top of page

ZENUWPIJN IN DE ARM - WAT IS DE OORZAAK? EN WAT KUN JE ER AN DOEN?

Hernia's in de halswervelkolom, ook wel cervicale hernia's of nekhernia's genoemd, zijn een veelvoorkomende oorzaak van zenuwpijn in een arm. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en effectieve behandelingsmethoden voor zenuwpijn in de arm om u te helpen een pijnvrij leven te leiden.

nekhernia modell

Hoe verlopen de zenuwen?

Onze zenuwen beginnen in de hersenen.Uit de hersenen komen de hersenzenuwen, die zijn voor verschillende zintuigen en functies vooral in en rond het hoofd. Helemaal bovenaan in de wervelkolom zijn de zenuwen nog gebundeld in het ruggemerg en eigenlijk is dat nog één grote zenuw. In de nek beginnen de bundels te organiseren en verlaten de nek door openingen in het bot. Tegen deze openingen aan ligt de tussenwervelschijf. Zenuwen werken in twee richtingen: ze geven prikkels van de hersenen verder naar bijv de spieren, en ze geven informatie van buiten, zoals aanraken van de huid terug naar de hersenen. Pijn voelen betekend dus dat de zenuw een alamsignaal naar de hersenen stuurt: er is iets niet in orde. Het is mogelijk dat de zenuw alleen maar de boodschapper is van een pijn, die ergens anders veroorzaakt wordt (bijv. met de vingers op een hete plaat). Ook kan de zenuw zelf een probleem hebben, door een beknelling.

Zenuwpijn in een arm, wat is de oorzaak?

Ondanks het feit dat de zenuwen de pijn terugberichten naar hersenen, lijkt de pijn door een beknelling van een zenuw juist van de plek van de beknelling verder weg te gaan. Een pijn die niet door de zenuw veroorzaakt wordt, maar alleen door de zenuw verder gestuurd wordt, loopt meestal van de plek waar de pijn ontstaat terug naar de nek. Een voorbeeld: u snijdt in een vinger, de pijn is ter plekke en gaat een stukje met de zenuw mee omhoog. Bij een herniapijn gaat de pijn juist met het verloop van de zenuw mee naar de vingers.

Is pijn in een arm een hernia?

Zenuwen zijn verbindingsdraden, net als een electrische kabel die van de schakelaar naar de lamp gaat, heeft een zenuw een vaste route. Deze route kennen de artsen. Het is dus heel belangrijk dat u uzelf goed observeert en probeert het verloop van de pijn te beschrijven. Waar begint de pijn, hoe loopt de uitstraling, wat gebeurt er verder. Veel voorkomend is een beknelling aan de nek tussen de 5de en de 6de wervel. De zenuw die dan bekneld is, loopt via de voorkant van de bovenarm naar de duim en wijsvinger. Dus voelt u dat, gaat uw arts onderzoek doen naar deze zenuw. Ook vvak voorkomend is een carpaal-tunnel-syndroom. Dat heeft niets met de nek te maken. Hierbij is een doorgang aan de pols te krap geworden en heeft een zenuw daar te weinig plaats. Hoe meer u overdag de hand beweegt, hoe meer u ’s nachts tintelingen in de vingertoppen voelt.

nekhernia c6 compressie.webp

Hernia met C6 compressie

Een hernia C5/6 kan druk uitoefenen op het ruggenmerg of op de C6 zenuw. Vaak, maar niet altijd, veroorzaakt dit nekpijn, maar meestal straalt het grootste deel van de pijn uit naar de arm en het duimgebied. De C6 zenuw loopt van de nek naar de buitenkant van de arm en dan naar de duim en wijsvinger. De C6 zenuw stuurt verschillende spieren aan, waaronder de biceps in de bovenarm. Wanneer de C6 zenuw onder druk staat door een hernia, kan men zwakte ervaren in de arm en vooral bij het buigen van de onderarm. Hierbij kan men ook tintelingen of een verdoofd gevoel ervaren in de arm, duim en wijsvinger.

Om een nekhernia te herkennen, is een MRI noodzakelijk. Hier legt Herniaspecialist Dr. Cedric Simons uit aan de hand van een MRI hoe een nekhernia eruitziet.

Nekhernia pijl.jpg

Welke zijn de meest voorkomende zenuwpijnen in de arm?

Het meest voorkomend is de beknelling van de medianus-zenuw ter hoogte van de pols. Vooral bij vrouwen en bij veel gebruik van de handen wordt deze zenuw onder druk gezet. Typisch is het wakker worden met tintelende vingers.  Eerst wordt geprobeerd de overbelasting te voorkomen, er kan ook een injectie gezet worden, vaak echter is een kleine operatie de beste oplossing.  Minder vaak komt het tot een beknelling van de zenuw aan de elleboog, de ulnaris. Dan trekt het vandaar  tot in de pink en de helft van de ringvinger. Ook hier is vermijden het beste, een operatie aan de elleboog is een wat grotere ingreep. Een nekhernia kan ook zenuwpijn in de arm en hand geven.  Drie zenuwen zijn regelmatig betroffen: C6, C7 en C8. De C6 loopt tot in de duim en wijsvinger. Overlapt wat met de C7, die wijsvinger, middelvinger en ringvinger verzorgt. De C8 is er voor ringvinger en pink. Probeer uw arts te helpen met de diagnose door goed op te letten waar het bij u naar toe trekt.

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

C and P Simons Kölner Dom_edited.jpg

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

bottom of page