top of page

UW RUG

Anatomie van de wervelkolom

lage rug model zonder hernia_edited (1).png

De wervelkolom heeft een centrale plaats in het lichaam en bedient het bewegingsapparaat.

Hij bestaat uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels en het heiligbeen. Tussen twee wervellichamen zit telkens een tussenwervelschijf en deze 23 schijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom. Hoewel een hernia theoretisch bij iedere tussenwervelschijf kan voorkomen, zijn in de lage rug alleen de drie onderste tussenwervelschijven van belang.

De meest voorkomende hernia´s liggen tussen de vierde en de vijfde lendenwervel en tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen (S1). Op deze niveaus treden 90% van alle hernia´s op, de overige 10% bevindt zich op het niveau daarboven.

​

De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern die is omgeven door een vezelige ring. De achterkant van het wervelkanaal wordt gevormd door de wervelbogen die in een doornuitsteeksel uitlopen, waartussen een stevige band is gespannen. In het wervelkanaal bevindt zich het ruggenmerg, dat echter niet verder reikt dan de eerste lendenwervel. Onder dit niveau zijn er alleen nog zenuwwortels die door het wervelkanaal lopen en waarvan er telkens één links en één rechts tussen twee wervels door het wervelkanaal verlaten.

​

Interesse in dieper inzicht? Lees meer over symptomen, oorzaken en behandelingen op onze speciale herniastenose en nekhernia pagina's. Leer hoe u uw pijn effectief kunt beheersen.

bottom of page