top of page

Nekhernia C5-C6: Inzicht in de aandoening en behandelingopties

Hernia's in de halswervelkolom, ook wel cervicale hernia's of nekhernia's genoemd, zijn een veelvoorkomende oorzaak van nek-, schouder- en armpijn. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en effectieve behandelingsmethoden voor een nekhernia c5/6 om u te helpen een pijnvrij leven te leiden.

nekhernia modell

Wat is een nekhernia c5/6?

Een nekhernia c5/6 treedt op wanneer een van de tussenwervelschijven in de halswervelkolom uitstulpt of scheurt, waardoor druk ontstaat op de nabijgelegen zenuwen en/of het ruggenmerg. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, zwakte en andere symptomen die de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Symptomen van een halswervelkolom hernia c5/6

De meest voorkomende symptomen van een nek- hernia C5-C6 zijn:

Nekpijn, die kan uitstralen naar de schouder, arm en hand. Meestal aan 1 kant.  De pijn en vaak ook een tintelend of verdoofd gevoel kunnen doorstralen tot in de duim en wijsvinger.

Hernia met C6 compressie

Een hernia C5/6 kan druk uitoefenen op het ruggenmerg of op de C6 zenuw. Vaak, maar niet altijd, veroorzaakt dit nekpijn, maar meestal straalt het grootste deel van de pijn uit naar de arm en het duimgebied. De C6 zenuw loopt van de nek naar de buitenkant van de arm en dan naar de duim en wijsvinger. De C6 zenuw stuurt verschillende spieren aan, waaronder de biceps in de bovenarm. Wanneer de C6 zenuw onder druk staat door een hernia, kan men zwakte ervaren in de arm en vooral bij het buigen van de onderarm. Hierbij kan men ook tintelingen of een verdoofd gevoel ervaren in de arm, duim en wijsvinger.

nekhernia c6 compressie.png
Nekhernia mri

Oorzaken van een cervicale hernia c5/6

Degeneratieve veranderingen: Naarmate we ouder worden, kunnen de tussenwervelschijven slijten en uitdrogen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor scheuren en uitstulpingen.

Trauma: Een ongeval of verwonding, zoals een auto-ongeluk of een val, kan leiden tot een hernia in de halswervelkolom.

Dit is echter uiterst zenden.

Repetitieve belasting: Overbelasting van de nek door herhaalde bewegingen of zware lichamelijke activiteiten kan bijdragen aan de ontwikkeling van een hernia.

Behandeling van een nekhernia C5/6

De behandeling van een halswervelkolom hernia kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de symptomen van de patiënt. Veelgebruikte behandeling-opties zijn:

Conservatieve behandeling: In veel gevallen kunnen halswervelkolom hernia's effectief worden behandeld met conservatieve methoden zoals pijnstillers( vooral ontstekingsremmers) , fysiotherapie en aanpassingen van de levensstijl. Fysiotherapie kan daarnahelpen bij het versterken van de nekspieren, het verbeteren van de houding en het verminderen van de druk op de zenuwen en het ruggenmerg.

Injecties: Corticosteroïde-injecties kunnen worden gebruikt om ontsteking en zwelling rond de aangetaste zenuw te verminderen, wat kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals pijn en gevoelloosheid.

Chirurgische behandeling: Zijn de conservatieve behandelingen niet binnen een redelijk tijdsbestek effectief zijn of als de nekhernia dusdanig ernstig is, dat er uitval of onhoudbare pijn is,  kan een operatie noodzakelijk zijn.

Peter Verheijen 
24 uur na zijn nekoperatie

"Ontzettend fijn om hier geweest te zijn. Ik heb maanden en eindelijk jaren last gehad van mijn nek. Nekstenose, die speelde op met veel pijn, maar een nachtje verder in het ziekenhuis hier in Keulen en het is helemaal top.

Het is echt ongelofelijk:

Ik kan alles weer en ik lach weer."

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

bottom of page