pijnpoli Operatie centrum
  • Meditta Medisch Centrum
    Drs. Patrick Simons​ Nobelweg 10, 6101 XB Echt, Nederland Spreekuur MRI
  • Vividus
    Drs. Patrick Simons Van Millenstraat 8, 5913 VL Venlo. Nederland Spreekuur
bottom of page