top of page

ACUTE HERNIA

Plotselinge pijn in rug en been! Is het een acute hernia? Het zal toch niet. Wat is een acute hernia, hoe ontstaat het en wat kunnen we eraan doen? We vertellen alles wat u moet weten over een acute hernia.

MRI hernia L4-L5_edited.jpg

Wat is acute hernia?

De meest voorkomende oorzaak voor pijn in de rug is het verdraaien van de kleine gewrichtjes. Vaak door een gebukte tilbeweging. Dan reageert het lichaam met pijn en schiet het op slot om erger te voorkomen. Koelen en ontspannen lossen het probleem op. Trekt het echter vanuit de rug naar de bil en nog verder het been in, dan kan een hernia de oorzaak ervan zijn. 

Als we spreken over een 'acute hernia', dan wordt meestal bedoeld dat de symptomen plotseling zijn ontstaan. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld een ongelukkige beweging of na het tillen van een zwaar voorwerp. De pijn en andere symptomen kunnen zeer hevig zijn en plotseling optreden.

Controleer of alle zenuwen nog naar behoren werken, of de huid niet dof is, of dat er spieren niet meer werken. Werkt alles nog, neem dan pijnstillers samen met ontstekingsremmers. Probeer te bewegen op een manier die geen pijn doet of zoek een houding die comfortabel aanvoelt. Het heeft tijd nodig, maar zelfs een (acute) hernia trekt meestal weg. Is er een uitval of duurt het langer dan u kunt volhouden, dan maken we een MRI om de oorzaak te zien. Is de kans op spontaan herstel klein, kunnen we met onze 3D micro-operatie snel helpen.

Wat zijn de symptomen van een plotselinge hernia?

De symptomen van een plotselinge (acute) hernia kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de hernia. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:

 • Pijn: Lokaal (bijvoorbeeld in nek of rug) of uitstralend (bijvoorbeeld langs het been).

 • Tintelingen of doofheid: In het gebied van de aangetaste zenuw.

 • Zwakte: In spieren geïnnerveerd door de aangetaste zenuw.

 • Veranderingen in reflexen: Verminderde of afwezige reflexen.

Hoe ontstaat een acute hernia?

Onze video visualiseert dit proces aan de hand van een anatomisch model. U ziet de kern van de schijf uitpuilen, wat een hernia creëert. Deze kan druk uitoefenen op naburige zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken. Echter, als de hernia geen druk uitoefent op de zenuwen, kan het lichaam deze vaak zelf oplossen zonder interventie.

MRI hernia-2_edited.jpg

Hoe ziet een acute hernia eruit op een MRI?

Op de MRI scan hernia kun je de wervels zien als stenen die op elkaar gestapeld zijn. Tussen de wervels zie je de tussenwervelschijven, zoals de voegen tussen de stenen. Op deze MRI is de grote hernia tussen de voorlaatste en de laatste wervel duidelijk zichtbaar. Het lijkt alsof de voeg tussen de stenen naar achteren puilt. Helaas drukt de hernia vaak op de zenuwen. Dit kan hevige klachten veroorzaken.

Acute hernia gevonden in een MRI!

Wat betekent dit?

Bekijk de video voor meer details!

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties
Meer dan 22.000 geopereerde patiënten zijn nu
tevreden zonder hernia
Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Veelgestelde vragen over acute hernia

 • MVZ RÜCKENDOC
  Dr. J. Cedric P. Simons Drs. Patrick Simons Dr. Christian Ehl Dr. Bacel Alkati Fehmi Berisha MVZ RÜCKENDOC, Im Mediapark 3, 50670 Köln. Duitsland Spreekuur MRI Pijnpoli Operatie centrum
 • Meditta Medisch Centrum
  Drs. Patrick Simons​ Nobelweg 10, 6101 XB Echt, Nederland Spreekuur MRI
 • Vividus
  Drs. Patrick Simons Van Millenstraat 8, 5913 VL Venlo. Nederland Spreekuur
bottom of page