top of page

NEKHERNIA

Wat is een nekhernia? Wat zijn de symptomen van een cervicale hernia? Lees alles over de klachten, de oorzaken, het onderzoek en de meest effectieve behandelmethoden voor een pijnvrij leven.

nekhernia modell

Wat is een nekhernia?

Zodra er weefsel van de kern van de tussenwervelschijf uitgetreden is, noemen we dat een hernia. Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf in de halswervelkolom. Drukt deze tegen een zenuw, dan is er uitstraling in de nek en de arm. Vaak gaat het zelfs tot in de hand en komt er uitval bij, in de zin van tintelingen, doof gevoel in de huid of spieruitval. In de nek loopt er - in tegenstelling tot aan de lage rug - ruggenmerg samen met de zenuwen in het zenuwkanaal. Dat ruggenmerg heeft meer plaats nodig. Een wat grotere hernia kan dus ook een beknelling van het ruggenmerg geven. Dat is gevaarlijker dan een beknelling van een zenuw.

Wat zijn de symptomen van een nekhernia?

Een beknelling van een zenuw in de nek geeft een uitstralende pijn in het verloop van die zenuw. Vaak voorkomend is een hernia tussen de vijfde en de zesde nekwervel (hernia nek C5-C6). De zenuw, die dan onder druk gezet wordt (de C6), trekt via de bovenarm naar de duim en wijsvinger. Daar kan de huid gevoelloos worden, en de kracht in de bovenarm (biceps) afnemen, bijvoorbeeld bij het maken van een vuist. Soms is het mogelijk om deze uitstraling op te wekken door op een bepaalde manier te draaien en knikken van het hoofd.

Zit de hernia tussen de 6de en de zevende wervel (nekhernia C6-C7), dan wordt de C7 zenuw gepakt. Deze gaat vaak via het schouderblad over de achterkant van de arm naar de middelvinger. Zit het hele ruggenmerg klem, dan kunnen bewegingen van de nek stroomstoten over de wervelkolom naar beneden opwekken.

Wat zijn GEEN nekhernia klachten?

Ons beweeglijke hoofd zit aan het einde van een reeks nekwervels. We zijn steeds in de weer met ons hoofd. Zonder goede spieren zou het niet mogelijk zijn het hoofd stabiel te houden. Die spieren zijn wel de hele tijd aan het werken. De grootste spier is de monnikskapspier.

 

Deze spier zit vast aan het achterhoofd, aan de schouders en dan een eind via de wervelkolom naar beneden, tot halverwege de borstwervels. Het is een heel belangrijke spier, hard nodig om het hoofd overeind te houden. Net als alle andere spieren, kan ook deze overbelast worden, vooral als het hoofd lang in een en dezelfde positie gehouden moet worden, bijvoorbeeld bij een kantoorbaan waarbij men langdurig achter de computer werkt. 

 

Een spier, die meer moet doen dan wat hij kan, die gaat in de kramp. U kunt zich voorstellen wat er gebeurt als deze grote spier in een kramp schiet. Heel typisch is dat de pijn niet naar de hand gaat, maar naar het achterhoofd (soms zelf tot in het voorhoofd, als een band), naar de schouders en over de rug. Precies dus naar de plekken waar de monnikskapspier aan de botten vast zit. De uitstraling is dus heel anders dan bij een hernia. Meestal is ontspannen, wat voorzichtig bewegen of een massage voldoende om de pijn weg te krijgen. Zeker ook belangrijk is het om regelmatig de houdingen van het hoofd af te wisselen.

Oorzaken van een cervicale hernia

Een cervicale hernia, ook bekend als een nekhernia of cervicale discus hernia, treedt op wanneer de tussenwervelschijf in de nek (cervicale wervelkolom) uitpuilt of scheurt en drukt op de zenuwen of het ruggenmerg. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een cervicale hernia:

 

  • Degeneratieve veranderingen: Naarmate we ouder worden, kunnen de tussenwervelschijven slijten en uitdrogen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor scheuren en uitstulpingen.

  • Trauma: Een ongeval of verwonding, zoals een auto-ongeluk of een val, kan leiden tot een hernia in de halswervelkolom. Dit is echter uitzonderlijk.​

  • Repetitieve belasting: Overbelasting van de nek door herhaalde bewegingen of zware lichamelijke activiteiten kan bijdragen aan de ontwikkeling van een hernia.

  • Slechte houding: Langdurig zitten of staan in een slechte houding, vooral bij gebruik van mobiele apparaten, computers en bij het rijden, kan druk uitoefenen op de cervicale wervelkolom en bijdragen aan discusproblemen.

Nekhernia c6_7_edited.jpg

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met een hernia symptomen zal ervaren. In sommige gevallen wordt een hernia per toeval ontdekt tijdens onderzoeken voor andere medische aandoeningen. Om een nekhernia te herkennen, is een MRI scan noodzakelijk.

Onderzoek en diagnose

Om te zien of uw klachten inderdaad door de nekhernia worden veroorzaakt, doen we verschillende onderzoeken. Allereerst is het belangrijk de oorzaak van de klacht te vinden. Het aanhoren van het klachtenpatroon, het neurologisch onderzoek, zetten ons op het juiste spoor. Door middel van een MRI kunnen we de nek heel goed in beeld brengen. Hebben we een nekhernia gevonden in een MRI en is dat de oorzaak van de pijn, dan is het inschatten van de tijdsfactor heel belangrijk.

Behandeling van een nekhernia

Ook aan de nek gaan de meeste hernia met de tijd weg. Dat betekent dat we gaan inschatten of het verantwoord is tijd te investeren. Soms is de hernia zo groot, dat er een uitval dreigt of zelfs al is. Soms is de pijn te heftig. Dan nemen we samen met de patiënt de beslissing om voor een nekhernia operatie te gaan. 

 

Is het wat minder dringend, dan is pijnstilling een eerste stap, proberen de ongunstige posities van de nek te vermijden, zodat de zenuw niet nog meer opzwelt. Fysio kan daarbij ondersteunen. Een tweede stap is wat de pijnpoli doet. De pijnpoli schakelt de pijnvezels van de zenuw uit (rhizotomie). Dat is tijdelijk, ze willen de zenuw niet duurzaam kapot maken. Gedurende de tijd waar de pijn minder is, valt het wachten tot het lichaam de hernia verteerd heeft iets makkelijker.

 

Is de oorzaak niet een hernia maar een spierprobleem, dan is het voorkomen van ongunstige houdingen, het - tijdelijk - innemen van spierverslappers, of fysio en massage de beste weg.

Peter Verheijen 
24 uur na zijn nekoperatie

"Ontzettend fijn om hier geweest te zijn. Ik heb maanden en eindelijk jaren last gehad van mijn nek. Nekstenose, die speelde op met veel pijn, maar een nachtje verder in het ziekenhuis hier in Keulen en het is helemaal top.

Het is echt ongelofelijk:

Ik kan alles weer en ik lach weer."

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Veelgestelde vragen over nekhernia

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

DresSimons

Hernia-weg: de expert voor uw rug en nek

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

ga naar Zorgkaart Nederland
waarderingen
9,6 uit 10
(>350 waarderingen)

12 maart 2024

behandeling succesvol,
geen pijnklachten meer

"eerste afspraak Dr.Simons duidelijk uitleg voor mogelijke behandeling - geen wachttijd voor operatie - onderzoeken vinden op een dag aaneensluitend plaats - na onderzoek uitvoerig bespreken behandelingsplan - dag later opname kliniek voor operatie - nazorg goed geregeld, duidelijke instructies leefregels - behandeling succesvol, geen pijnklachten meer!"

bottom of page