top of page

Hernia operatie

Wat gebeurt er precies tijdens een hernia operatie aan de lage rug? Wat zijn de verwachtingen qua herstel, zijn er risico’s verbonden aan een operatie, hoe ziet het herstel eruit en wat zijn de ervaringen van uw voorgangers? Lees hier wat u kunt verwachten mocht een operatie nodig zijn om uw rughernia te verhelpen.

Niets gaat meer! Uw hernia hindert u non-stop. En ook uw omgeving lijdt mee. Niets helpt, geen medicatie, geen fysiotherapie, geen geduld. De levenskwaliteit is slecht, het dagelijks leven ontglipt u. De MRI-beelden tonen een duidelijke oorzaak: verschoven herniaweefsel, dat op een zenuw drukt. De wervelkolomchirurg stelt de microchirurgische verwijdering voor. Gelukkig bent u verder gezond en zou de korte algehele anesthesie geen probleem moeten zijn.

Operatie in de lumbale wervelkolom (lage rug)

Na een grondig neurologisch onderzoek, waarbij de functies van de zenuwen en een eventuele uitval worden vastgelegd, krijgt u gedetailleerde informatie over de geplande ingreep. We gaan hier uit van de typische hernia in de lumbale wervelkolom. Dit is de meest voorkomende ingreep aan de wervelkolom: ongeveer 85 procent van de ingrepen zijn in de lage rug, ongeveer 10 procent betreft de cervicale wervelkolom (nek) en 5 procent de thoracale (borst-) en wervelkolom.

We beschrijven eerst hoe een hernia-operatie op de operatiedag verloopt, daarna verklaren we de mogelijke risico's en geven we tips en adviezen voor de tijd na de operatie aan de hernia.

hernia operatie Dr Simons mri
hernia operatie anesthesiologie

Voorbereiding op de operatie: De rol van de anesthesioloog

De hernia-operatie wordt uitgevoerd in algehele anesthesie onder leiding van een ervaren anesthesioloog.

 

Het is een zogenaamde minimaal invasieve operatie, waarvoor slechts een kleine huidsnede nodig is. Op deze manier wordt er maar weinig weefsel opzij geschoven, de wond geneest snel en de littekenvorming is gering.

 

Vooraf wordt u ook onderzocht door de anesthesist, om de risico's van anesthesie in te schatten en af te wegen. Zo nodig verwijst de anesthesioloog u naar een internist of cardioloog voor aanvullende informatie. Operaties aan de lumbale wervelkolom worden meestal in buikligging uitgevoerd, u wordt dus voorzichtig van uw rug naar uw buik gedraaid terwijl u slaapt (en na de operatie weer terug naar uw rug). Om ervoor te zorgen dat uw longen goed worden voorzien van zuurstof in deze positie, wordt een dunne buis in uw luchtpijp geplaatst. Maar dat merkt u niet, het gebeurt pas als u slaapt. Ook worden er infusen aangebracht, zodat medicijnen via de bloedvaten kunnen worden toegediend.

Monitoren van het welzijn tijdens de hernia operatie

Tijdens de hernia operatie neemt het anesthesieapparaat uw ademhaling over en pompt het gecontroleerd zuurstof in uw longen. De anesthesioloog bewaakt continu de hartslag en bloeddruk, evenals de ademhaling. In onze kliniek wordt er zelfs een hersenfilmpje (EEG) gemaakt, om ervoor te zorgen dat u echt goed slaapt, u niets van het gebeuren meekrijgt. Voor de chirurg is het optimaal als er zo min mogelijk bloed verloren gaat, of in beeld is in het operatiegebied, zodat de zenuwen en de hernia goed zichtbaar blijven. Daarom probeert de anesthesioloog u zo goed mogelijk te ontspannen en de bloeddruk zo laag mogelijk te houden. De chirurgen en anesthesiologen zijn een goed op elkaar ingespeeld team.

hernia operatie Infusion
hernia operatie instrumente operatiekamer

Voorbereiding van het operatiegebied

Zodra u diep slaapt en comfortabel op uw buik ligt, wordt het operatiegebied voorbereid. Vaak wordt nu de exacte positie van de hernia onder de huid, bepaald door een röntgenfoto. Zo kan de chirurg de kortste dus veiligste weg kiezen. Daarna wordt de huid gereinigd en alles eromheen bedekt met steriele papieren doeken, alleen het kleine operatiegebied blijft zichtbaar. Na de zogenaamde time-out, een soort laatste controle door het team om alles te checken, voordat het begint, ceëert de chirurg via een kleine incisie een directe toegang tot de wervelkolom.  Zodra deze is bereikt, gaat de operatie over in een nieuwe fase:

 

microscopisch!

