top of page

Hernia L3-L4

Wat is een L3-L4 hernia en welke behandelopties zijn er? Waarom komt een hernia op het L3-L4 niveau in de onderrug zo vaak voor? Welke symptomen en klachten zijn er geassocieerd met een L3-L4 hernia? Ontdek alles wat u moet weten over een L3-L4 hernia en de meest succesvolle behandelingsstrategieën voor een leven zonder pijn.

hernia L3-L4

Wat is een hernia L3-L4?

In de meeste mensen bestaat de onderrug uit vijf afzonderlijke wervels, die met elkaar verbonden zijn door tussenwervelschijven en kleine gewrichten. Onder deze wervelkolom bevindt zich het staartbeen, dat stevig is verankerd in het bekken via de SI-gewrichten. De overgang tussen de beweeglijke lage rug en het vaste staartbeen/bekken is een zwaarbelast scharnierpunt. Vaak ontstaat er eerst slijtage bij het L5/S1-niveau, waardoor de belasting naar boven verschuift, inclusief naar het L3/L4-niveau. Dit niveau kan de verhoogde druk niet meer weerstaan, waardoor een deel van de kern van de tussenwervelschijf uitstulpt en druk uitoefent op de zenuw. Een L3-L4 hernia is dus het gevolg van het uitpuilen van een deel van de kern van de tussenwervelschijf op dit specifieke niveau in de lage rug, en het is een veelvoorkomend type hernia.

Hoe ontstaat een hernia L3/L4?

Onze video illustreert dit proces met behulp van een anatomisch model. U kunt zien hoe de kern van de tussenwervelschijf uitstulpt, wat leidt tot het ontstaan van een hernia. Deze uitstulping kan druk uitoefenen op aangrenzende zenuwen, wat kan resulteren in pijn, gevoelloosheid of zwakte in de lage rug en de benen. Echter, als de hernia geen druk op de zenuwen uitoefent, is het vaak mogelijk dat het lichaam dit zelfstandig herstelt zonder medische interventie.

hernia l3-l4 tekening

Hoe ziet een hernia L3/4 eruit in een MRI?

Na een MRI-scan voor rugklachten worden de wervels zichtbaar als gestapelde bouwstenen. Tussen deze wervels bevinden zich de tussenwervelschijven, vergelijkbaar met de voegen tussen de stenen. Is er een hernia op het L3/L4-niveau geïdentificeerd in de MRI-beelden? Dan is deze uitstulping duidelijk waarneembaar tussen de betreffende wervels. Het lijkt alsof de 'voeg' tussen deze 'stenen' naar achteren uitpuilt. Helaas oefent deze hernia vaak druk uit op de nabijgelegen zenuwen, wat kan leiden tot ernstige symptomen en klachten.

Hernia L3-L4 gevonden in een MRI!

Wat betekent dit?

Bekijk de video voor meer details!

Hernia L3-L4 symptomen: uitstraling in been

Bij een hernia op het L3-L4 niveau zijn de symptomen vaak specifiek en kunnen per persoon verschillen, afhankelijk van de grootte en locatie van de hernia en de druk op de naburige zenuwen. Enkele veelvoorkomende klachten zijn:

  • Pijn in de lage rug: Dit is meestal het eerste symptoom dat mensen opmerken.

  • Uitstralende pijn in het been: Deze pijn kan zich verspreiden van de lage rug naar de achterzijde van het dijbeen en soms zelfs naar de zijkant van het scheenbeen. Afhankelijk van welke zenuwwortel het meest bekneld is, wordt deze pijn vaak beschreven als scherp, brandend of stekend.

  • Tintelingen of gevoelloosheid: Langs het pad van de aangetaste zenuw kunnen tintelingen of een doof gevoel optreden. Soms lijkt het alsof er water over de huid stroomt.

  • Spierzwakte: Dit kan zich uiten als een zogenaamde 'klapvoet' of als zwakte bij het strekken van de knie. Tijdens het lopen kan het voorkomen dat de voet en knie ongewild meebewegen, wat soms leidt tot het doorzakken van het been.

Deze symptomen geven een indicatie van de complexiteit en de variabiliteit van de klachten die kunnen optreden bij een hernia op het L3-L4 niveau.

Hernia L3-4 pijn knie
Dr. Cedric Simons met hernia

Waarom krijgt niet iedereen een hernia bij L3/L4?

We belasten inderdaad allemaal onze lage rug gedurende ons hele leven, maar niet iedereen ontwikkelt een hernia bij L3-L4. Hoe komt dat? Normaal gesproken functioneert een tussenwervelschijf als volgt: in rust absorbeert de kern (nucleus) water door osmose, en bij fysieke activiteiten zoals staan, zitten en tillen, wordt dit water weer uitgeperst. De elastische ring rondom de kern houdt deze op zijn plaats, maar staat wel onder druk.

Naarmate we ouder worden, verliest de kern zijn vermogen om al het uitgeperste water weer aan te vullen. De kern droogt uit en vermindert in volume. Dit is de reden waarom we 's avonds iets kleiner zijn dan 's ochtends en waarom we in de loop der jaren in lengte afnemen. Bij de meeste mensen leidt dit proces niet tot een hernia. De reden hiervoor is dat het uitdrogende kernmateriaal nog net binnen de grenzen van de verouderende elastische ring kan worden gehouden.

