top of page

HYBRIDSPONDYLODESE

Hybride spondylodese: "Stabiel is niet hetzelfde als stijf."

Minimaal invasieve spondylodese: een oplossing voor rug- en beenpijn

Als de wervels blijven glijden, kunnen uitstralende pijn en zelfs uitval in de benen ontstaan. In dergelijke gevallen kan het zinvol zijn om de instabiele plek te stabiliseren met een operatie. Dit artikel gaat in op het minimaal invasieve spondylodese-proces van de lumbale wervelkolom, ook wel hybride spondylodese genoemd, en hoe dit kan helpen bij het behandelen van rug- en beenpijn.

De spondylodese-operatie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie en met behulp van röntgenmarkering en een microscoop. Tijdens de operatie worden twee wervels voorzien van schroeven. Met een elegant systeem is het mogelijk om aan deze schroeven te trekken en zo de wervels weer in de juiste positie te brengen. Vervolgens worden de schroeven gefixeerd met lengtestaven.

Door deze procedure wordt de samengedrukte tussenwervelschijf weer opgericht, maar het ontbreekt dan aan inhoud. Daarom wordt er een plaatsvervanger, ook wel een cage genoemd, in de tussenwervelschijf geschoven om daar ook stabiliteit te bereiken.

drawing of open spondylodese

In dit beeld ziet men de plaatsing van de schroeven bij een open spondylodese. Bij deze operatie moeten de spieren opzij worden geschoven om toegang te krijgen tot de wervels. Helaas is dit proces vaak erg pijnlijk voor de patiënt.

Een hybride spondylodese biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van de open spondylodese. Deze voordelen zullen in het volgende beeld worden getoond.

Voordelen van de minimaal invasieve spondylodese (hybride spondylodese)

  • Minder pijn en sneller herstel: Doordat de minimaal invasieve spondylodese-operatie kleiner is dan een open operatie, is er minder weefselschade en bloedverlies. Dit resulteert in minder pijn en een sneller herstel na de operatie.

  • Verminderd risico op complicaties: De minimaal invasieve benadering vermindert het risico op infecties en andere complicaties die kunnen optreden bij open chirurgie.

  • Betere cosmetische resultaten: Omdat de incisie kleiner is, zijn er minder zichtbare littekens en betere cosmetische resultaten.

  • Kortere ziekenhuisopname: In veel gevallen kunnen patiënten sneller naar huis na een minimaal invasieve spondylodese-operatie in vergelijking met een open procedure.

  • Behoud van mobiliteit: Omdat het doel van de hybride spondylodese is om de wervels te stabiliseren zonder ze volledig onbeweeglijk te maken, behouden patiënten na de operatie een grotere mate van mobiliteit in hun rug.

drawing of Hybridspondylodese

In deze afbeelding ziet men de plaatsing van de schroeven bij een hybride spondylodese. De schroeven worden geplaatst door kleine tunneltjes in de spieren, waardoor de pijn na de operatie aanzienlijk minder is. Met behulp van röntgencontrole wordt de juiste positie van de schroeven verzekerd.

Het is belangrijk om te weten dat minimaal invasieve spondylodese niet voor iedereen geschikt is. Uw specialist zal uw specifieke situatie en medische geschiedenis evalueren om te bepalen of deze procedure geschikt is voor u. 

Theo Penders

“ik heb wat schroefjes en wat staafjes in de rug gekregen.

En ik moet zeggen:

 

Ik voel me als herboren!

Will Peerlings

"ik kan wer lopen,

ik heb geen pijn meer"

Conclusie

Minimaal invasieve spondylodese, of hybride spondylodese, is een geavanceerde chirurgische techniek die aanzienlijke voordelen kan bieden bij de behandeling van rug- en beenpijn veroorzaakt door instabiele wervels. Door het gebruik van kleinere incisies en minder invasieve technieken, ervaren patiënten minder pijn, sneller herstel en een lager risico op complicaties in vergelijking met traditionele open chirurgie. Bovendien behouden patiënten na de operatie een grotere mate van mobiliteit in hun rug.

Als u denkt dat minimaal invasieve spondylodese een geschikte behandelingsoptie voor u kan zijn, is het essentieel om met uw specialist te overleggen. Wij zullen uw specifieke situatie beoordelen en de beste aanpak voor uw individuele behoeften bepalen. In sommige gevallen kunnen niet-chirurgische behandelingsopties, zoals fysiotherapie en pijnmedicatie, voldoende zijn om uw symptomen te verlichten. In andere gevallen kan minimaal invasieve spondylodese de meest effectieve oplossing zijn om uw pijn te verminderen en uw levenskwaliteit te verbeteren.

In het algemeen is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over wat een minimaal invasieve spondylodese-operatie kan bereiken. Hoewel het kan helpen bij het verminderen van rug- en beenpijn, kan het enige tijd duren voordat u de volledige voordelen van de procedure ervaart.

Tot slot kan minimaal invasieve spondylodese een effectieve en veilige optie zijn voor patiënten die lijden aan instabiele wervels en aanhoudende pijn. 

Wij zijn uw rugspecialist

bottom of page