top of page

Nekhernia C7-Th1: Inzicht in de aandoening en Behandelingopties

Hernia's in de halswervelkolom, ook wel cervicale hernia's of nekhernia's genoemd, zijn een veelvoorkomende oorzaak van nek-, schouder- en armpijn. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en effectieve behandelingsmethoden voor een nekhernia c7/th1 om u te helpen een pijnvrij leven te leiden.

nekhernia c8 pijn nek en arm

Wat is een nekhernia c7/th1?

Een nekhernia op het C7/Th1-niveau ontstaat wanneer een tussenwervelschijf in de halswervelkolom uitpuilt of scheurt. Dit leidt tot druk op de aangrenzende zenuwen en mogelijk ook op het ruggenmerg. Het gevolg hiervan kan zijn pijn, gevoelloosheid en zwakte, symptomen die een significante impact kunnen hebben op de levenskwaliteit.

Symptomen van een halswervelkolom hernia c7/th1

De meest gangbare symptomen van een hernia in de halswervelkolom op het C7-Th1 niveau omvatten:

  • Nekpijn die kan uitstralen naar de schouder, arm en hand. Bij betrokkenheid van de 8ste zenuw kan de pijn, vaak vergezeld van een tintelend of verdoofd gevoel, zich uitstrekken tot in de kleinvinger en soms de ringvinger.

  • Tussen de schouderbladen, aan de zijde waar de pijn uitstraalt, ervaren mensen vaak een scherpe, stekende pijn, alsof er een mes in de rug zit.

  • Bepaalde vingerspieren kunnen verzwakken, wat de handfunctie kan beïnvloeden.

Deze symptomen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Hernia met C8 compressie

Een hernia op het C7/Th1-niveau kan druk uitoefenen op zowel het ruggenmerg als de C8-zenuw. Hoewel dit vaak nekpijn veroorzaakt, straalt meestal het merendeel van de pijn uit naar de arm, met name het gebied van de kleinvinger en soms de ringvinger. De C8-zenuw loopt van de nek via de buitenkant van de arm naar de kleinvinger en de ringvinger. Deze zenuw is verantwoordelijk voor het aansturen van verschillende spieren, waaronder de triceps in de bovenarm en bepaalde handspieren.

Wanneer de C8-zenuw onder druk komt te staan door een hernia, kunnen symptomen zoals spierzwakte optreden, vooral bij het strekken van de elleboog en het bewegen van de vingers tegen weerstand. Daarnaast kunnen tintelingen of een verdoofd gevoel in de arm, ringvinger en kleinvinger optreden. Deze symptomen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de dagelijkse activiteiten en de algehele levenskwaliteit.

Nekhernia c7/th1

Oorzaken van een cervicale hernia c7/Th1

Degeneratieve veranderingen: Naarmate we ouder worden, kunnen de tussenwervelschijven slijten en uitdrogen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor scheuren en uitstulpingen.

Trauma: Een ongeval of verwonding, zoals een auto-ongeluk of een val, kan leiden tot een hernia in de halswervelkolom.

Dit is echter uiterst zelden.

Repetitieve (herhaalde) belasting: Overbelasting van de nek door herhaalde bewegingen of zware lichamelijke activiteiten kan bijdragen aan de ontwikkeling van een hernia.

Behandeling van een nekhernia C7/Th1

De behandeling van een halswervelkolom hernia kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de symptomen van de patiënt. Veelgebruikte behandelingsopties zijn:

Conservatieve behandeling: In veel gevallen kunnen nekhernia's effectief worden behandeld met conservatieve methoden zoals pijnstillers (ontstekingsremmersI, fysiotherapie en aanpassingen in levensstijl. Vooral ook door geduld, indien mogelijk. Fysiotherapie kan daarna helpen bij het versterken van de nekspieren, het verbeteren van de houding en het verminderen van de druk op de zenuwen en het ruggenmerg.

Injecties: Corticosteroïde-injecties kunnen worden gebruikt om ontsteking en zwelling rond de aangetaste zenuw te verminderen, dat kan helpen bij het reduceren van symptomen zoals pijn en gevoelloosheid.

Chirurgische behandeling: Is de conservatieve behandeling niet binnen een redelijk tijd effectief of als de nek- hernia dusdanig ernstig is, dat er uitval of onhoudbare pijn is,  kan een operatie noodzakelijk zijn.

Peter Verheijen 
24 uur na zijn nekoperatie

"Ontzettend fijn om hier geweest te zijn. Ik heb maanden en eindelijk jaren last gehad van mijn nek. Nekstenose, die speelde op met veel pijn, maar een nachtje verder in het ziekenhuis hier in Keulen en het is helemaal top.

Het is echt ongelofelijk:

Ik kan alles weer en ik lach weer."

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

bottom of page