Inzoomen op de chirurgie:
Het belang van de operatiemicroscoop

Er wordt gewerkt met een operatiemicroscoop, deze is steriel verpakt in een folie en hiermee wordt het operatiegebied optimaal verlicht en sterk vergroot. Moderne operatiemicroscopen zijn heel beweeglijk, maar kunnen toch in elke positie worden vastgezet. Ze hoeven daarbij niet door de chirurg te worden vastgehouden. Ze staan vanzelf vast, zodat de chirurg de handen vrij heeft om heel precies te werken. Dankzij deze enorme flexibiliteit van de microscoop, kan elke hoek van het operatiegebied worden verlicht. Dankzij de vergroting kunnen ook de structuren diep in het operatiegebied helder bekeken worden. Dus ondanks de kleine huidsnede kan tijdens de operatie het overzicht worden behouden en veilig worden gewerkt.

hernia operatie rugarts beste herniachrurg
hernia operatie beste chirurg

Het doel: verwijdering van de hernia en pijnverlichting

Het doel van een hernia operatie is de zenuw weer ruimte te geven, zodat u geen pijn meer heeft. Op basis van de voorbereidingen, het neurologisch onderzoek, de hernia MRI scan en röntgenbeelden, maakt de chirurg een plan voor de benadering. Soms heeft de patiënt een arthrose (verdikking van de kleine gewrichten) die mede de oorzaak van de inklemming is. Deze verdikkingen worden eerst verwijderd met een speciaal instrument, om zo toegang te krijgen tot het zenuwkanaal en om dit tegelijkertijd ruimer te maken.


De chirurg benadert de zenuwen vanaf de rug, de hernia bevindt zich - van de rugkant af gezien - eronder, omdat het zenuwkanaal achter de wervels een tussenwervelschijf ligt. Zodra de zenuw te zien is, verwijdert de chirurg het deel van de tussenwervelschijf dat tegen de zenuw drukt. Dit deel wordt een hernia genoemd. Dan is de zenuw weer vrij. De chirurg kan dat zien aan de zenuw als die weer zachtjes mee beweegt met de ademhaling en de hartslag van de patient. Het vocht in de zenuw kan weer vrij stromen, daarna wordt het eventuele bloeden gestopt.

Afronding van de hernia operatie

Met een fijne elektrische pincet worden kleine bloedvaatjes dichtgeschroeid (bi-poliare techniek). Vervolgens wordt de spierfascie teruggelegd en vastgemaakt, daarna wordt het weefsel onder de huid en de huid zelf dichtgemaakt. Een pleister erop en de patiënt wordt op zijn rug gedraaid. Daarna wordt de patiënt wakker. Het verder bijkomen vindt plaats in de verkoever; zodra de patiënt goed aanspreekbaar is, stabiel is en zelfstandig ademt, wordt hij/zij overgebracht naar de afdeling. Over het algemeen kunnen patiënten na vijf uur met begeleiding opstaan en zelf naar het toilet gaan.

Hernia operatie dr Cedric Simons
hernia operatie operatiekamer

Risico's van een operatie

De risico's van een hernia operatie kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Allereerst zijn er algemene risico's, die losstaan van de ingreep. Dit zijn bijvoorbeeld: diabetes, hoge bloeddruk, het gebruik van antistollingsmiddelen of te verwachten problemen met de narcose in het kader van astma of slaapapneu.

Daarnaast zijn er risico's verbonden aan de positionering van de patiënt tijdens de ingreep. Bij een operatie in buikligging moeten de schouders, ellebogen en knieën goed worden ondersteund, in een natuurlijke hoek, om huidbeschadigingen en drukplekken te voorkomen. Door de incisie in de huid ontstaat een toegang voor ziekteverwekkers. Hoe meer tijd die hebben om naar binnen te gaan, hoe groter de kans op infectie; daarom is de operatieduur van groot belang. 

