De Fabeltjeskrant of fake news
Tegenwoordig heet het fake news: onwaarheden die waar lijken. Vroeger noemden we dat verhalen uit de Fabeltjeskrant. Steeds weer komen er fabeltjes in omloop die ons leven beinvloeden. Eieren bijvoorbeeld. Ooit een lekkernij, dan helemaal in het verdomhoekje, nu toch weer leverancier van goede vetten.
Hoe misvattingen en 'Fake News' ons denken en gezondheid beïnvloeden
Er zijn veel invloeden die door goede publiciteit mainstream worden, tot iets wat haast iedereen gelooft en er niet meer kritisch over denkt. Neem nou sigaretten. Lekker stoer en mannelijk. En voor de dames elegant en sexy. Een peuk in de mondhoek, dat hoorde erbij. Zelfs de artsen zaten rokend in hun spreekkamer. Het heeft tientallen jaren geduurd voordat het besef kwam dat dierookin jelongen enorm schadelijk, zelfs dodelijk is. En nog steeds is dat besef iets wat niet overal doorgedrongen is. De reclame probeerde heel lang het product te beschermen en te promoten.
Ook in mijn vakgebied is er fake news: een hernia opereren we tegenwoordig niet meer, hernia’s gaan altijd vanzelf weg, we opereren alleen als er uitval is. En zoals wel vaker met fake news kan het ook gevaarlijk zijn. Wachten met opereren tot er uitval is, is heel bedrieglijk. Het suggereert dat het niet te laat zou zijn dan
pas te opereren. Niets is minder waar. Ten eerste: is er uitval, dan is er schade in de zenuw; die kan blijvend kan. Ten tweede: hoe kan er dan wel snel geopereerd worden? De wachttijden zijn er dan ook nog steeds. Voorkomen is dus beter.
Tussen zelfherstel en de noodzaak van operatieve ingrijpen
Veel hernia’s gaan vanzelf weg, maar lang niet allemaal. Soms duurt het met de pijn en de beperking echtte lang. Dan maar pijnbestrijding in plaats van bestrijden van de oorzaak? Dat oxycodon een onschuldig medicament zou zijn, is een ander fabeltje. De uitspraak hernia’s opereren we tegenwoordig
niet meer zou eigenlijk moeten luiden: we hebben door de wachttijden in Nederland nauwelijks chirurgen die op een redelijk korte termijn een hernia kunnen opereren. Gelukkig is dat heel lokaal fake news, namelijk in Nederland. In Keulen zijn we gespecialiseerd op het gebied van deze operaties. Het hele systeem
werkt efficiént en flexibel, zonder wachttijden. Wat lang niet betekent dat bij ons iedereen maar geopereerd wordt. Nee, een op de acht patiénten die we zien heeft een operatie nodig. We hebben goede resultaten omdat we met onze ervaring streng selecteren. Maar is een operatie de beste weg, dan gaat het ook vlot. En omdat de zenuwen dan nog niet chronisch pijn geleden hebben, zijn de patiénten snel weer op de been.
Veelgestelde vragen
Is het waar dat hernia's tegenwoordig niet meer geopereerd worden?
Nee, dat is niet waar. Deze uitspraak is een vorm van fake news. Hoewel veel hernia's vanzelf kunnen genezen, is er in sommige gevallen een operatie nodig. In Nederland zijn er wachttijden, maar in sommige andere landen, zoals Duitsland, zijn er gespecialiseerde centra die efficiënt en zonder lange wachttijden opereren.
Wat gebeurt er als je wacht met opereren tot er uitval is bij een hernia?
Wachten met opereren tot er uitval is, kan gevaarlijk zijn. Als er uitval optreedt, betekent dit dat er al schade aan de zenuw is, wat blijvend kan zijn. Bovendien zijn er ook dan nog steeds wachttijden, wat de situatie kan verergeren.
Hoe vaak is een operatie nodig bij patiënten met een hernia?
Niet iedereen met een hernia heeft een operatie nodig. In gespecialiseerde centra wordt ongeveer één op de acht patiënten geopereerd. Er wordt streng geselecteerd op basis van ervaring en de kans op succesvolle uitkomsten.
Pijnvrij in drie stappen
Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen
1
Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.
2
3
De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.