top of page

Hoesten en Hernia

Hoesten, niezen en persen kunnen meer invloed hebben op uw lichaam dan u denkt, vooral als u last heeft van een hernia. In dit artikel leggen we uit hoe deze alledaagse activiteiten de symptomen van een hernia kunnen verergeren en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Spierpijn of Hernia?

Wanneer we hoesten, trekt de brede rugspier abrupt samen, waardoor lucht uit de luchtwegen wordt gestoten. Deze spier helpt bij het ademen en wordt daarom ook wel de ademhalingsspier genoemd. Bij overmatig hoesten tijdens of na een verkoudheid kan deze spier overbelast raken, wat leidt tot spierpijn die vaak als rugpijn wordt ervaren. Soms kan verergering van rugpijn te maken hebben met spierspanning. Echter, als u uitstralende, elektrische, stekende pijn in uw been ervaart die erger wordt, is dit vaak een teken van een hernia. In dit geval is het raadzaam om een MRI-scan te laten maken.

Sneezing_edited.jpg

De Invloed van
Hoesten op Hernia

Wanneer u hoest, neemt de druk in uw buik en rug toe. Dit kan ervoor zorgen dat een bestaande hernia meer druk uitoefent op een zenuw, wat leidt tot verergering van pijn in het been. Als u merkt dat uw rug- of beenpijn erger wordt bij hoesten, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Longontsteking: 
Een Andere Oorzaak

Hoesten kan ook een symptoom zijn van een longontsteking. Het is cruciaal om dit uit te sluiten, vooral als u ook andere symptomen zoals koorts en kortademigheid ervaart. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Als hoest- en verkoudheidssymptomen langer dan een week aanhouden zonder verbetering, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Als er koorts bijkomt, is het verstandig om direct naar de huisarts te gaan. Hoesten en rugpijn kunnen symptomen zijn van een atypische longontsteking. Deze vorm van longontsteking verloopt meestal sluipend

X-Ray_edited.jpg
MRI met acute hernia

Diagnose en Behandeling

Als u vermoedt dat uw hernia verergert door hoesten, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een MRI-scan kan helpen bij het stellen van de diagnose.

Veelgestelde vragen over hernia en hoesten

Kan hoesten een hernia veroorzaken?

Hoesten op zich zal waarschijnlijk geen hernia veroorzaken, maar het kan de symptomen van een bestaande hernia verergeren.

Wat moet ik doen als hoesten de zenuwpijn verergert?

Als hoesten de zenuwpijn verergert, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een MRI-scan kan nodig zijn voor de diagnose.

Kan een hernia leiden tot andere gezondheidsproblemen?

Ja, een hernia kan druk uitoefenen op zenuwen, wat kan leiden tot andere problemen zoals spierzwakte en tintelingen.

Hoe wordt een hernia gediagnosticeerd?

Om een hernia met zekerheid te kunnen diagnosticeren, is een MRI nodig. In sommige gevallen, zoals bij patiënten met een pacemaker, kan een MRI echter ongeschikt of gevaarlijk zijn. Als dit niet mogelijk is, kan een CT-scan een alternatief bieden. Een röntgenfoto is niet voldoende om een hernia te diagnosticeren.

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties

Meer dan 21.000 geopereerde patiënten zijn nu

tevreden zonder hernia

Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

man quick help

geen wachttijd

U bepaalt zelf hoe snel wij u kunnen helpen,

 

want wij hanteren

geen wachttijden

beste rug specialist

wervelkolom specialist

Hernia weg heeft al meer dan 21.000 operaties met succes uitgevoerd. Jaarlijks worden door ons team meer dan 1300 wervelkolomoperaties gedaan.

Microscope

minimaal invasive operatie

Met onze geperfectioneerde 

3D-microscopie techniek 

hebben we voor u de beste minimal invasieve operatie mogelijkheden.

Wirbelsäule farbe_edited_edited.jpg

Lumbale hernia, ook bekend als "hernia" of "Hernia Nuclei Pulposi (HNP)", is een veelvoorkomende oorzaak van rug- en beenpijn. Het treedt op wanneer de zachte, geleiachtige kernen van tussenwervelschijven in de onderrug uit hun normale positie glijden of uitpuilen, wat druk op de omliggende zenuwen kan uitoefenen en pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken.

Belangrijke symptomen zijn onder meer pijn in de onderrug die kan uitstralen naar de billen, benen en voeten, spierzwakte, gevoelloosheid of tintelingen in de benen en voeten, en moeite met lopen, staan of zitten.

Oorzaken van lumbale hernia zijn onder andere evolutie, veroudering, overgewicht, slechte houding en zware lichamelijke inspanning. Evolutie heeft geleid tot zwaardere belasting van de tussenwervelschijven door rechtop te lopen. Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven hun elasticiteit en worden ze vatbaarder voor scheuren en verzakkingen. Overgewicht en slechte houding leggen extra druk op de wervelkolom en verhogen het risico op een hernia, net als zware lichamelijke inspanning, zoals tillen, duwen of dragen van zware voorwerpen.

bottom of page