Studies hebben aangetoond, dat de kans op binnendringen van huidbacteriën (d.w.z. de bacteriën, die van nature in grote aantallen op onze huid voorkomen, maar IN het lichaam onder de huid schade kunnen aanrichten) in de wond toeneemt bij een operatieduur van meer dan twee uur. Vaak wordt er daarom preventief antibiotica toegediend voordat de operatie begint.
 
Tijdens de ingreep worden ook bloedvaatjes doorgesneden, de chirurg schroeit die millimeter dunne vaatjes dicht met een pincet. Er is dan minder bloedverlies. Gemiddeld 'verliest' u bij een standaard operatie aan de lumbale wervelkolom ongeveer een mok inhoud, qua hoeveelheid bloed, maar dit bewuste verlies is met name om het zicht op de zenuwen te verbeteren. Een dichtgeschroeid bloedvaatje kan later spontaan weer open gaan en een (meestal) onschuldig hematoom veroorzaken.

Op de overgang tussen de borst- en lumbale wervelkolom gaat het ruggenmerg over in afzonderlijke zenuwvezels, die zich in een buis bevinden. In het grootste deel van de lumbale wervelkolom is dus geen ruggenmerg aanwezig. Hoewel het ruggenmerg zeer gevoelig is voor druk en manipulatie, kunnen zenuwen en de zenuwbuis dit veel beter verdragen, waardoor irritaties en beschadigingen aan de zenuwen bij een microchirurgische verwijdering van een hernia zeer zeldzaam zijn. De zenuwbuis (Dura) kan vergeleken worden met de binnenband van een fietsband. Hier kan ook een klein gaatje ontstaan, dat dan, net als bij een fietsband, wordt geplakt.

Het doel van de hernia-operatie is om de huidige hernia te verwijderen en de zenuw te ontlasten. Het is echter mogelijk dat op een later tijdstip een nieuwe hernia ontstaat (zogenaamd recidief).

Voor de hernia-operatie wordt u uitgebreid geïnformeerd over mogelijke risico's door een specialist in de wervelkolom. 

Deze uitleg hier is een informatie, en vervangt niet de officiele, door u en ons te ondertekenen, informed consent. 
 

Hoe gaat het verder na een operatie aan een hernia?

Het doel van de operatie is om de oorzaak van de huidige pijn nu weg te nemen met zo min mogelijk risico, om snel weer kwaliteit van leven te bereiken. Wat de nazorg betreft, die verschilt voor iedereen. Ervaring leert dat een snelle hervatting van dagelijkse activiteiten betere resultaten oplevert dan langdurige rust en terughoudendheid. Het helpt helemaal niet als patiënten bang door het leven gaan en nauwelijks durven te bewegen uit angst dat de pijn terugkomt. Wij adviseren: "vergeet deze onaangename fase in uw leven zo snel mogelijk, ga naar huis en geniet van hat leven zonder de hernia pijn."

 

Natuurlijk is er voor veel patiënten ruimte voor verbetering, zoals meer beweging, minder gewicht of minder stress. Dit verhoogt ook de kwaliteit van leven. Een zo ingrijpende ervaring als hevige herniapijn en de noodzakelijke operatie kunnen een aanleiding zijn om - eventueel samen met professionals - te werken aan uw fysieke conditie. Door de spieren (weer) te trainen dagelijkse taken verbeteren. 


Het is niet zinvol om patiënten onder druk te zetten met uitspraken als "als u niets verandert, komt er snel een volgende hernia", vooral omdat dit gewoon niet klopt.

hernia operatie Cedric Simons shows hernia model
beste neurochirurg van nederland

Drs. Patrick Simons
neurochirurg en herniaspecialist

35 jaar in de wervelkolomchirurgie hebben drs. Patrick Simons getoond:

"er is geen perfecte manier van handelen om een hernia te voorkomen. Het kan iedereen overkomen,

 

ook vaker.” 

