top of page

HERNIA SYMPTOMEN

Wat zijn de symptomen van een hernia? Passen mijn klachten bij een beginnende hernia of acute hernia? En kan een hernia verschillende klachten veroorzaken? En hoe komt u van een hernia af? Hier vindt u alle informatie over hernia symptomen en hernia klachten.

hernia lage rug klachten

Wat zijn beginnende hernia symptomen?

Veel van onze patiënten geven aan dat de eerste symptomen begonnen na een zware belasting, bijvoorbeeld: "Ik heb geholpen met een verhuizing..", "Na 3 dagen tegels leggen begon het plotseling.." en "We hebben hard gewerkt in de tuin, dat was ook nodig, maar toen...".​

Vaak voelt men dan eerst een doffe of stekende pijn in de onderrug. Op dit moment hoef je je nog geen zorgen te maken. Dit ervaren we allemaal in ons leven, zonder dat er direct een hernia achter zit. In meer dan 90% van de gevallen is dit in feite gewoon spierpijn of een acute overbelasting van de gewrichten en zijn het geen hernia symptomen. Een korte pauze, misschien een paracetamol of ibuprofen tabletten en wat ijs, zijn meestal voldoende. Als de pijn dan na een paar uur of enkele dagen weer verdwijnt, kun je alles met een gerust hart vergeten.


Helaas is dat niet altijd het geval. De pijn kan ook gaan uitstralen naar de billen of naar een been. Daar kunnen de pijnen dan ook zeer gemeen worden en aanvoelen als stroomschokken of een stekend mes. Gebeurt dit, dan zijn dit duidelijke hernia symptomen en kun je denken aan een hernia.

Hernia symptomen: aan welke klachten herkent u een hernia?

De typische klacht van een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) is pijn in één been en rugpijn. We bespreken een aantal veelvoorkomende hernia symptomen.

Pijnschoten in het been:
De diepe impact van zenuwpijn

Zenuwbanen fungeren als elektriciteitskabels, die vanuit de rug tot in de voet reiken. Komt het tot een hernia, kan er door de druk op deze 'kabels' kortsluiting ontstaan. De manier waarop dit wordt gevoeld, kan sterk variëren. Veel mensen beschrijven hernia klachten als een stekende of elektrische pijn, die uitstraalt van de rug of de billen naar het been, de achterkant van het been en vaak ook tot in de enkel en de voet. De pijn volgt het traject van de zenuwen, die worden samengedrukt, waar vervolgens de hernia symptomen en hernia klachten uit ontstaan.

hernia symptomen lage rug

Tintelingen of gevoelloosheid:
vreemde gevoelens worden waargenomen

hernia symptomen uitstralende pijn been

Zenuwen hebben meerdere functies. Een heel belangrijke functie is informatie uit het lichaam, uit de benen naar de hersenen brengen. Het is belangrijk om te weten of de voeten dreigen te bevriezen in de winter of dat u per ongeluk op hete kolen loopt. De zenuwen geven deze informatie door aan de hersenen en u kunt daarop reageren. Helemaal automatisch! Wordt een zenuw door een hernia bekneld, dan komt deze input niet meer door, of wordt vervormd. U “denkt” dat de voeten koud zijn, maar bij aanraking zijn ze warm. Of het lijkt alsof er water overheen loopt. Dit zijn tekenen dat de zenuwgeleiding niet meer goed functioneert. Als u deze hernia symptomen ervaart, dan is het raadzaam om scherp te blijven op de klachten en bij verergering een deskundige in te schakelen. 

Spieren gehoorzamen niet meer:
verlammingen en snelle vermoeidheid

Een verdere belangrijke functie van de zenuw is het aansturen van de spieren. Om het lichaam te kunnen controleren en te bewegen moeten de hersenen opdrachten geven aan de spieren. Net zoals u een lichtschakelaar drukt en de stroom naar de lamp loopt en deze licht geeft. Is de leiding kapot, is er geen licht. Is de zenuw ingeklemd, weet de spier niet dat hij moet bewegen. 

 

Meest voorkomend klacht is de zogenaamde “klapvoet”. De spier die de voet bij het lopen moet optillen, werkt niet en de voet klapt bij elke stap naar beneden. Er zijn natuurlijk ook nog veel andere spieren, die weer door andere zenuwen aangestuurd worden. Op de tenen staan en aanspannen van de bilspier, hoort bijvoorbeeld bij de S1-zenuw. Op de hurken gaan zonder erdoor te zakken (voorzichtig met testen!) hoort bij de zenuwen die hogerop in de lage rug zitten. Later meer over de verschillende zenuwen en hernia symptomen.

hernia klachten verlammingen spieren vermoeidheid beenen

Een uitval van spierfuncties is altijd alarmerend. De functie kan weer terugkeren, ook zonder een hernia operatie, mits het lichaam de hernia zelf snel genoeg laat verdwijnen. Dat lukt echter niet altijd, dus bij een storende uitval is het verstandig sneller in te grijpen en zo snel mogelijk de druk van de zenuw weg te nemen. Vanaf dat moment kan deze dan al beginnen te herstellen.

