top of page

Plotselinge pijn in rug en been!
Is het een acute hernia?

acute hernia mri

De veel voorkomende hernia in de lage rug L4/L5

De meest voorkomende oorzaak voor pijn in de rug is een verdraaien van de kleine gewrichtjes.  Vaak door  een gebukte  tilbeweging.. Dan reageert het lichaam met pijn en op slot gaan. Om erger te voorkomen. Koelen en ontspannen lossen het probleem op. Trekt het echter vanuit de rug naar de bil en nog verder in het been, kan er een hernia achter zitten. Kontrolleer of alle zenuwen nog naar behoren werken, of de huid niet dof is, of dat er spieren niet meer werken.  Werkt alles nog, neem dan pijnstillers, en ook onstekingsremmers. Probeer te bewegen op een manier die niet pijn doet, of zoek een houding, die goed aanvoelt. Het heeft tijd nodig, maar zelfs een hernia trekt meestal terug. Is er uitval of duurt het langer dan u kunt volhouden, dan maken we een mri om de oorzaak te zien. Is de kans op spontaan herstel klein, kunnen we met onze 3-d-micro-operatie snel helpen. 

Hoe ontstaat een acute hernia?

Onze video visualiseert dit proces aan de hand van een anatomisch model. U ziet de kern van de schijf uitpuilen, wat een hernia creëert. Deze kan druk uitoefenen op naburige zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken. Echter, als de hernia geen druk uitoefent op de zenuwen, kan het lichaam deze vaak zelf oplossen zonder interventie.

MRI met acute hernia

Hoe ziet een acute hernia L4/5 eruit in een MRI?

Op de MRI kun je de wervels zien als stenen die op elkaar gestapeld zijn. Tussen de wervels zie je de tussenwervelschijven, zoals de voegen tussen de stenen. Op deze MRI is de grote hernia tussen de voorlaatste en de laatste wervel duidelijk zichtbaar. Het lijkt alsof de voeg tussen de stenen naar achteren puilt. Helaas drukt de hernia vaak op de zenuwen. Dit kan hevige klachten veroorzaken.

Acute hernia gevonden in een MRI!

Wat betekent dit?

Bekijk de video voor meer details!

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Wirbelsäule farbe_edited_edited.jpg

Lumbale hernia, ook bekend als "hernia" of "Hernia Nuclei Pulposi (HNP)", is een veelvoorkomende oorzaak van rug- en beenpijn. Het treedt op wanneer de zachte, geleiachtige kernen van tussenwervelschijven in de onderrug uit hun normale positie glijden of uitpuilen, wat druk op de omliggende zenuwen kan uitoefenen en pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken.

Belangrijke symptomen zijn onder meer pijn in de onderrug die kan uitstralen naar de billen, benen en voeten, spierzwakte, gevoelloosheid of tintelingen in de benen en voeten, en moeite met lopen, staan of zitten.

Oorzaken van lumbale hernia zijn onder andere evolutie, veroudering, overgewicht, slechte houding en zware lichamelijke inspanning. Evolutie heeft geleid tot zwaardere belasting van de tussenwervelschijven door rechtop te lopen. Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven hun elasticiteit en worden ze vatbaarder voor scheuren en verzakkingen. Overgewicht en slechte houding leggen extra druk op de wervelkolom en verhogen het risico op een hernia, net als zware lichamelijke inspanning, zoals tillen, duwen of dragen van zware voorwerpen.

bottom of page