top of page

Nekhernia operatie

Wat houdt een nekhernia operatie precies in? Wat kunt u verwachten qua herstelproces, welke risico's zijn er aan de ingreep verbonden, hoe verloopt het herstel en wat zijn de ervaringen van eerdere patiënten? Ontdek hier wat u te wachten staat als een operatie noodzakelijk blijkt om uw nekhernia aan te pakken.

Onophoudelijke klachten

Het gaat niet langer! Uw nekhernia plaagt u onophoudelijk. Ook uw omgeving lijdt hieronder. Niets brengt verlichting: geen medicatie, geen fysiotherapie en geen geduld. De levenskwaliteit is bedroevend en het dagelijks leven glipt door uw vingers. De MRI-beelden laten een duidelijke oorzaak zien: verschoven hernia weefsel dat op een zenuw of het ruggenmerg drukt. De wervelkolomchirurg stelt voor om dit microchirurgisch te verwijderen. Gelukkig bent u verder gezond en zou de korte algehele anesthesie geen probleem moeten vormen.

Operatie in de cervicale wervelkolom (nek)

Na een grondig neurologisch onderzoek, waarbij de functies van de zenuwen en een eventuele uitval worden vastgelegd, krijgt u gedetailleerde informatie over de geplande ingreep. We gaan hier uit van de typische nekhernia in de cervicale wervelkolom. Ongeveer 10 procent van de operaties betreft de cervicale wervelkolom. De meeste nekhernia operaties vinden plaats via de voorkant, een heel klein deel via de rugkant.


We beschrijven eerst hoe een nekhernia operatie op de operatiedag verloopt, daarna verklaren we de mogelijke risico's en geven we tips en adviezen voor de tijd na de operatie aan de hernia.

Nekhernia Mri pijl
nekhernia operatie anesthesiologie

Voorbereiding op de operatie: De rol van de anesthesioloog

De nekhernia operatie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie, begeleid door een ervaren anesthesioloog. Het betreft een zogenoemde minimaal invasieve ingreep, waarbij slechts een kleine huidsnede vereist is. Hierdoor wordt er minimaal weefsel verplaatst, de wond heelt snel en de vorming van littekens is beperkt.

 

Voorafgaand aan de nekhernia operatie wordt u ook onderzocht door de anesthesist om de risico's van de anesthesie te beoordelen. Indien nodig kan de anesthesioloog u doorverwijzen naar een internist of cardioloog voor aanvullend advies. Operaties aan de cervicale wervelkolom worden óf in buikligging óf in rugligging uitgevoerd, afhankelijk van uw type nekhernia. Om te zorgen dat uw longen goed worden voorzien van zuurstof in deze positie, wordt een dunne buis in uw luchtpijp gebracht. Maar hiervan merkt u niets; dit gebeurt pas als u slaapt. Ook worden er infusen aangelegd, zodat medicatie direct via de bloedbaan kan worden toegediend.

Monitoren van de vitale functies tijdens de operatie aan de nekhernia

Tijdens de nekhernia operatie zorgt het anesthesieapparaat voor uw ademhaling door gecontroleerd zuurstof naar uw longen te leiden. De anesthesioloog houdt voortdurend uw hartslag, bloeddruk en ademhaling in de gaten. In onze kliniek voeren we zelfs een EEG uit om te verzekeren dat u daadwerkelijk diep slaapt en niets van de procedure merkt. Voor de chirurg is het essentieel om zo min mogelijk bloed in het operatiegebied te hebben zodat zenuwen en de hernia duidelijk zichtbaar zijn. Daarom streeft de anesthesioloog ernaar om u zo ontspannen mogelijk te houden en de bloeddruk laag te houden. De samenwerking tussen chirurgen en anesthesiologen in onze kliniek is zeer nauw en gecoördineerd.

Hernia operatie dr Cedric Simons
nekhernia mikroscop operatie hand.jpg

Voorbereiding van het operatiegebied

Wanneer u diep in slaap bent en op uw gemak ligt, wordt het gebied voor de nekhernia operatie klaargemaakt. Het is gebruikelijk dat de precieze locatie van de hernia met een röntgenopname wordt vastgesteld. Dit helpt de chirurg om de meest directe en veilige route te kiezen. Vervolgens wordt de huid schoongemaakt en wordt alles rondom afgedekt met steriele doeken, waarbij alleen het operatieplekje zichtbaar blijft. Na een laatste controle door het team, ook wel 'time-out' genoemd, wordt een kleine incisie in de huid gemaakt. De chirurg werkt zich vervolgens naar de ruggengraat. Wanneer dit punt is bereikt, gaat de operatie verder op microscopisch niveau.

