top of page
Halswervelkolom Hernia: Inzicht in de Aandoening en Behandelingsopties

Hernia's in de halswervelkolom, ook wel cervicale hernia's of nekhernia's genoemd, zijn een veelvoorkomende oorzaak van nek-, schouder- en armpijn. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en effectieve behandelingsmethoden voor halswervelkolom hernia's om u te helpen een pijnvrij leven te leiden.

tired-young-woman-with-neck-and-back-pai

Een halswervelkolom hernia treedt op wanneer een van de tussenwervelschijven in de halswervelkolom uitstulpt of scheurt, waardoor druk ontstaat op de nabijgelegen zenuwen en/of het ruggenmerg. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, zwakte en andere symptomen die de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Wat is een nekhernia?

Symptomen van een halswervelkolom hernia

De meest voorkomende symptomen van een halswervelkolom hernia zijn:

Nekpijn, die kan uitstralen naar de schouders, armen en handen

Gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de armen en handen

Hoofdpijn, meestal aan de achterkant van het hoofd

Stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid in de nek

In ernstige gevallen kunnen er problemen met de coördinatie en het evenwicht ontstaan

Oorzaken van een cervicale hernia

Degeneratieve veranderingen: Naarmate we ouder worden, kunnen de tussenwervelschijven slijten en uitdrogen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor scheuren en uitstulpingen.

Trauma: Een ongeval of verwonding, zoals een auto-ongeluk of een val, kan leiden tot een hernia in de halswervelkolom.

Dit is echter uiterst zenden.

Repetitieve belasting: Overbelasting van de nek door herhaalde bewegingen of zware lichamelijke activiteiten kan bijdragen aan de ontwikkeling van een hernia.

Nekhernia mri

Behandeling van een nekhernia

De behandeling van een halswervelkolom hernia kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de symptomen van de patiënt. Veelgebruikte behandelingsopties zijn:

Conservatieve behandeling: In veel gevallen kunnen halswervelkolom hernia's effectief worden behandeld met conservatieve methoden zoals pijnstillers, fysiotherapie en aanpassingen in levensstijl. Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de nekspieren, het verbeteren van de houding en het verlichten van de druk op de zenuwen en het ruggenmerg.

Injecties: Corticosteroïde-injecties kunnen worden gebruikt om ontsteking en zwelling rond de aangetaste zenuw te verminderen, wat kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals pijn en gevoelloosheid.

Chirurgische behandeling: Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn of als de halswervelkolom hernia ernstig is, kan een operatie noodzakelijk zijn.

bottom of page