top of page

Acute hernia

Plotselinge pijn in rug en been! Is het een acute hernia? Het zal toch niet. Wat is een acute hernia, hoe ontstaat het en wat kunnen we eraan doen? We vertellen alles wat u moet weten over een acute hernia.

acute hernia mri

Wat is acute hernia?

De meest voorkomende oorzaak voor pijn in de rug is het verdraaien van de kleine gewrichtjes. Vaak door een gebukte tilbeweging. Dan reageert het lichaam met pijn en schiet het op slot om erger te voorkomen. Koelen en ontspannen lossen het probleem op. Trekt het echter vanuit de rug naar de bil en nog verder in het been, kan er een hernia achter zitten. 

 

Als we spreken over een "acute hernia", dan wordt meestal bedoeld dat de symptomen plotseling zijn ontstaan. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld een ongelukkige beweging of na het tillen van een zwaar voorwerp. De pijn en andere symptomen kunnen zeer hevig zijn en plotseling optreden.

 

Controleer of alle zenuwen nog naar behoren werken, of de huid niet dof is, of dat er spieren niet meer werken. Werkt alles nog, neem dan pijnstillers en ook ontstekingsremmers. Probeer te bewegen op een manier die niet pijn doet of zoek een houding die comfortabel aanvoelt. Het heeft tijd nodig, maar zelfs een (acute) hernia trekt meestal weg. Is er een uitval of duurt het langer dan u kunt volhouden, dan maken we een MRI om de oorzaak te zien. Is de kans op spontaan herstel klein, kunnen we met onze 3d-micro-operatie snel helpen.

Wat zijn de symptomen van een plotselinge hernia?

De symptomen van een plotselinge (acute) hernia kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de hernia. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:

  • Pijn: Lokaal (bijvoorbeeld in nek of rug) of uitstralend (bijvoorbeeld langs het been).

  • Tintelingen of doofheid: In het gebied van de aangetaste zenuw.

  • Zwakte: In spieren geïnnerveerd door de aangetaste zenuw.

  • Veranderingen in reflexen: Verminderde of afwezige reflexen.

Hoe ontstaat een acute hernia?

Onze video visualiseert dit proces aan de hand van een anatomisch model. U ziet de kern van de schijf uitpuilen, wat een hernia creëert. Deze kan druk uitoefenen op naburige zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken. Echter, als de hernia geen druk uitoefent op de zenuwen, kan het lichaam deze vaak zelf oplossen zonder interventie.

Yvonne Stappers

“wat ze hier in drie uur kunnen bewerkstelligen, doen ze in Nederland drie maanden over of nog langer.“

Will Peerlings

"ik kan wer lopen,

ik heb geen pijn meer"

MRI met acute hernia

Hoe ziet een acute hernia eruit op een MRI?

Op de MRI scan hernia kun je de wervels zien als stenen die op elkaar gestapeld zijn. Tussen de wervels zie je de tussenwervelschijven, zoals de voegen tussen de stenen. Op deze MRI is de grote hernia tussen de voorlaatste en de laatste wervel duidelijk zichtbaar. Het lijkt alsof de voeg tussen de stenen naar achteren puilt. Helaas drukt de hernia vaak op de zenuwen. Dit kan hevige klachten veroorzaken.

Acute hernia gevonden in een MRI!

Wat betekent dit?

Bekijk de video voor meer details!

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties

Meer dan 21.000 geopereerde patiënten zijn nu

tevreden zonder hernia

Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

man quick help

geen wachttijd

U bepaalt zelf hoe snel wij u kunnen helpen,

 

want wij hanteren

geen wachttijden

beste rug specialist

wervelkolom specialist

Hernia weg heeft al meer dan 21.000 operaties met succes uitgevoerd. Jaarlijks worden door ons team meer dan 1300 wervelkolomoperaties gedaan.

Microscope

minimaal invasive operatie

Met onze geperfectioneerde 

3D-microscopie techniek 

hebben we voor u de beste minimal invasieve operatie mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over acute hernia

Hoe kom je van een acute hernia af?

Met geduld, meestal.

Duurt het té lang, is het té pijnlijk of is er uitval, dan gaat het met een hernia operatie sneller.

Wat mag je niet doen als je een acute hernia hebt?

Als je een acute hernia hebt, mag je alles doen dat de pijn niet verergert. Vermijd bewegingen en belastingen die de pijn versterken.

Kan een acute hernia gevaarlijk zijn?

Vrijwel nooit, heel soms zijn ze zo groot dat er zenuwen of ruggemerg te zeer bekneld worden en er uitval komt. Wacht in dit geval niet, maar neem direct contact op met een specialist.

Wat te doen bij een acute hernia?

De behandeling van een hernia hangt af van de ernst en de duur van de symptomen. In veel gevallen kunnen conservatieve behandelingen zoals fysiotherapie, pijnstillers en rust voldoende zijn. In sommige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Hoe wordt een acute hernia gediagnosticeerd?

Om een acute hernia met zekerheid te kunnen diagnosticeren, is een MRI nodig. In sommige gevallen, zoals bij patiënten met een pacemaker, kan een MRI echter ongeschikt of gevaarlijk zijn. Als dit niet mogelijk is, kan een CT-scan een alternatief bieden. Een röntgenfoto is niet voldoende om een hernia te diagnosticeren.

Is een operatie altijd nodig voor een acute hernia?

Nee, meestal is een operatie niet nodig bij een hernia. Het lichaam probeert de hernia zelf op te lossen en uit te drogen. Alleen als dit niet voldoende is of als de klachten te groot worden, zou een operatie overwogen moeten worden.

bottom of page