Inzoomen op de chirurgie:
Het belang van de operatiemicroscoop

Tijdens de nekhernia operatie wordt gebruik gemaakt van een steriel ingepakte operatiemicroscoop die zorgt voor optimale verlichting en vergroting van het operatiegebied. Moderne operatiemicroscopen zijn zeer flexibel en kunnen in elke gewenste positie worden vergrendeld zonder dat de chirurg ze hoeft vast te houden. Dit geeft de chirurg de mogelijkheid om nauwkeurig te opereren met beide handen vrij. Door de wendbaarheid van de microscoop kan elk deel van het operatiegebied goed belicht worden. De vergroting zorgt ervoor dat zelfs de diepste structuren duidelijk zichtbaar zijn. Hierdoor kan, ondanks de kleine incisie, een duidelijk overzicht behouden blijven en kan er veilig geopereerd worden.

nekhernia mikroscop operatie Berisha OTA.jpg
nekhernia mikroscop operatie.jpg

Nekhernia operatie vanaf de voorkant of vanaf de achterkant?

In de halswervelkolom bevindt zich het ruggenmerg, dat aanzienlijk gevoeliger is dan de zenuwbundels in de lendenwervelkolom. De meeste hernia's liggen vóór het ruggenmerg. U weet nog dat de tussenwervelschijf van de rugkant gezien, vóór het zenuwkanaal ligt. Om deze nekhernia komende van de rugkant te verwijderen, zou het ruggenmerg verschoven moeten worden. Dat is heel gevaarlijk, er kan snel een uitval komen. Daarom is de benadering van voren. Tussen de structuren van de hals. Ook die moeten dan wel opzij geschoven worden, zoals de luchtpijp, slokdarm en bloedvaten. Deze zijn echter veel flexibeler en zo ontstaat een veilige toegang. 

 

Vaak is er naast een hernia ook sprake van osteophyte (botaangroei). Die kunnen alleen van de voorkant verwijderd worden. De toegang is dan door de tussenwervelschijf, zodat aan het einde daar een soort plugin geplaatst wordt (cage), om de wervels te ondersteunen. 

 

Ligt een nekhernia helemaal in de zijkant van het zenuwkanaal en niet direct voor het ruggenmerg, kan deze vanuit de nek, dus van achteren, aangepakt worden. Deze benadering heeft het voordeel dat alleen maar spieren opzij geschoven hoeven te worden. En dat er geen cage (blokje) geplaatst hoeft te worden.

Het doel: verwijdering van de hernia en pijnverlichting

Het doel van een nekhernia operatie is de zenuw en het ruggenmerg weer ruimte te geven, zodat u geen pijn meer heeft. Op basis van de voorbereidingen, het neurologisch onderzoek, de nekhernia MRI scan en röntgenbeelden, maakt de chirurg een plan voor de benadering. Soms heeft de patiënt osteophyte (botaangroei) die mede de oorzaak van de inklemming zijn Deze verdikkingen worden eerst verwijderd met een speciaal instrument (high-speed-drill) , om zo toegang te krijgen tot het zenuwkanaal en om dit tegelijkertijd ruimer te maken.

 

De chirurg benadert meestal het zenuwkanaal van de voorkant door de tussenwervelschijf heen. Om meer ruimte te krijgen worden kleine schroefjes in de wervels naast de tussenwervelschijf gezet. Zo wordt deze een beetje ruimer, en de schroeven houden de spreiders, zodat er plaats en goed zicht is. Zodra het ruggenmerg te zien is, verwijdert de chirurg het deel van de tussenwervelschijf dat tegen de zenuw drukt. Dit deel wordt de nekhernia genoemd. Vervolgens is de zenuw en het ruggenmerg weer vrij. De chirurg kan dat zien aan de zenuw als die weer zachtjes mee beweegt met de ademhaling en de hartslag van de patiënt. Op de weg terug komt er dan een cage in de tussenwervelschijf.

nekhernia operatie Cage.jpg

Afronding van de nekhernia operatie

Tijdens een nekhernia operatie worden kleine bloedvaatjes dichtgeschroeid met een verfijnd elektrisch pincet (bi-polare techniek). Daarna worden de schroeven uit de wervels gehaald, de structuren en spierfascie op hun plek gelegd en bevestigd. Vervolgens worden het onderhuidse weefsel en de huid zelf gehecht. Na de operatie wordt de patiënt geleidelijk wakker. Het verdere herstelproces vindt plaats in de uitslaapkamer. Zodra de patiënt goed reageert, stabiel is en zelfstandig kan ademen, wordt hij/zij naar de reguliere afdeling verplaatst. Meestal zijn patiënten na ongeveer vijf uur in staat om, met enige begeleiding, op te staan en zelfstandig naar het toilet te gaan.

