top of page

Uw gids voor
conservatieve en chirurgische behandelingen
van rug- en nekproblemen

Rugproblemen kunnen een grote impact hebben op uw dagelijks leven en welzijn. Gelukkig zijn er verschillende conservatieve en chirurgische behandelingsopties beschikbaar om u te helpen uw mobiliteit en comfort te herstellen. In dit artikel geven we u een overzicht van deze behandelingen.

lage-rug

Conservatieve behandelingen voor rug- en nekproblemen

Conservatieve behandelingen zijn vaak de eerste stap bij het aanpakken van wervelkolomproblemen en omvatten:

Pijnstillers

Pijnstillers: Medicijnen zoals NSAID's (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) en paracetamol kunnen worden gebruikt om pijn en ontsteking te verlichten. Juist bij het gebruik van morfinetabletten (oxycodon, tramadol,...) dient u voorzichtig te zijn. Morfine zijn krachtige pijnstillers en kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, slaperigheid, duizeligheid en verslaving.

Fysiotherapie

Fysiotherapie: Fysiotherapie helpt bij het versterken van de spieren rond de wervelkolom en het verbeteren van de houding om verdere schade te voorkomen. Oefeningen zoals rugversterkende oefeningen, stretching en stabiliteitstraining kunnen deel uitmaken van een persoonlijk behandelplan.

Wortelblokkade: kan effectief zijn bij het verlichten van pijn veroorzaakt door hernia's. Tijdens de procedure wordt een naald met een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel en ontstekingsremmende medicatie (zoals corticosteroïden) in de buurt van de zenuwwortel geïnjecteerd.

Rugbrace

Rugbrace: Een rugbrace kan worden gebruikt om de wervelkolom te ondersteunen en te stabiliseren tijdens het herstelproces. Dit kan helpen om pijn te verlichten.

Terwijl het dragen van een rugbrace voor een korte periode extra stabiliteit kan verschaffen, kan het langdurig gebruiken van een rugbrace leiden tot de afname van rugspieren, wat uiteindelijk de rug verzwakt.

Warmte- en koudetherapie

Warmte- en koudetherapie: Warmte- en koudetherapie kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Warmte kan worden toegepast met behulp van warme kompressen of verwarmingskussens, terwijl koudetherapie kan worden uitgevoerd met behulp van ijskompressen of coolpacks.

Manuele therapie

Manuele therapie: Manuele therapie, zoals chiropractie en osteopathie, kan helpen bij het verbeteren van de wervelkolomfunctie en het verlichten van pijn bij sommige patiënten.

Chirurgische behandelingen voor wervelkolomproblemen

Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn of als rugproblemen ernstig zijn, kunnen chirurgische ingrepen nodig zijn. Enkele veelvoorkomende chirurgische behandelingen zijn:

3D - Microdiscectomie is een minimaal invasieve chirurgische ingreep waarbij de hernia en soms een klein deel van de beschadigde tussenwervelschijf wordt verwijderd om druk op de zenuw te verlichten. Deze procedure wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en vereist slechts een klein sneetje in de lage rug. Patiënten kunnen binnen enkele uren na de operatie opstaan en de dag erna naar huis. Patienten ervaren meestal een snelle verlichting van hun symptomen.

Microdecompressie: Bij deze procedure wordt  het wervelkanaal verbreed en de vernauwing verwijdert om meer ruimte te creëren voor het de zenuwen, waardoor de druk wordt verlicht.

Anterieure cervicale discectomie en fusie (ACDF): Bij dit chirurgische ingreep wordt de beschadigde tussenwervelschijf en hernia in de nek verwijderd. Vervolgens worden de aangrenzende wervels aan elkaar vastgemaakt (gefuseerd) om de stabiliteit van de wervelkolom te herstellen. Dit helpt om de druk op de zenuwen en het ruggenmerg te verminderen en nek- en armpijn te verlichten.

Hybridspondylodese: van de lendenwervelkolom is een chirurgische ingreep waarbij de wervels in de onderrug worden gefuseerd om de stabiliteit van de wervelkolom te herstellen en pijn te verminderen. Deze procedure wordt vaak uitgevoerd bij patiënten die lijden aan een instabiliteit.

Cryolesie: Facetgewrichtsbevriezing is een minimaal invasieve procedure waarbij de zenuwen rond het aangetaste facetgewricht worden bevroren. Deze bevriezing "schakelt" de zenuwen tijdelijk uit die pijn signalen naar de hersenen sturen, waardoor de pijn aanzienlijk wordt verminderd.

Cedric Simons shows hernia model
Wirbelsäule farbe_edited_edited.jpg

Lumbale hernia, ook wel "hernia" of "Hernia Nuclei Pulposi (HNP)" genoemd, is een veelvoorkomende bron van rug- en beenpijn. Dit fenomeen ontstaat wanneer de zachte, geleiachtige kern van tussenwervelschijven in de onderrug verschuift of uitpuilt, wat leidt tot druk op nabijgelegen zenuwen en pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen.

Kenmerkende symptomen omvatten onder meer pijn in de lage rug die kan uitstralen naar billen, benen en voeten, spierzwakte, gevoelloosheid of tintelingen in benen en voeten, en problemen met lopen, staan of zitten.

Factoren die bijdragen aan het ontstaan van lumbale hernia zijn onder meer evolutie, veroudering, overgewicht, slechte houding en zware lichamelijke inspanning. Door rechtop te lopen, heeft evolutie geleid tot een grotere belasting op de tussenwervelschijven. Naarmate we ouder worden, verliezen deze schijven elasticiteit en worden ze gevoeliger voor scheuren en verzakkingen. Overgewicht en slechte houding leggen extra druk op de wervelkolom en verhogen het risico op hernia, evenals zware lichamelijke inspanning zoals het tillen, duwen of dragen van zware voorwerpen.

bottom of page