Hernia met L4 compressie

Zowel een hernia op het L3/L4-niveau als een laterale hernia op het L4/L5-niveau kunnen aanzienlijke druk uitoefenen op de L4-zenuw. Dit resulteert vaak in rugpijn, maar meestal straalt de meerderheid van de pijn uit via de bil naar het been. De L4-zenuw volgt een traject dat start bij de bil, zich uitstrekt langs de zijkant van het dijbeen en verder gaat naar het scheenbeen, soms zelfs tot aan de bovenkant van de voet.

Deze zenuw stuurt verschillende spieren aan, waaronder voornamelijk de quadriceps en gedeeltelijk de tibialis anterior. De quadriceps is verantwoordelijk voor het strekken van de knie, terwijl de tibialis anterior helpt bij het optillen van de voet. Als de L4-zenuw onder grote druk komt te staan door een hernia, kunnen er twee belangrijke symptomen optreden: het doorzakken van de knie en het ontwikkelen van een "klapvoet". In dit laatste geval is men niet meer in staat om de tenen op te tillen tijdens het lopen, waardoor deze sneller de grond raken.

hernia L4 compressie

Een hernia L3/L4!
Wat is eraan te doen?

Een hernia tussen de derde (L3) en de vierde lendenwervel (L4) drukt tegen de zenuw die achterlangs in het been tot in de voet en de grote teen gaat. Veel hernia’s gaan vanzelf weg door indrogen, resorptie. Echter niet allemaal en soms duurt het te lang. Of is de pijn te erg? Dan kunnen we door middel van een hernia operatie helpen. Met onze 3D-microscopie techniek maken we een kleine opening aan de rug en halen de hernia eruit.

hernia in model

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Veelgestelde vragen over hernia L3-L4

Hoe raak je een hernia L3-4 kwijt?

Gewoonlijk met wat geduld, meestal.

Als de pijn te intens wordt, te lang aanhoudt of als er sprake is van uitval, kan een operatie aan de hernia L3-4 een snellere oplossing bieden.

Wat moet je vermijden als je een hernia L3-4 hebt?

Bij een hernia L3-4 kun je alles ondernemen zolang het de pijn niet verergert. Het is belangrijk om activiteiten of belastingen die de pijn intensiveren te mijden.

Is een hernia L3-4 potentieel risicovol?

Bijna nooit, maar in zeldzame gevallen kan de hernia zo groot zijn dat zenuwen te sterk bekneld raken. In zo'n situatie dien je onmiddellijk medische hulp in te schakelen.

Welke pijnstiller is het meest effectief voor een hernia L3-4?

Het is aan te raden om stap voor stap de pijnmedicatie op te voeren. Start met paracetamol en NSAID's (denk aan voltaren, ibuprofen). Pas in een later stadium kun je sterkere pijnstillers zoals Tramadol of Oxycodon overwegen. Let wel: middelen met morfine kunnen verslavend zijn.

Hoe wordt een hernia L3-4 vastgesteld?

Om met zekerheid een hernia L3-4 te bepalen, is een MRI-scan vereist. In bepaalde situaties, zoals bij patiënten met een pacemaker, kan een MRI niet toepasbaar of risicovol zijn. Een CT-scan kan in dat geval uitkomst bieden. Een röntgenfoto alleen volstaat niet voor de diagnose van een hernia.

Is chirurgische ingreep altijd vereist bij een hernia L3-4?

Niet altijd. In veel gevallen zal het lichaam proberen de hernia L3-4 zelf te herstellen. Pas wanneer dit niet effectief blijkt of de symptomen te belastend worden, kan een operatieve ingreep in overweging worden genomen.

Waar pijn bij hernia L3-L4?

De L4-zenuw begint bij de bil en loopt vervolgens langs de zijkant van het dijbeen, gaat door naar het scheenbeen en kan zich soms zelfs uitstrekken tot aan de bovenkant van de voet.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Wirbelsäule farbe_edited_edited.jpg

Lumbale hernia

Lumbale hernia, ook bekend als "hernia" of "Hernia Nuclei Pulposi (HNP)", is een veelvoorkomende oorzaak van rug- en beenpijn. Het treedt op wanneer de zachte, geleiachtige kernen van tussenwervelschijven in de onderrug uit hun normale positie glijden of uitpuilen, wat druk op de omliggende zenuwen kan uitoefenen en pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken.

Belangrijke symptomen zijn onder meer pijn in de onderrug die kan uitstralen naar de billen, benen en voeten, spierzwakte, gevoelloosheid of tintelingen in de benen en voeten, en moeite met lopen, staan of zitten.

Oorzaken van lumbale hernia zijn onder andere evolutie, veroudering, overgewicht, slechte houding en zware lichamelijke inspanning. Evolutie heeft geleid tot zwaardere belasting van de tussenwervelschijven door rechtop te lopen. Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven hun elasticiteit en worden ze vatbaarder voor scheuren en verzakkingen. Overgewicht en slechte houding leggen extra druk op de wervelkolom en verhogen het risico op een hernia, net als zware lichamelijke inspanning, zoals tillen, duwen of dragen van zware voorwerpen.

bottom of page