top of page

Nekhernia C6-C7: Inzicht in de aandoening en Behandelingopties

Hernia's in de halswervelkolom, ook wel cervicale hernia's of nekhernia's genoemd, zijn een veelvoorkomende oorzaak van nek-, schouder- en armpijn. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en effectieve behandelingsmethoden voor een nekhernia c6/7 om u te helpen een pijnvrij leven te leiden.

nekhernia modell

Wat is een nekhernia c6/7?

Een nekhernia c6/7 treedt op wanneer een van de tussenwervelschijven in de halswervelkolom uitstulpt of scheurt, waardoor druk ontstaat op de nabijgelegen zenuwen en/of het ruggenmerg. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, zwakte en andere symptomen die de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Symptomen van een halswervelkolom hernia c6/7

De meest voorkomende symptomen van een halswervelkolom hernia C6-C7 zijn:

Nekpijn, die kan uitstralen naar de schouder, arm en hand. Bij de 7de zenuw gaat de pijn en vaak ook een tintelend of verdoofd gevoel  tot in de middelvinger en soms ring- en wijsvinger.

Tussen de schouderbladen, aan de kant van de uitstraling, zit vaak een stekende pijn, alsof er een mes inzit. De spier die de arm doet strekken (triceps) kan zwakker worden, net als bepaalde spieren van de fingers.

Hernia met C7 compressie

Een hernia C6/7 kan druk uitoefenen op het ruggenmerg of op de C7 zenuw. Vaak, maar niet altijd, veroorzaakt dit nekpijn, maar meestal straalt het grootste deel van de pijn uit naar de arm en het middelvingergebied. De C7 zenuw loopt van de nek naar de buitenkant van de arm en dan naar de de middelvinger en ook de ring- en wijsvinger. De C7 zenuw stuurt verschillende spieren aan, waaronder de triceps in de bovenarm. Wanneer de C7 zenuw onder druk staat door een hernia, kan men zwakte ervaren in de arm en vooral bij het strekken van de elleboog. Hierbij kan men ook tintelingen of een verdoofd gevoel ervaren in de arm, middelvinger en soms ring- en wijsvinger.

nekhernia c7 compressie
Nekhernia c6/7

Oorzaken van een cervicale hernia c6/7

Degeneratieve veranderingen: Naarmate we ouder worden, kunnen de tussenwervelschijven slijten en uitdrogen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor scheuren en uitstulpingen.

Trauma: Een ongeval of verwonding, zoals een auto-ongeluk of een val, kan leiden tot een hernia in de halswervelkolom.

Dit is echter uiterst zelden.

Repetitieve (herhaalde) belasting: Overbelasting van de nek door herhaalde bewegingen of zware lichamelijke activiteiten kan bijdragen aan de ontwikkeling van een hernia.

Behandeling van een nekhernia C6/7

De behandeling van een halswervelkolom hernia kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de symptomen van de patiënt. Veelgebruikte behandelingsopties zijn:

Conservatieve behandeling: In veel gevallen kunnen nekhernia's effectief worden behandeld met conservatieve methoden zoals pijnstillers (ontstekingsremmersI, fysiotherapie en aanpassingen in levensstijl. Vooral ook door geduld, indien mogelijk. Fysiotherapie kan daarna helpen bij het versterken van de nekspieren, het verbeteren van de houding en het verminderen van de druk op de zenuwen en het ruggenmerg.

Injecties: Corticosteroïde-injecties kunnen worden gebruikt om ontsteking en zwelling rond de aangetaste zenuw te verminderen, dat kan helpen bij het reduceren van symptomen zoals pijn en gevoelloosheid.

Chirurgische behandeling: Is de conservatieve behandeling niet binnen een redelijk tijd effectief of als de nek- hernia dusdanig ernstig is, dat er uitval of onhoudbare pijn is,  kan een operatie noodzakelijk zijn.

Peter Verheijen 
24 uur na zijn nekoperatie

"Ontzettend fijn om hier geweest te zijn. Ik heb maanden en eindelijk jaren last gehad van mijn nek. Nekstenose, die speelde op met veel pijn, maar een nachtje verder in het ziekenhuis hier in Keulen en het is helemaal top.

Het is echt ongelofelijk:

Ik kan alles weer en ik lach weer."

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

bottom of page