Risico's van de nekhernia operatie

De mogelijke risico's van een nekhernia operatie kunnen in diverse groepen worden ingedeeld. Ten eerste zijn er algemene risico's die niet direct gerelateerd zijn aan de operatie zelf, zoals diabetes, hoge bloeddruk, het innemen van bloedverdunners, of potentiële complicaties met anesthesie vanwege aandoeningen zoals astma of slaapapneu.

 

Vervolgens zijn er risico's die te maken hebben met de manier waarop de patiënt wordt gepositioneerd tijdens de operatie aan de nekhernia. Het is essentieel dat lichaamsdelen zoals de schouders, hoofd, stuitje, ellebogen, knieën en enkels correct en in een natuurlijke positie worden ondersteund om huidletsel en drukpunten te minimaliseren. Een snede in de huid kan een ingang bieden voor ziektekiemen. Hoe langer deze kiemen de kans krijgen om binnen te dringen, des te hoger het risico op een infectie, wat de duur van de nekhernia operatie relevant maakt.

 

Studies hebben aangetoond, dat de kans op binnendringen van huidbacteriën (d.w.z. de bacteriën, die van nature in grote aantallen op onze huid voorkomen, maar IN het lichaam onder de huid schade kunnen aanrichten) in de wond toeneemt bij een operatieduur van meer dan twee uur. Daarnaast geven we preventief antibiotica voordat de operatie begint.

 

Tijdens de ingreep worden ook bloedvaatjes doorgesneden, de chirurg schroeit die millimeter dunne vaatjes dicht met een pincet. Er is dan minder bloedverlies. Gemiddeld 'verliest' u bij een standaard operatie aan de wervelkolom maar heel weinig bloed. Een dichtgeschroeid bloedvaatje kan later spontaan weer open gaan en een (meestal) onschuldig hematoom veroorzaken.

 

De toegang vanaf de voorkant maakt het noodzakelijk dat de luchtpijp, slokdarm en grote hersenvaten verschoven worden. Daar kunnen dus beschadigingen ontstaan. Het meest voorkomende na een nekhernia operatie via de voorkant is heesheid. Er loopt een heel dun zenuwtje naar de stemband. Die kan soms wat minder goed bewegen na de operatie. Meestal herstelt dat weer, zelden blijft u hees. Deze uitleg hier is een informatie, en vervangt niet de officiële, door u en ons te ondertekenen, informed consent.

 

Vóór een nekhernia operatie wordt u in een uitgebreide informatie (informed consent) op alle deze risico's nog eens gewezen.

nekhernia mikroscop operatie instrument.jpg

Peter Verheijen 
24 uur na zijn nekoperatie

"Ontzettend fijn om hier geweest te zijn. Ik heb maanden en eindelijk jaren last gehad van mijn nek. Nekstenose, die speelde op met veel pijn, maar een nachtje verder in het ziekenhuis hier in Keulen en het is helemaal top.

Het is echt ongelofelijk:

Ik kan alles weer en ik lach weer."

Herstel en revalidatie na de nekhernia operatie

In de eerste 2-3 weken na de nekoperatie is het raadzaam uw nek minder te belasten met hoge frequentie bewegingen naar rechts en links, zoals wanneer u nee schudt of zoals een scheidsrechter bij een tenniswedstrijd aan het net. Dit helpt de tussenwervelschijf en de spieren van de nek te herstellen. Probeer uw hoofd niet constant stijf naar voren te houden. Beweeg op een natuurlijke en vloeiende manier, alsof u een flexibele sporter bent, en niet stijf en mechanisch. Het is ook normaal om wat spierpijn in de nek en aan de voorkant van de hals te voelen. Dit is een normaal onderdeel van het herstelproces.

 

Let goed op de signalen van uw lichaam. Een lichte pijn aan de wond is te verwachten, vergelijkbaar met de pijn van een sportletsel. Deze pijn zal verdwijnen. Koude kompressen en ontstekingsremmende medicatie, zoals ibuprofen of diclofenac, kunnen verlichting bieden. Als de pijn echter intens wordt, is het belangrijk om medische bijstand te zoeken, omdat er dan mogelijk iets mis is.

 

Probeer zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan, indien mogelijk eerst parttime en dit geleidelijk uit te breiden. Na een korte vakantie vinden velen het al lastig om weer aan de slag te gaan. Na een ziekteverlof van 6 weken of langer (vaak zelfs langer als je de periode vóór de nekhernia operatie meerekent) kan het een uitdaging zijn om weer in het normale werkritme te komen. Dit is volkomen begrijpelijk.

 

Neem de tijd om weer aan het werk te gaan en blijf aandachtig voor de signalen van uw lichaam. Hoe korter de werkonderbreking, hoe eenvoudiger het vaak is om weer te beginnen.

