MRI
MRI-onderzoek voor rugklachten:
een compleet overzicht
Wat u moet weten over MRI en het belang ervan bij het beoordelen van rugproblemen
Wat is een MRI en waar dient het voor?
Om de oorzaak van uw rugklachten en vooral de uitstralende pijn beter te begrijpen en in te schatten, is het nodig om goede beelden van uw rug te maken. Hoewel röntgenfoto's en CT-scans goede beelden van botten maken, hebben wij bij het beoordelen van een hernia of spinale stenose goede beelden van uw zenuwen nodig. Hiervoor is de MRI veel beter geschikt. Bovendien wordt er geen röntgenstraling gebruikt. Wees echter voorzichtig als u een pacemaker heeft: vertel dit zeker aan ons en uw radioloog. Het extreem sterke magnetische veld is meestal niet compatibel met een pacemaker.
Het belang van stil liggen tijdens de MRI
Een MRI-onderzoek van de rug duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Het is tijdens de scan vrij luid, maar u krijgt hiervoor beschermende koptelefoons op. Het nemen van elk individueel beeld bij de MRI kan drie seconden duren, dus het is belangrijk dat u stil ligt en niet beweegt of trilt tijdens het onderzoek. Anders zijn de opnames niet of slecht bruikbaar, vergelijkbaar met een wazige nachtfoto.
​MRI in Nederland: beelden delen via TWIIN
In Nederland kunt u op veel plaatsen MRI-beelden van uw rug laten maken. Onder andere kunt u dit laten doen bij MMC in Echt, vlakbij Roermond. De radiologen hier zijn bekend met onze procedures. Maar uiteraard kunt u dit ook dichter bij huis laten uitvoeren. U kunt uw radioloog verzoeken om uw MRI via TWIIN binnen Nederland naar 'Herniaweg' een sub-adres van de kliniek Lange Voorhout te sturen. Wij kunnen deze dan vanuit Keulen inzien. Stuur ons alstublieft een kort bericht via het contactformulier zodra de MRI-beelden zijn gemaakt en verzonden.
MRI-onderzoek in onze kliniek in Keulen
Uiteraard kunt u de MRI niet alleen in Nederland laten doen, maar ook bij ons in Keulen. In onze kliniek hebben we drie MRI-apparaten tot onze beschikking. We kunnen alles op één dag organiseren: neurologisch onderzoek, MRI en bespreking van de MRI-resultaten.
MRI met hernia L5/S1 links
Op het eerste plaatje ziet u een rug van opzij. Er is wat slijtage maar ook een hernia bij de onderste tussenwervelschijf L5/ S1.
De ingekleurde tekening maakt het duidelijker. Rood is de hernia, die tegen de geel ingekleurde zenuwen drukt.
MRI met stenose L3/4
De MRI toont de lage rug van opzij. De wervels als blokken op elkaar gestapeld, de tussenwervelschijven ertussen en van boven naar beneden gaand het zenuwkanaal. de groen ingekleurde tussenwervelschijven dienen naar de rugkant toe, niet buiten de begrenzing van de wervels te gaan, zodat het zenuwkanaal met de zenuwen en het hersenvocht (liquor) vrij kunnen bewegen.
MRI met hernia L5/S1 links
Hier bekijken we een MRI van de cervicale wervelkolom met een hernia tussen de zesde en zevende halswervel (c6/7). Aan de bovenkant zie je het hoofd, rechts op de foto zijn de nekspieren en de huid, terwijl links de voorkant is met de slokdarm en de luchtpijp. Op de tweede afbeelding hebben we de hernia duidelijk gemarkeerd. U kunt heel goed zien hoe het weefsel van de tussenwervelschijf vanuit de ruimte tussen de wervels naar achteren in het wervelkanaal is geschoven. Hierdoor wordt de druk op het ruggenmerg en de omliggende structuren verhoogd, wat tot symptomen kan leiden.
Pijnvrij in drie stappen
Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen
1
Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.
​
​
​
​
2
3
De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.
​
​
Hernia-weg: de expert voor uw rug en nek
Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.