top of page

ISCHIAS

Heeft u last van pijn in uw billen die uitstraalt naar uw benen? Zou het ischias kunnen zijn? Deze veel voorkomende en vaak verkeerd begrepen kwaal treft miljoenen mensen. Maar wat zit er werkelijk achter ischias?

Begrijp uw pijn:
De ischiaszenuw en zijn belang voor de benen

Het woord "ischias" is afgeleid van een zenuw, de ischiaszenuw. Vanuit het ruggenmerg lopen zenuwvezels langs beide kanten van het wervelkanaal, langs de tussenwervelschijven. De ene zenuw na de andere verlaat het wervelkanaal via laterale openingen, de foramina.

Het is net een rivier. Boven in de bergen ontspringen vele bronnen en kleine stroompjes, die zich op weg naar beneden verenigen tot een grote rivier. Deze grote rivier vertegenwoordigt de nervus ischiadicus, die verschillende zenuwvezels aan zowel de rechter- als de linkerkant ter hoogte van de bilspieren verenigt en zo het ruggenmerg met de benen verbindt. Bij de monding van de stroom splitst de stroom zich weer in kleinere vertakkingen. Dit is ook het geval met de ischiaszenuw. 

 

De ischiaszenuw is een soort hoofdlijn, die zich weer splitst in vele dunnere zenuwen die tot in de tenen lopen en verschillende delen van de benen bevoorraden.

ischias schmerz

Ischias begrijpen:
De oorzaak achter ischias pijn

Pijn in de ischias staat in de medische wereld bekend als ischialgie.

 

Omdat verschillende zenuwen die uit het ruggenmerg komen, samenkomen in de ischiaszenuw, voelt de patiënt de pijn van een van deze zenuwen precies in deze ischiaszenuw. Denk aan de revier. Als u een kleurstof in een van de bronnen gooit, verandert de grote rivier ook van kleur. Maar alleen door naar de grote rivier te kijken, kunt u niet bepalen waar de kleurstof oorspronkelijk vandaan kwam, d.w.z. welke zenuw van oorsprong de oorzaak was.

Dit is ook het geval met de term "ischias". Het geeft aan waar de pijn zich bevindt, maar niet wat de oorzaak is.

Waar komen de klachten vandaan?

De term "ischias" wordt nu in de volksmond gebruikt om iets onschuldigs aan te duiden. De pijn gaat vanzelf over of wordt beter met een beetje fysiotherapie. Gelukkig is dit meestal het geval,

Zelfs als de oorzaak een hernia is op één van de zenuwen waar de ischiaszenuw vandaan komt. Dit is zelfs de meest voorkomende oorzaak. Als de klachten echter niet verdwijnen, moet de echte oorzaak gezocht worden. Deze oorzaak ligt bijna nooit op de plaats van de pijn in de billen, maar is vaak in de onderrug te vinden.

hernia pijn MRI
Mann mit ins Bein ausstrahlenden Schmerzen

Wat is echte en wat is valse (pseudo) ischiaspijn?

Een scherpe, snijdende pijn, alsof er een mes in de bil vastzit, is typisch voor echte ischias. Deze pijn kan duidelijk gelokaliseerd worden en wordt meestal veroorzaakt door een beknelde ("oorsprong") zenuw in de onderrug. Trekpijn, pijn die links en rechts afwisselt en vooral gepaard gaat met stijfheid, wordt vaker veroorzaakt door artrose. Artsen noemen dit pseudo-radiculaire pijn. Dit moet onderscheiden worden van radiculaire pijn, die zijn oorsprong vindt in de radix of zenuwwortel.

Welke pijnen lijken op ischias?

De ischias is de belangrijkste verbinding tussen de benen en de hersenen. Alles wat er in de benen gebeurt, loopt via deze "leiding". Het is belangrijk om te letten op de richting waarin de pijn zich verplaatst: van de rug naar beneden of, omgekeerd, van de voeten naar boven. Tussenwervelschijfpijn verplaatst zich altijd van de rug naar beneden. Pijn die bijvoorbeeld door een ontsteking wordt veroorzaakt (bijvoorbeeld in de voeten), verplaatst zich van beneden naar boven. Pijn veroorzaakt door artrose, langdurig staan of zitten of zwaar tillen kan ook uitstralen via de ischias.

Onderscheid tussen ischias en spit

Spit (of lumbago) is een plotselinge, hevige pijnaanval die zich beperkt tot de onderrug (niet uitstralend zoals bij ischias). Het wordt vaak veroorzaakt door een plotselinge beweging of het tillen van zware voorwerpen.

 

De meest voorkomende oorzaken zijn spierspanning (vaak geassocieerd met stress), een slechte houding, discusproblemen of slijtage van de wervelkolom. 

De symptomen worden meestal binnen een paar dagen beter met rust, warmte, rekoefeningen en, indien nodig, pijnstillers.

 

Een bezoek aan de dokter is aan te raden als de pijn erg hevig is, langer dan een week aanhoudt of als er bijkomende symptomen zoals gevoelloosheid of zwakte in de benen optreden.

Hexenschuss oder Ischiasschmerz

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia-weg: de expert voor uw rug en nek

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties
Meer dan 22.000 geopereerde patiënten zijn nu
tevreden zonder hernia
Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Veelgestelde vragen over ischias

  • MVZ RÜCKENDOC
    Dr. J. Cedric P. Simons Drs. Patrick Simons Dr. Christian Ehl Dr. Bacel Alkati Fehmi Berisha MVZ RÜCKENDOC, Im Mediapark 3, 50670 Köln. Duitsland Spreekuur MRI Pijnpoli Operatie centrum
  • Meditta Medisch Centrum
    Drs. Patrick Simons​ Nobelweg 10, 6101 XB Echt, Nederland Spreekuur MRI
  • Vividus
    Drs. Patrick Simons Van Millenstraat 8, 5913 VL Venlo. Nederland Spreekuur
bottom of page