Herstel en revalidatie na de hernia operatie

In de eerste 2-3 weken na de operatie dient u de lage rug zo min mogelijk te belasten, zodat de tussenwervelschijf en de rugspieren kunnen genezen. Het is belangrijk dat u vrij en zonder angst beweegt: als een soepele atleet/atlete en niet als een robot. 

 

Luister naar uw lichaam. Een beetje wondpijn is normaal, net als bij sportblessures. Het gaat weg. Koelen en ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen of diclofenac, kunnen daarbij helpen. Mocht de pijn heftig worden, dan moet u medische hulp zoeken, dan is er iets niet in orde. 

 

Begin gewoon weer met werken, zo megelijk in deeltijd en snel uitbouwen. Veel mensen ervaren het al als moeilijk om weer aan het werk te gaan na een vakantie van 2 weken. Dat is al wennen. Na 6 of meer weken ziekteverlof (vaak is het met de tijd vóór de operatie nog langer) is het net zo ongewoon en moeilijk om weer in het ritme te komen. Dat is heel normaal. 

 

Stap er langzaam in en luister daarbij naar uw lichaam. Hoe korter de onderbreking van het werkritme is geweest, hoe gemakkelijker het is weer op te starten.

We hebben algemene adviezen voor nazorg voor de verschillende operaties samengevat:

lage rug, nek, stabilisatie

hernia operatie Dres Simons voor hernia kliniek in Keulen

Veelgestelde vragen over hernia operatie

Hoe lang duurt een hernia operatie?

Een hernia-operatie duurt rond de 70 minuten, met alles erop en eraan. We hebben echter nooit haast bij het opereren! We nemen de tijd om het zo goed mogelijk te doen. Elke patient, elke hernia is weer anders. We zoeken altijd de beste oplossing, met de minste risico’s.

Hoe lang herstel na een hernia operatie?

Na een operatie is het verstandig rustig aan op te bouwen. Voor de eerste week krijgt u van ons duidelijke adviezen, al de dag voor de operatie mee. Probeer soepel en ontspannen te bewegen, luister naar de signalen van het lichaam en ga elke dag wat verder. De meeste patienten zijn snel weer in hun normale doen en aan het werk. Sommige beroepen, vooral die waar de patient met zijn lichaam of functioneren, de verantwoording voor andere draagt, zoals brandweerman, piloot enz, daar is het verstandig eerst méér dan gewoon fit te zijn voordat de volle verwantwoording weer gedragen wordt.

Wat kost een hernia operatie?

Een hernia operatie is een technisch hoogstaande ingreep met veel know-how en ervaring. Dat brengt zeker kosten met zich mee. Met veel nederlandse verzekeraars hebben we overeenkomsten. Deze verzekeraars waarderen onze ervaring, efficientie en qualiteit. Met hen verrekenen we direct.

Alle andere patienten krijgen het zog. passantentarief in rekening. Dit is vergelijkbaar met de nederlandse tarieven.

Let wel: in tegenspraak met europese wetgeving, proberen nederlandse verzekeraars de patienten af te schepen met maar 75% van de nederlandse tarieven.

Dit mag volgens de EU niet.

U heeft recht op de volle 100% van wat er in Nederland voor de vergelijkbare ingreep betaald wordt. De EU heeft de -toenmalige- regering Rutte hierover aangemaand. Deze heeft niet gereageerd. (was waarschijnlijk te druk bezig met stikstof-regelgeving).

Hoe lang in ziekenhuis na hernia operatie?

Onze operatie techniek is heel verfijnd, de meeste patienten zijn binnen 5 uur na de operatie al in staat zelf uit bed te komen, en gewoon naar het toilet te gaan. We beschadigen zo min mogelijk weefsel, zodat er niet veel wondpijn is. Na een nacht in de ATOS Mediapark klinik gaan ze de volgende ochtend na het ontbijt mee naar huis.

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Hernia operatie ervaringen van onze patiënten

ga naar Zorgkaart Nederland

22 september 2023

snelle operatie met voortreffelijk resultaat

"Erg tevreden over de gang van zaken: gesprek, alle onderzoeken, mri en behandelplan alles in 1 dag, geen wachtlijst en snelle operatie met voortreffelijk resultaat! Nu, zes weken na operatie goed hersteld en t belangrijkste: geen pijn! Beveel t iedereen aan."

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

bottom of page