top of page

Uw gids voor
conservatieve en chirurgische behandelingen
van een hernia in de lage rug

Rugproblemen kunnen een grote impact hebben op uw dagelijks leven en welzijn. Gelukkig zijn er verschillende conservatieve en chirurgische behandelingsopties beschikbaar om u te helpen uw mobiliteit en comfort te herstellen. In dit artikel geven we u een overzicht van deze behandelingen.

Conservatieve behandelingen hernia

Conservatieve behandelingen zijn vaak de eerste stap bij het aanpakken van een hernia en omvatten:

hernia behandeling conservative pijnbestrijding.webp
hernia oxycodon.webp

Pijnbestrijding bij een Hernia

Een hernia kan intense pijn veroorzaken, waardoor het vaak noodzakelijk is om pijnstillers te gebruiken. De keuze van medicatie hangt af van de ernst van de pijn en de individuele behoeften van de patiënt.

Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's):

Deze medicijnen, zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen, zijn effectief tegen zwellingen. Een gezwollen zenuw kan extra druk veroorzaken, wat de pijn verergert. Door de zwelling te verminderen, kunnen deze medicijnen zowel de symptomen als de oorzaak van de pijn aanpakken. Hoewel ze in Nederland zonder recept verkrijgbaar zijn, is het belangrijk om ze met voorzichtigheid en zo kort mogelijk te gebruiken.

Paracetamol:

Dit is een zwakkere pijnstiller die kan worden gecombineerd met NSAID's. Voor ernstige hernia-pijn kan een hogere dosis nodig zijn.

Centraal werkende pijnstillers:

Medicijnen zoals tramadol en tilidin werken in de hersenen en kunnen verslavend zijn. Ze worden als riskanter beschouwd en moeten met voorzichtigheid worden gebruikt.

Anti-epileptica:

Recentelijk zijn medicijnen zoals Gabapentine, Pregabaline en Lyrica geïntroduceerd voor de behandeling van hernia-pijn. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor epilepsie, maar zijn ook effectief gebleken tegen zenuwpijn. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit geen onschuldige medicijnen zijn. Het is essentieel om regelmatig bloedonderzoeken te ondergaan om de concentratie van deze medicijnen in het bloed te controleren.

Morfine-achtige medicijnen:

In Nederland is het gebruik van Oxycodon toegenomen. Hoewel het effectief is tegen pijn, is het ook zeer verslavend en kan het ernstige bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van Oxycodon, vooral gezien de verontrustende trends in landen zoals de VS, waar het gebruik van dergelijke medicijnen heeft geleid tot talloze verslavingen en sterfgevallen.

Fentanyl:

Dit is een zeer krachtige en potentieel gevaarlijke pijnstiller die nog verslavender en dodelijker kan zijn dan heroïne. Het is cruciaal om de risico's te begrijpen voordat u met een dergelijke behandeling begint.

Conclusie: Pijnbestrijding bij een Hernia

Alle medicijnen hebben voor- en nadelen. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn en samen met uw arts de beste behandelingsoptie voor uw situatie te kiezen.

Fysiotherapie bij Hernia

Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij de behandeling van hernia. Het doel is niet alleen om de pijn te verlichten, maar ook om de wervelkolom te versterken en toekomstige problemen te voorkomen. Door de spieren rond de wervelkolom te versterken en de houding te verbeteren, kan verdere schade worden voorkomen.

Een effectieve fysiotherapeutische benadering omvat vaak isometrische oefeningen. Bij deze oefeningen blijft de spier op een constante lengte, wat aanzienlijk minder belastend is voor de rug dan oefeningen die maximale flexibiliteit of belasting onder maximale bewegingen vereisen. Het is belangrijk te begrijpen dat extreme flexibiliteit, zoals het vermogen om het hoofd tussen de benen te steken, niet noodzakelijkerwijs gunstig is als de rug de stabiliteit mist om dagelijkse taken uit te voeren, zoals het dragen van uw gewicht.

Naast isometrische oefeningen kunnen rugversterkende oefeningen, licht stretching en stabiliteitstraining ook deel uitmaken van een persoonlijk behandelplan. Het uiteindelijke doel is om een evenwicht te vinden tussen flexibiliteit en kracht, zodat de rug zowel beweeglijk als stabiel is.

