top of page

ZENUWPIJN IN EEN BEEN - WAT IS DE OORZAAK? EN WAT KUN JE ER AAN DOEN?

Hoe lopen de zenuwen? Wat is Ischias? Hoe ontstaat een hernia?Welke zenuwpijnen, naast de herniapijn, zitten in het been?

Hoe verlopen de zenuwen?

Onze zenuwbanen vinden hun oorsprong in de hersenen. Vanuit de hersenen vertrekken de hersenzenuwen, die verantwoordelijk zijn voor diverse zintuigen en functies, voornamelijk in en om het hoofd. Aan het begin van de wervelkolom zijn deze zenuwen samengevoegd in het ruggenmerg, wat feitelijk een grote zenuwbaan is. In het nekgebied beginnen deze zenuwbundels zich te vertakken en ze verlaten de nek via openingen in het bot. Grenzend aan deze openingen bevindt zich de tussenwervelschijf. Zenuwen functioneren als tweerichtingsverkeer: ze sturen prikkels vanuit de hersenen naar bijvoorbeeld de spieren en ontvangen tegelijkertijd informatie van buitenaf, zoals de aanraking van de huid. Pijn ervaren betekent dat de zenuw een waarschuwingssignaal naar de hersenen verzendt: er is iets mis. Soms fungeert de zenuw alleen als boodschapper voor een pijn die elders ontstaat (bijv. door het aanraken van een hete oppervlakte met de vingers). Maar het kan ook dat de zenuw zelf problemen ondervindt, zoals bij een beknelling.

hernia symptomen - hernia klachten men 50yo walking, with backpain, pain going to the righ

Wat is Ischias?

Heel vaak krijgen patienten te horen: het is maar Ischias!. Dat lijkt dan onschuldig en men verwacht dat het snel weggaat. Toch is deze uitspraak wat verwarrend. “Ischias” is geen oorzakelijke beschrijving. Het is een plaatsaanduiding. De pijn zit in de bil, daar waar de Ischias loopt. De Ischias-zenuw is een bundeling van vele zenuwen die uit de rug komen, in de bil samen lopen, en dan in het been weer opdelen. Vergelijk het met een tunnel oder een rivier, veel wegen lopen naar de rivier, maar ze moeten allemaal door de tunnel.  Daar ontstaat de file. U weet dan nog niet op welke der toevoerende wegen zoveel verkeer was, dat de tunnel vol was. Zo is het met de uitspraak “Ischias” ook. De tunnel is vol, maar waarom?  Meestal is het omdat aan de lage rug 1 van de zenuwen, die samen de Ischias vormen, in de knel zit. Dus bedenkt: pijn in de bil, zit op de plek van de Ischiaszenuw, maar is meestal een beknelling aan de lage rug.

Hoe ontstaat een hernia?

Onze video visualiseert dit proces aan de hand van een anatomisch model. U ziet de kern van de schijf uitpuilen, wat een hernia creëert. Deze kan druk uitoefenen op naburige zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken. Echter, als de hernia geen druk uitoefent op de zenuwen, kan het lichaam deze vaak zelf oplossen zonder interventie.

Welke zenuwpijnen, naast de herniapijn, zitten in het been?

Het begint in de lies en de voorkant van het bovenbeen. Daar loopt onder een band in de lies een heel dun zenuwtje naar de huid van de voorkant van het bovenbeen. Bij veel zitten en vaak ook bij wat corpulentere mensen, kan dat zenuwtje beknellen. U voelt dan een brandende pijn in de huid. Het been strekken laat dat in het begin weer verdwijnen. Dit wordt een meralgica paraesthetica genoemd.

Rond de knie kunnen ook huidzenuwtjes pijn gaan doen, vaak na een kijkoperatie, als u de pech heeft dat net een zenuwtje geraakt werd. Aan de buitenkant van de knie loopt (net als aan de elleboog ) een grote zenuw heel oppervlakkig: de peroneus. Veel in kleermakerszit zitten (moeder die borstvoeding geven) kan deze zenuw oprekken, het gevolg is dan een klapvoet.  Deze klapvoet gaat niet vooraf door pijn aan de rug of in de Ischias. Dat is het verschil met een klapvoet, die kan onstaan al de 4de of de 5de zenuw aan de rug bekneld zijn. Verder is er nog een specifiek probleem bij voeten, die lang in te krappe schoenen geperst werden: een klein zenuwtje tussen de voetbotjes krijgt een knobbel, een neurom. Daardoor wordt de zenuw dikker en past niet meer, wordt de voet samengeknepen,of in een strakke schoen gestopt, geeft dat een heftige pijn. Ook hier is voorkomen beter dan opereren (het verwijderen van dat neurom) Nog minder vaak voorkomend is een tarsaaltunnelsyndroom. Vergelijkbaar met het veel vaker voorkomend carpaaltunnelsyndroom, mar dan aan de voet.

hernia L5-S1 MRI tekening.jpg

Hernia L5/S1 gevonden in een MRI!

Wat betekent dit?

Bekijk de video voor meer details!

Een hernia! Wat is eraan te doen?

Een hernia drukt tegen de zenuw die achterlangs in het been tot in de voet gaat. Veel hernia’s gaan vanzelf weg door indrogen, resorbtie. Echter niet allemaal, en soms duurt het te lang. Of is de pijn te erg. Dan kunnen we helpen, met onze 3-d microscopen maken we een kleine opening aan de rug en halen de hernia eruit.

hernia in model

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties
Meer dan 22.000 geopereerde patiënten zijn nu
tevreden zonder hernia
Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Lumbale hernia, ook bekend als "hernia" of "Hernia Nuclei Pulposi (HNP)", is een veelvoorkomende oorzaak van rug- en beenpijn. Het treedt op wanneer de zachte, geleiachtige kernen van tussenwervelschijven in de onderrug uit hun normale positie glijden of uitpuilen, wat druk op de omliggende zenuwen kan uitoefenen en pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken.

Belangrijke symptomen zijn onder meer pijn in de onderrug die kan uitstralen naar de billen, benen en voeten, spierzwakte, gevoelloosheid of tintelingen in de benen en voeten, en moeite met lopen, staan of zitten.

Oorzaken van lumbale hernia zijn onder andere evolutie, veroudering, overgewicht, slechte houding en zware lichamelijke inspanning. Evolutie heeft geleid tot zwaardere belasting van de tussenwervelschijven door rechtop te lopen. Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven hun elasticiteit en worden ze vatbaarder voor scheuren en verzakkingen. Overgewicht en slechte houding leggen extra druk op de wervelkolom en verhogen het risico op een hernia, net als zware lichamelijke inspanning, zoals tillen, duwen of dragen van zware voorwerpen.

bottom of page