Stoornissen in de blaas en darmen:
uiterst zeldzaam

In de lage rug bevindt zich bij volwassen lichamen geen ruggenmerg meer. Dat betekent dat er meestal veel ruimte in het zenuwkanaal is omdat er “alleen” maar zenuwkabels lopen. Die ruimte is gevuld met liquor (hersenvocht). Dat hernia’s toch vaak zenuwen beknellen, ligt eraan dat een hernia bepaalde voorkeursplekken heeft waar hij uit de tussenwervelschijf komt. En net daar ligt de een of de andere zenuw dichtbij. 

 

De zenuwen die naar blaas en darm gaan, lopen in het midden, helemaal door naar het stuitje. Om deze onder druk te kunnen zetten moet dus de hernia zó groot zijn dat het hele zenuwkanaal dicht gedrukt wordt met alle zenuwen erin. Dit is zeldzaam, maar wel gevaarlijk. Want net als bij een uitval van een spier, valt nu de functie van blaas en/of darm weg. En zou dat blijvend zijn, is het een enorme beperking van de levenskwaliteit. Oftewel dreigt zo’n uitval – het wordt caudasyndroom genoemd – is er haast bij! Dan moet de druk van de zenuw zo spoedig mogelijk weggehaald worden. Deze hernia symptomen moeten serieus genomen worden. 

 

Bij een verlamming van de blaasspier ontstaat meestal een zogenaamde "overloopblaas". Normaal is dat de blaasspier weerstand biedt tegen het oprekken door het steeds voller worden. Wordt de druk te hoog, dan opent u de sluitspier en de blaas loopt leeg. Is de blaasspier verlamd, dan vult hij steeds meer, wordt als een ballon steeds groter. Slanke mensen kunnen de blaas dan onder in de buik voelen. U realiseert zich dat u al lang niet meer geplast heeft, en toch geen druk voelt. Plots is de blaas dan overvol en de sluitspier opent even spontaan. Het verschil dus met veel incontinentie-klachten na zwangerschappen is dus de combinatie met een overvolle blaas!

 

De uitspraak: we wachten met opereren totdat u niet meer kunt plassen is heel gevaarlijk! Er wordt gesuggereerd dat er dan nog tijd genoeg is om te opereren. Nee, dat is té laat! De uitval is er en het is een uitval van belangrijke functies. Ook na een operatie (en probeer dat maar eens te organiseren) is het nog maar de vraag of de uitval herstelt! Daar is de blaasspier niet anders dan andere spieren!

hernia symptomem S1 verlamming kuitspieren

Hernia op verschillende zenuwen veroorzaakt diverse klachten

Laten we voor de duidelijkheid aannemen: een lichtschakelaar is verbonden met een lamp. Drukt u op deze schakelaar, dan gaat steeds die lamp aan. Drukt u op een andere schakelaar, dan gaat een andere lamp aan. Zo is het met de zenuwen in het menselijk lichaam ook. Net als een elektricien weet welke leidingen waarheen lopen, weet de arts ook welke zenuwen waar eindigen. Probeer dus voor het gesprek met de arts goed naar uw lichaam te luisteren om zo precies mogelijk te kunnen verwoorden wat de hernia symptomen zijn en waar de klacht precies zit.

Een hernia L5/S1 kan druk uitoefenen op de S1-zenuw. De S1-zenuw is verantwoordelijk voor de kuitspieren. Als de druk extreem hoog is, kan het zijn dat u uw voet niet meer naar beneden kunt drukken of niet meer op uw tenen kunt staan.

Hoe onderscheiden we de verschillende zenuwen?