Back Pain Treatment_edited_edited.jpg
hernia wortelblokkade.webp

Warmte- en koudetherapie

Warmte- en koudetherapie zijn beproefde methoden om pijn en ontsteking te verlichten, vooral bij aandoeningen zoals hernia's. Het toepassen van warmte, bijvoorbeeld met warme kompressen of verwarmingskussens, kan de bloedcirculatie in het getroffen gebied verhogen. Dit helpt om gespannen spieren te ontspannen en biedt verlichting van de pijn. Aan de andere kant kan koudetherapie, uitgevoerd met ijskompressen of coolpacks, nuttig zijn om ontstekingen en zwellingen te verminderen. Het verkoelende effect helpt de zenuwactiviteit te verminderen, wat op zijn beurt de pijn vermindert. Het is belangrijk om te onthouden dat, afhankelijk van de aard en locatie van de pijn, de ene therapie effectiever kan zijn dan de andere. Het is ook essentieel om direct contact van ijs met de huid te vermijden om bevriezing te voorkomen en warmtetherapie niet te lang toe te passen om brandwonden te vermijden. Het afwisselend toepassen van warmte en koude kan ook effectief zijn, maar het is altijd raadzaam om een specialist te raadplegen over de beste aanpak voor uw specifieke situatie.

hernia koudetherapie.webp

Manuele therapie

Manuele therapie, waaronder technieken zoals chiropractie en osteopathie, richt zich op het verbeteren van de wervelkolomfunctie en kan bij sommige patiënten verlichting bieden van pijn. Er zijn echter vele vormen van manuele therapie, elk met zijn eigen technieken en benaderingen. Terwijl sommige patiënten baat kunnen hebben bij deze behandelingen, is het belangrijk om te erkennen dat niet elke vorm van manuele therapie voor iedereen geschikt is. In sommige gevallen kan een behandeling de situatie zelfs verergeren. Daarom is het essentieel om aandachtig te luisteren naar het eigen lichaam: als er na een behandeling verbetering optreedt, kan het zinvol zijn om door te gaan. Als de pijn echter toeneemt of als er geen verandering is, is het raadzaam om de behandeling te stoppen en andere opties te overwegen.

hernia manuele therapie.webp
Cedric Simons shows hernia model

Chirurgische behandelingen voor een hernia in de lage rug

Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn of als problemen ernstig zijn, kunnen chirurgische ingrepen nodig zijn. 

De 3D-Microdiscectomie is een minimaal invasieve chirurgische ingreep gericht op het verlichten van pijn veroorzaakt door een hernia. Tijdens deze procedure wordt de hernia en soms een klein deel van de beschadigde tussenwervelschijf verwijderd om druk op de zenuw te verminderen. De operatie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en vereist slechts een kleine incisie in de onderrug.

Na de operatie kunnen patiënten binnen enkele uren opstaan en de volgende dag naar huis gaan. De meeste patiënten ervaren snel verlichting van hun symptomen. Het is essentieel om voorafgaand aan de operatie een grondig neurologisch onderzoek en een MRI-scan te ondergaan om de exacte locatie van de hernia te bepalen.

Deze operatie biedt vele voordelen, waaronder een korte herstelperiode en minimale littekenvorming. Echter, zoals bij elke chirurgische ingreep, zijn er risico's verbonden. Het is cruciaal om met een specialist te overleggen om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor uw situatie.

Voor een gedetailleerd overzicht van de procedure, mogelijke risico's en postoperatieve zorg, verwijzen wij u naar ons uitgebreide artikel over hernia-operaties.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Veelgestelde vragen over hernia behandeling

Wat zijn conservatieve behandelingen voor een hernia?

Conservatieve behandelingen voor een hernia zijn de eerste stap bij het aanpakken van een hernia. Ze omvatten fysiotherapie, wortelblokkade, pijnbestrijding, manuele therapie en warmte- en koudetherapie.

Wat is het doel van fysiotherapie bij hernia?

Het doel van fysiotherapie bij hernia is niet alleen om de pijn te verlichten, maar ook om de wervelkolom te versterken en toekomstige problemen te voorkomen.

Wat is een wortelblokkade?

Een wortelblokkade is een minimaal invasieve behandeling waarbij een verdovingsmiddel en ontstekingsremmende medicatie dicht bij de aangetaste zenuwwortel worden geïnjecteerd om ontsteking en pijn te verminderen.

Welke medicijnen worden vaak gebruikt voor pijnbestrijding bij een hernia?

Voor pijnbestrijding bij een hernia worden vaak NSAID's, paracetamol, centraal werkende pijnstillers, anti-epileptica en morfine-achtige medicijnen gebruikt.

Wat is het doel van warmte- en koudetherapie bij hernia?

Warmte- en koudetherapie helpen bij het verlichten van pijn en ontsteking. Warmte bevordert de bloedcirculatie en ontspant spieren, terwijl koude ontstekingen en zwellingen vermindert.

bottom of page