top of page

INSTABILITEIT

CT-Spondylisthese-L4-5

Spondylolisthesis en instabiliteit van de wervelkolom

Spondylolisthesis, ook bekend als wervelverschuiving, is een aandoening die optreedt wanneer een wervel ten opzichte van de onderliggende wervel verschuift (naar voren of naar achteren - ventrolisthesis/retrolisthesis). Deze verschuiving kan optreden door verschillende factoren, zoals slijtage door de jaren heen. Als gevolg daarvan ontstaat er instabiliteit in de rug. Instabiliteit betekent dat de beweeglijkheid in een bepaald segment van de wervelkolom boven de normale maat uitgaat en de natuurlijke compensatiemechanismen van het lichaam deze onnatuurlijke beweeglijkheid niet meer kunnen compenseren. Het uit zich door pijn, die ook kan uitstralen naar de benen, of misgevoelens, mocht een aangrenzende zenuw worden getroffen bij de onnatuurlijke beweging. Vooral bij beweging na een langere monotone houding (bijvoorbeeld na het slapen) of bij abrupte beweging, ontstaan er klachten - 'alsof de rug zou breken'.

Het beeld toont een CT-scan van de lendenwervelkolom. De vierde lendenwervel is naar voren verschoven ten opzichte van de vijfde.

Oorzaken en gevolgen van instabiliteit

In de loop van het verouderingsproces treden er overal in het lichaam slijtageverschijnselen op, inclusief de wervelkolom. Met name het verlies van het wateropslagvermogen van de tussenwervelschijven leidt tot hoogteverlies en een verminderd vermogen om de belastingen van de wervelkolom voldoende op te vangen. Het hoogteverlies zorgt ervoor dat de kleine wervelgewrichten in elkaar glijden, als een telescoop, wat leidt tot een verhoogde belasting van de wervelgewrichten en een verlies van spanning in de gewrichtscapsules. Al deze factoren dragen bij aan de ontwikkeling van instabiliteit en spondylolisthesis (wervelverschuiving) en kunnen hevige rugpijn veroorzaken.

Diagnose van instabiliteit en spondylolisthesis

De diagnose van instabiliteit of wervelverschuiving (spondylolisthesis) wordt gesteld op basis van het anamnese gesprek, het lichamelijk onderzoek en de beeldvorming. Naast een MRI van de lumbale wervelkolom kunnen er functieopnames worden gemaakt, d.w.z. röntgenfoto's in voor- en achterover buiging van de romp, om de instabiliteit te tonen.

Behandeling van instabiliteit en spondylolisthesis

Doel van fysiotherapie: Stabiliteit in plaats van flexibiliteit

De eerste behandelingsbenadering tegen de klachten is een conservatieve therapie (bijv. intensieve isometrische fysiotherapie, pijnstillers en gerichte injecties). Deze maatregelen kunnen vaak helpen de symptomen te verlichten door de stabiliteit van de wervelkolom te verbeteren.

Het is belangrijk om te beseffen dat wervelkolominstabiliteit en wervelverschuiving chronische aandoeningen zijn die lange termijn management vereisen. Daarom is het van cruciaal belang om de rug dagelijks te beschermen en te versterken. Dit kan worden bereikt door gerichte oefeningen, fysiotherapie en veranderingen in levensstijl - het handhaven van een gezond gewicht en het vermijden van activiteiten die de rug belasten. Korte sessies fysiotherapie hebben geen langdurig effect als je niet leert hoe u  uw rug dagelijks zelfstandig kunt versterken.

instabilitijd lage rug man met instabilitijd

Als conservatieve behandelingen niet voldoende zijn: chirurgische opties

x-ray Röntgen Spondylodese stabilisatie

Röntgenfoto van de spondylodese. De verplaatsing en instabiliteit zijn verholpen.

Als conservatieve behandelingen niet voldoende zijn om de pijn te verlichten of de instabiliteit onder controle te houden, kan een chirurgische ingreep worden overwogen. Een optie is de open spondylodese voor stabilisatie, waarbij een schroefstangensysteem wordt ingebracht via een ongeveer 15 cm grote huidsnede. Een andere, minder pijnlijke optie, is de minimaal invasieve hybride spondylodese, waarbij wordt gewerkt met meerdere kleine sneden. Dit resulteert in minder spierschade en een sneller herstel.

Voordelen van
minimaal invasieve hybridespondylodese

De minimaal invasieve hybride spondylodese is een speciale vorm van wervelkolomstabilisatie die verschillende voordelen biedt. In tegenstelling tot traditionele open operaties, waarbij een grote huidsnede nodig is, worden bij deze procedure meerdere kleine sneden gemaakt. Deze techniek zorgt voor minder trauma aan het omringende weefsel, wat de pijn na de operatie vermindert en het herstel versnelt. Dit stelt patiënten in staat om sneller terug te keren naar hun normale activiteiten.

Het vinden van een individueel behandelplan

De optimale behandeling voor spondylolisthesis en instabiliteit van de wervelkolom hangt af van vele factoren, waaronder de ernst van de symptomen, de algemene gezondheid van de patiënt en zijn individuele behoeften en doelen. Voor sommige patiënten kunnen conservatieve behandelingen voldoende zijn om de symptomen te verlichten, terwijl anderen baat kunnen hebben bij een operatie. Het is belangrijk dat u de tijd neemt om u volledig te informeren. Samen kunnen we een individueel behandelplan opstellen dat aan uw behoeften voldoet.

behandelplan Spondylodese instabiliteit

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

C and P Simons Kölner Dom_edited.jpg

Hernia-weg: de expert voor uw rug en nek

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

bottom of page