top of page

BEVRIEZEN

Bevriezen
Facetgewrichtsbevriezing:
Effectieve verlichting van lage rugpijn

Lage rugpijn kan een slopende aandoening zijn die uw dagelijkse leven beïnvloedt. Facetgewrichtsbevriezing, ook wel cryolesie of cryoablatie genoemd, is een minimaal invasieve behandeling die pijnverlichting kan bieden aan patiënten die lijden aan problemen met de facetgewrichten in de lendenwervelkolom. In dit artikel bespreken we de procedure, de voordelen en wat u kunt verwachten tijdens uw herstel.

rug pijn women

Wat is facetgewrichtsbevriezing?

Facetgewrichtsbevriezing is een minimaal invasieve procedure waarbij de zenuwen rond het aangetaste facetgewricht worden bevroren. Deze bevriezing "schakelt" de zenuwen die pijn signalen naar de hersenen sturen tijdelijk uit, waardoor de pijn aanzienlijk wordt verminderd. Deze methode belooft succes, bijvoorbeeld bij slijtagegebonden veranderingen in de kleine wervelgewrichten (facetartrose). Dergelijke veranderingen kunnen worden veroorzaakt door een vermindering van de hoogte van de tussenwervelruimte als gevolg van beschadiging van de tussenwervelschijven of na een eerdere tussenwervelschijfoperatie. In dat geval drukken de gewrichtsoppervlakken van de wervelgewrichten tegen elkaar en leiden zo tot irritatie van afzonderlijke zenuwvezels waardoor pijn ontstaat.

Hoe werkt de pijnbehandeling?

Pijn is een teken van een verstoring van het evenwicht in het lichaam. Pijn in de wervelkolom betekent dat u uw rug meer belast dan hij kan verdragen - u moet er daarom naar streven uw rugspieren te versterken:

De beste voorwaarde voor klachtenvrijheid is een sterke rug.

Helaas maakt de omvang van de pijn het opbouwen van spieren of fysiotherapie soms onmogelijk. 

Daarom moest de pijn in het verleden vaak worden verminderd met medicijnen of injecties. 

Dit is waar cryolesie om de hoek komt kijken.

 

Door de pijnzenuwen eenmalig te koelen, wordt langdurige pijnverlichting bereikt. 

Het gebruik van medicijnen kan zo drastisch worden verminderd: Spieropbouw, sport of fysiotherapie worden weer mogelijk. 

Wanneer wordt cryolesion gebruikt?

Cryolesion is zowel geschikt voor lokale pijn als voor regionaal uitstralende pijn in het ruggebied.

In het geval van uitstralende pijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door hernia's, wordt gebruik gemaakt van CT-ondersteunde PRT of 3-D microchirurgie. Cryolesie wordt vooral toegepast bij tekenen van slijtage van de wervelgewrichten (facetartrose), het zogenaamde facetsyndroom.

cryolesion needle tip

Hoe wordt cryolesie uitgevoerd? 

In de operatiekamer wordt de huid onder steriele omstandigheden in buikligging plaatselijk verdoofd. Na een plaatselijke verdoving wordt de koude sonde onder röntgencontrole naar het getroffen gebied gebracht. De zwakke stimulatiestroom helpt om de juiste zenuw te lokaliseren. Vervolgens wordt de sonde afgekoeld tot ongeveer -60°C. 

De pijnlijke zenuwtak wordt zo op een zachte manier "gekoeld". Na een behandeling van ongeveer 2 minuten voelt u een eerste verlichting van de pijn. Een lichte pijnscheut kan nog korte tijd na de procedure achterblijven

Ondanks het feit dat een cryolesie bij bijna 70% een duidelijke reductie van de pijn geeft, zijn de nederlandse verzekeraars niet genegen de behandeling te vergoeden. Ook het feit dat de complicaties dichtbij 0% zijn, bracht daar geen verandering is. Met de ervaring van duizenden behandelingen (in Duitsland wordt het wel gewoon vergoed) kunnen we zeggen: óf het helpt en de mensen zijn dolgelukkig, óf het helpt niet en het blijft onverandert. Slechter wordt het er niet door.

De kosten voor een poliklinische cryolesie, met standby van de anestesist en gebruik van de OK-faciliteiten zijn € 1750,00

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Wij zijn uw rugspecialist

bottom of page