top of page

De evolutie is er nog niet klaar mee

Ooit begonnen we als tweecellig wezen. Via de aap en de neanderthaler zijn we geworden tot de moderne mens. We zijn een voorbeeld van een succesvolle evolutie. Of toch niet? Echt klaar is de mens nog niet. Er zijn nogal wat onvolkomenheden. Hoe is het zo gekomen?

De evolutie is er nog niet klaar mee

De evolutie van tweebenigheid: Hoe onze voorouders rechtop gingen lopen en de gevolgen voor de moderne mens

Als apen waren we al nieuwsgierig. Het was saai op handen én voeten te lopen en we kwamen niet aan de lekkerste vruchten. Bovendien was het veel veiliger verder van ons af te kunnen kijken, gevaar eerder te zien aankomen. We gingen steeds meer rekken en strekken en uiteindelijk op de achterbenen
lopen om de handen vrij te hebben.

Het tijdsbestek waarin we op twee benen rechtop zijn gaan lopen, is in vergelijk met de duur van de hele evolutie maar erg kort. Ons lichaam loopt daarom wat achter in zijn aanpassingen. Een aantal veelvoorkomende ziektebeelden en aandoeningen heeft een direct verband met ons rechtop lopen. Vooral het feit dat we in de heupen geen hoek van negentig graden meer met het bovenlichaam hebben, heeft gevolgen. Spataderen bijvoorbeeld. Ons bloed stroomt tot in de puntjes van de tenen en moet weer terug naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed terugzakt, hebben de bloedvaten kleppen, net als een
terugslagventiel. Samen met het aanspannen van de spieren wordt zo het bloed terug naar het hart gebracht. In de liezen zijn deze kleppen er niet. Het afknikken naar een horizontaal bovenlichaam werkt bij de viervoeters als klep. Doordat we rechtop staan, zakt het bloed terug. Het stuwt dan tot onderaan en maakt de vaten wijder: spataderen.

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Het paradox van evolutie: Hoe onze vooruitgang tot hernia's leidt

Ook onze tussenwervelschijven zijn niet gemaakt voor het rechtop lopen. Haal het beeld van een soepel bewegend jachtluipaard voor ogen: die wervelkolom beweegt soepel in het horizontale viak. En nu het beeld van iemand die de hele dag op een stoel zit: je ziet gewoon hoe de tussenwervelschijven plat worden gedrukt. En dan te bedenken dat deze schijven geen bloedvaten hebben, dus geen bloeddruk die het vochtgehalte weer op peil brengt. ’s Nachts worden de schijven passief alleen door osmose opgevuld. Maar een korte nacht kan niet de lange dagen compenseren. We worden dus met de jaren kleiner, iedereen. Vaak echter wordt er al eerder een stuk van de kern van de tussenwervelschijf uitgedrukt. Met een beetje pech drukt dat stuk dan heftig tegen een zenuw: een hernia. Is de pijn te heftig, te lang aanhoudend of komt
er uitval, dan kunnen we efficiént en snel met een 3D-micro-operatie helpen.

Eigenlijk kunt u er dus niet veel aan doen om een hernia te voorkomen. Tuurlijk; hoe meer gewicht, hoe meer druk op de schijven. Hoe minder spieren, hoe minder steun voor de wervelkolom. Hoe minder beweging, hoe meer druk op één plek komt. Dat zijn aspecten die u kunt verbeteren in uw leven.
Maar echt een hernia voorkomen gaat alleen door op handen en voeten te lopen. En zelfs dat lukt niet voor de volle honderd procent; denk aan de té lange rug van een teckel die ook een hernia kan krijgen. Goed om te weten dus dat wij u er snel vanaf kunnen helpen. De evolutie een handje helpen dus.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gevolgen van rechtop lopen voor ons lichaam?

Door de snelle evolutie naar tweebenig lopen, heeft ons lichaam zich nog niet volledig aangepast. Dit resulteert in veelvoorkomende aandoeningen, zoals spataderen, veroorzaakt door de veranderde bloedcirculatie en druk in onze benen.

Hoe beïnvloedt rechtop lopen onze wervelkolom?

De structuur van onze tussenwervelschijven is niet optimaal aangepast voor rechtop lopen. Langdurig zitten en gebrek aan beweging kan leiden tot compressie van deze schijven, wat uiteindelijk kan resulteren in problemen zoals hernia's.

Is het mogelijk om een hernia volledig te voorkomen?

Hoewel het moeilijk is om een hernia volledig te voorkomen, kunnen bepaalde leefstijlaanpassingen helpen, zoals het handhaven van een gezond gewicht, het versterken van de spieren rondom de wervelkolom en regelmatige beweging.

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia weg! Wij zijn uw herniaspecialist

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

bottom of page