top of page

HERNIA

Leer alles over lumbale hernia, de symptomen, de oorzaken en de meest effectieve behandelmethoden voor een pijnvrij leven.

Wat is een hernia?

Een lumbale hernia (Hernia Nuclei Pulposi - HNP) is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de lage rug. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan, eventueel met uitval van de zenuw (doof gevoel, krachtsvermindering).

 

De meest voorkomende hernia's liggen tussen de vierde en de vijfde lendenwervel (L4/5) en tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen (L5/S1). Op deze niveaus treden 90% van alle hernia's op. De overige 10% bevinden zich op het niveau daarboven (L3/4).

Niet elke hernia is ernstig of hoeft behandeld te worden; alleen wanneer de hernia op een zenuw drukt, veroorzaakt deze klachten en pas dan moet men over behandeling nadenken.

Een hernia kan juist wel optreden zonder rugpijn. De typische klacht van een hernia is pijn uitstralend in één been.

rug met hernia model_edited (1) (1).png

Hoe ontstaat een hernia?

Een lumbale hernia ontstaat wanneer de zachte, geleiachtige kernen van tussenwervelschijven in het onderste deel van de rug (lumbale wervelkolom) uit hun normale positie glijden of uitpuilen. 

 

Onze video laat dit proces zien aan de hand van een anatomisch model. U ziet de kern van de schijf uitpuilen, wat een acute hernia creëert.

Deze kan druk uitoefenen op naburige zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken. Echter, als de hernia geen druk uitoefent op de zenuwen kan het lichaam deze vaak zelf oplossen zonder interventie.

Wat zijn de symptomen en hoe voelt dat?

Een van de meest voorkomende symptomen van een lumbale hernia is pijn die uitstraalt naar een been. 

In de dagen of weken voorafgaand aan het begin van deze pijn, kan er een periode van rugpijn zijn, maar dit is niet altijd het geval. De uitstralende pijn kan vergeleken worden met het elektrische tintelende gevoel dat u ervaart na het verkeerd stoten van uw elleboog. 

 

Sommigen beschrijven het als een brandend mes in de rug dat uitstraalt naar het been. Daarnaast kunnen gevoelloosheid, vreemde sensaties en tintelingen in het been optreden, vergelijkbaar met het gevoel van 'kriebelende mieren' of een 'slaap' gevoel.

De situatie wordt nog erger als de spieren hun kracht verliezen, waardoor je niet meer op je tenen of hielen kunt lopen of niet meer op een been kunt hurken. 

 

Het is cruciaal om onmiddellijk te reageren als deze symptomen zich voordoen. Als u wacht tot u de controle over uw urine of ontlasting verliest, kan het al te laat zijn.

Rücken.png

Oorzaken van lumbale hernia

Eén van de belangrijkste oorzaken van een hernia is de evolutie. Sinds we rechtop lopen, worden de tussenwervelschijven zwaarder belast. Een gedetailleerde uitleg is te vinden in de juli 2023 uitgave van "Nummer 1". Daarnaast spelen onderstaande onderdelen ook een rol bij het veroorzaken van een rughernia:

evolutie naar hernia_edited-MinuNEWPC.png

Veroudering

Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven hun elasticiteit en zijn ze vatbaarder voor scheuren en verzakkingen.

Overgewicht

Overgewicht legt extra druk op de wervelkolom en verhoogt het risico op een hernia.

Slechte houding
 

Langdurig zitten of een verkeerde houding kan extra druk op de wervelkolom uitoefenen en het risico op een hernia verhogen.

Zware lichamelijke inspanning

Tillen, duwen of dragen van zware voorwerpen kan de druk op de wervelkolom verhogen en het risico op een hernia vergroten.

hernia L5-S1 MRI_edited.jpg

MRI met hernia L5/S1

Het belang van MRI bij de diagnose van een hernia

Voor de diagnose en specifieke behandeling van een hernia is een MRI noodzakelijk. Een hernia kan niet worden vastgesteld met een röntgenfoto.

In tegenstelling tot röntgenstraling, werkt een MRI met sterke magneten.

Pak een moment om naar de bijgevoegde MRI-scan te kijken. Er is hier een hernia gevonden op een MRI.

Het toont een hernia tussen L5 en S1 die naar achteren in het wervelkanaal drukt en op de zenuwen naar het been. De man op deze scan ervoer brandende pijn en tintelingen, die zich van zijn billen tot zijn linker kleine teen uitstrekten.

Als u vermoedt dat u een hernia heeft en u heeft nog geen MRI gehad, neem dan contact op met uw huisarts of direct met ons.

We kunnen meestal binnen enkele dagen een MRI-afspraak voor u regelen en de beelden direct na de afspraak met u bespreken.

Er zijn verschillende behandelingsopties voor lumbale hernia's, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt. Het kan u flink uit het veld slaan. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties om u te helpen uw pijn te verlichten en uw mobiliteit te herstellen. In onze uitgebreide gids kunt u meer lezen over deze opties:

Conservatieve behandelingen

Deze omvatten medicatie zoals pijnstillers en ontstekingsremmers, wortelblokkades en fysiotherapie voor het versterken van de spieren en verbeteren van de houding, wortelblokkade om de pijn te verlichten en manuele therapie voor het verbeteren van de wervelkolom functie.

Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kunnen chirurgische ingrepen noodzakelijk zijn, zoals een hernia-operatie.

Een veelvoorkomende procedure is de 3D-Microdiscectomie, een minimaal invasieve chirurgische ingreep, waarbij de hernia en soms een klein deel van de beschadigde tussenwervelschijf wordt verwijderd om druk op de zenuw te verlichten.

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

ga naar Zorgkaart Nederland
waarderingen
9,6 uit 10
(>350 waarderingen)

30 januari 2024

In Nederland kon niemand wat voor mij betekenen

"Het was een fijne ervaring en heel fijn dat ik eindelijk geholpen kon worden aan mijn rug. In Nederland kon niemand wat voor mij betekenen en hier kon ik direct terecht en werd ook meteen de dag erna geopereerd in December. Ik ervaar geen pijn meer en ben na 6 weken volledig hersteld. Zo blij dat ik weer goed kan lopen en er voor mijn kleinkinderen kan zijn."

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia-weg: de expert voor uw rug en nek

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties

Meer dan 22.000 geopereerde patiënten zijn nu

tevreden zonder hernia

Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

Veelgestelde vragen over hernia

  • MVZ RÜCKENDOC
    Dr. J. Cedric P. Simons Drs. Patrick Simons Dr. Christian Ehl Dr. Bacel Alkati Fehmi Berisha MVZ RÜCKENDOC, Im Mediapark 3, 50670 Köln. Duitsland Spreekuur MRI Pijnpoli Operatie centrum
  • Meditta Medisch Centrum
    Drs. Patrick Simons​ Nobelweg 10, 6101 XB Echt, Nederland Spreekuur MRI
  • Vividus
    Drs. Patrick Simons Van Millenstraat 8, 5913 VL Venlo. Nederland Spreekuur

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Hernia's in de halswervelkolom, ook wel cervicale hernia's of nekhernia's genoemd, zijn een veelvoorkomende oorzaak van nek-, schouder- en armpijn.

bottom of page