De anatomie van de mens is gelukkig grotendeels bekend. Van de belangrijkste zenuwverbindingen weten hoe ze verlopen. Dus door goed te luisteren naar de beschijving van de klacht door de patient, en dit in verbinding brengend met de kennis uit de opleiding, kan u arts een vermoeden van de oorzaak hebben en  plan maken. Meestal is een MRI scan de beste manier om de lage rug in beeld te brengen. Een MRI kan echter ook ‘teveel” laten zien. Niet alle afwijkingen van de perfecte norm-rug hebben een gevolg. Er moet dus een duidelijke overeenstemming zijn tussen de zenuw, die klachten geeft, en de zenuw, die in de MRI in de knel zit!

ga naar Zorgkaart Nederland
waarderingen
9,6 uit 10
(>300 waarderingen)

23 maart 2024

ik zou het iedereen aanraden 

"Erg blij met de keuze om in deze kliniek geopereerd te worden. In NL was de hulp niet voorhanden en de wachtlijsten voor zowel MRI als operatie maandenlang. En het belangrijkste: ik ben van de ellendige pijn af! Heel erg dankbaar en ik zou het iedereen aanraden hier naartoe te gaan!"

Wanneer moet ik medische hulp zoeken bij hernia symptomen?

De meeste hernia’s gaan spontaan weer weg. Een hernia is een manier waarop de tussenwervelschijf probeert een nieuw evenwicht te vinden. De druk in de kern van de schijf is hoog opgelopen, hoger dan de elastieke omranding kan uithouden. Denk aan een fluitketel wanneer het water begint te koken. De damp moet door de fluit, voordat de ketel explodeert. Echter dat stuk van de kern, dat er uit vliegt, gaat vaak daarheen waar de zenuw wil zijn. Dat is nadelig voor de zenuw. Dus is er uitval, is de pijn heel heftig of is de pijn langdurig, overleg dan met de arts.

Hoeveel Oxycodon mag ik innemen bij hernia klachten?

Een hernia is iets dat tijd nodig heeft om te verdwijnen. Tevens iets dat enorm pijn doet. Dan is wachten tot het over is vaak niet mogelijk. Vandaar dat er aan pijnbestrijding wordt gedaan bij een hernia. Dit gebeurt stapsgewijs. De eerste stap zijn ontstekingsremmende medicamenten. Deze werken tegen zwelling, en een zenuw die onder druk staat zwelt op. Dat werkt averechts, want er was al te weinig plaats rind de zenuw door de hernia, Dus deze medicamenten werken ook oorzakelijk. In deze groep hoort Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen enz. In Nederland zijn de artsen daar wat huiverig voor, in de rest van de wereld minder huiverig. En zoals met alle medicamenten : zo kort mogelijk nemen.  Vreemd is dat in Nederland deze medicamenten bij de drogisten zonder rezept te verkrijgen zijn, zó heel erg kunnen ze – korte tijd genomen – niet zijn. Als zwakke pijnstiller kan er Paracetamol bij genomen worden, ook is er vaak een stevig aantal gram nodig om bij een hernia te helpen. De volgende stop zijn pijnstillers die centraal (dus in de hersenen) werken: tramadol, tilidin. Deze schatten wij als gevaarlijker in, ze zijn al verslavend. In Duitsland is het dan stop, eventueel 1 dosis cortison als acuut medicatie.

De laatste jaren is er een nieuwe groep medicamenten bij gekomen: de anti-epileptica. U kent ze onder de naam Gabapentine, Pregabaline, Lyrica enz. Het is gebleken dat deze medicamenten niet alleen tegen de kortsluitingen in de hersenen (epilepsie), maar ook tegen de kortstluiting in de zenuw helpt. Het zijn echter zeker geen onschuldige medicamenten. Bij de verschrijving voor epilepsie is het gebruikelijk via bloedonderzoek te meten hoe hoog de concentratie van die medicament in het bloed is. Worden ze gegeven tegen hernia-pijn is dat blijkbaar niet nodig. Een gevaarlijke trent, ook gestuurd door de famaceutische industrie. Een andere, nog gevaarlijkere trent is Morfine.

In Nederland is het gebruikelijk geworden Oxycodon en consorten te geven, voor een hernia-pijn, en wel in enorme hoeveelheden. Dat is vreemd. Vroeger waren de morfines medicamenten waar spaarzaam mee om gegaan werd. Ze waren voor de doodzieke patienten. Helaas heeft een amerikaans farmaceutisch bedrijf daar enorm marketing meegemaakt. Het gevolg is: 100-duizende verslaafden en doden in USA. En dat waren geen junkies, maar gewone mensen. Tussen juli 2021 en juli 2022 - 107 000 doden door deze medicamenten!
 
En er dreigt een volgende trent: Fentanyl! Dit gif is erger dan heroine. Nog veel verslavender en dodelijker.
 
Pas dus goed op voor u aan de Oxycodon gaat!

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

C and P Simons Kölner Dom_edited.jpg

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

​

​

​

​

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

​

​

bottom of page