We hebben algemene adviezen voor nazorg voor de verschillende operaties samengevat:

lage rug, nek, stabilisatie

hernia operatie Dres Simons voor hernia kliniek in Keulen

Hoe gaat het verder na een operatie aan een hernia?

Het primaire doel van de nekhernia operatie is om de bron van uw huidige pijn te elimineren met een minimaal risico, zodat u snel uw levenskwaliteit kunt herwinnen. De nazorg varieert per individu. Uit ervaring blijkt dat het snel oppakken van dagelijkse bezigheden gunstiger is dan een lange periode van rust en voorzichtigheid. Het is niet bevorderlijk als patiënten zich beperkt voelen en terughoudend zijn in beweging uit vrees voor terugkerende pijn. Ons advies luidt: "Laat deze moeilijke periode achter u, ga naar huis en leef zonder de pijn van de hernia."

 

Voor velen is er ruimte voor verbetering, zoals het verhogen van fysieke activiteit, gewichtsverlies of stressreductie, wat bijdraagt aan een betere levenskwaliteit. Ernstige herniapijn en de daaropvolgende operatie kunnen een stimulans zijn om, eventueel met hulp van professionals, aan uw fysieke gezondheid te werken. Het versterken van de spieren verbetert dagelijkse activiteiten.

 

Het heeft geen zin om patiënten te waarschuwen met uitspraken als "als u niets wijzigt, krijgt u snel weer een hernia", vooral omdat dit simpelweg niet waar is.

hernia operatie Cedric Simons shows hernia model
beste neurochirurg van nederland

Drs. Patrick Simons
neurochirurg en herniaspecialist

35 jaar in de wervelkolomchirurgie hebben drs. Patrick Simons getoond:

"er is geen perfecte manier van handelen om een hernia te voorkomen. Het kan iedereen overkomen,

 

ook vaker.” 

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Veelgestelde vragen over hernia operatie

Hoe lang duurt een nekhernia operatie?

De gemiddelde duur van een hernia-operatie is ongeveer 70 minuten, inclusief alle voorbereidingen. Maar we nemen altijd de tijd die nodig is en haasten ons nooit. Elke patiënt en elke hernia is uniek. We streven altijd naar de beste aanpak met de minste risico's.

Wat is de herstelperiode na een nekhernia operatie?

Het is raadzaam om na de nekhernia operatie geleidelijk aan weer actief te worden. We geven u duidelijke richtlijnen voor de eerste week, die u al voor de operatie ontvangt. Beweeg op een natuurlijke en ontspannen manier, let op de reacties van uw lichaam en probeer elke dag een stapje verder te gaan. De meeste mensen hervatten snel hun normale activiteiten en werk. Voor sommige beroepen, zoals brandweerman of piloot, is het echter raadzaam om pas weer aan het werk te gaan als men zich meer dan volledig hersteld voelt.

Wat zijn de kosten van een operatie aan een nekhernia?

Een nekhernia operatie is een complexe procedure die veel expertise en ervaring vereist, en dat heeft zijn prijs. We hebben afspraken met veel Nederlandse zorgverzekeraars, die onze expertise en efficiëntie waarderen. We factureren deze verzekeraars direct. Andere patiënten krijgen het zogenaamde passantentarief gefactureerd, dat overeenkomt met de Nederlandse tarieven. Let op: sommige Nederlandse verzekeraars vergoeden slechts 75% van de Nederlandse tarieven, wat in strijd is met de Europese wetgeving. U heeft recht op volledige vergoeding van het Nederlandse tarief.

Hoe lang verblijft u in het ziekenhuis na een nekhernia operatie?

Dankzij onze geavanceerde operatietechnieken kunnen de meeste patiënten binnen 5 uur na de nekhernia operatie al zelfstandig uit bed komen. We minimaliseren weefselschade, waardoor er weinig wondpijn is. Na een overnachting in de ATOS Mediapark kliniek kunnen patiënten de volgende ochtend na het ontbijt naar huis.

ga naar Zorgkaart Nederland

9 november 2023

Pijnloos weer naar huis

"Fantastisch en heel snel, binnen 1 week aan nekstenose en hernia geholpen door Dokter Simons en zijn collega's in Keulen. In Nederland moest ik 3 mnd! wachten voor de mri, in Keulen binnen 1 week alle onderzoeken en geopereerd! Pijnloos weer naar huis. Hele fijne artsen en verpleegkundige. Ook de nazorg is goed, je hoeft maar een mail te sturen of te bellen en je krijgt binnen 1 dag alles geregeld! Ben na 3 maanden nog een keer door de mri gegaan, omdat de zenuwpijn terug leek te komen. Ook deze mri binnen 1 week geregeld! Alles goed, extra medicijnen en adviezen mee en ik kan weer verder. Kunnen ze in Nederland nog heel veel van leren! Echt top!"

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

bottom of page