top of page

Hernia: wel of niet opereren?

Is er een hernia bij u vastgesteld? Dan is de grote vraag: moeten we de hernia wel of niet opereren? Het is goed om te weten dat niet iedere hernia ernstig is en hoeft dan ook niet behandeld te worden. In sommige gevallen kan een hernia vanzelf genezen, maar soms blijkt een operatie noodzakelijk. De grote vraag is, wanneer is er wel een operatie nodig en wat is dan het beste tijdstip? Lees snel verder. 

hernia wel of niet opereren lage rug mod

In het kort:
wat is een hernia?

Een lumbale hernia betekent, dat er van de kern van de tussenwervelschijf een stuk uitgekomen is en tegen de zenuw aandrukt. Niet elke hernia is ernstig of hoeft behandeld te worden; alleen wanneer de hernia op een zenuw drukt, veroorzaakt deze klachten en pas dan moet men over behandeling nadenken.​

 

De meest voorkomende hernia´s liggen tussen de 4e en de 5e lendenwervel (L4/5) en tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5/S1).

Hoe ontstaat een hernia?

Een lumbale hernia ontstaat wanneer de zachte kernen van tussenwervelschijven in het onderste deel van de rug (lumbale wervelkolom) uit hun normale positie glijden of uitpuilen.

 

Onze video visualiseert dit proces aan de hand van een anatomisch model. U ziet de kern van de schijf uitpuilen, wat een hernia creëert. Deze kan druk uitoefenen op naburige zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken. Echter, als de hernia geen druk uitoefent op de zenuwen, kan het lichaam deze vaak zelf oplossen zonder interventie. Lees meer over hernia symptomen.

hernia mri L5/S1

MRI met hernia L5/S1

Het doel van een hernia operatie

Het doel van de microscopische operatie is het NU wegnemen van de hernia, zodat de zenuw NU weer plaats heeft. En daarmee helpen wij dus uw lichaam het probleem “hernia tegen de zenuw” sneller op te lossen. Dat is het belangrijkste voordeel van een hernia operatie. De doelen op een rijtje:

 

  • Het doel is de uitstralende zenuwpijn wegnemen.

  • Het doel is uitval te voorkomen of sneller te laten herstellen.

  • Het doel is dat u niet maanden uit de running bent, maar sneller weer het leven oppakt.


De taak van de arts is het de oorzaak van de pijn te vinden (MRI). Vervolgens worden verschillende opties besproken en maken jullie samen een plan. Hoort een operatie bij die opties, dan vertellen we daar meer over. Uiteindelijk beslist u of u aan een operatie toe bent.

Het mooie is dat wij niet vast zitten in een systeem met eindeloze wachttijden. Stel u heeft in Nederland het gevoel dat u echt aan de operatie toe bent. De artsen zien dat ook zo. Maar dan? Op welke termijn kunt u geholpen worden? Het duurt maanden. En juist daarmee is het hele positieve effect van de operatie weg. 

 

Ooit was er in Nederland heel veel ophef over een studie, die helaas maar gedeeltelijk weergegeven werd. De verzekeraars, die de lange wachttijden ook niet konden verbeteren, zeiden: “opereren of niet opereren maakt niet uit, want na een jaar hebben beide groepen nog dezelfde klachten”. 

 

Bij nadere beschouwing van die studie bleek echter dat gedurende dat jaar de mensen mét een operatie veel betere levenskwaliteit hadden, dan de mensen die met de hernia verder worstelen. Na een (pijnlijk) jaar zijn de meeste hernia’s ook weg en hebben beide groepen dezelfde matige rug. En zoals gezegd, de rug wordt door een operatie niet beter. 


Dit was een Nederlandse studie waar zelfs de groep patiënten lang moest wachten op de operatie. Nog groter en positiever is het verschil als er – zoals bij ons - geen wachttijden zijn en men direct geholpen kan worden.

hernia operatie dr Cedric Simons

Priscilla Van Renen

"De operatie is ook helemaal goed geslaagd. Ik kan weer lekker lopen. Dus helemaal top."

Rob Vissers

"Heb ik toch mijn stoute schoenen aangetrokken en vorige week eens naar Dr Simons gebeld... drie dagen later ben ik geopereerd en ik ben vriss en fruitig."

Niet zomaar een operatie:
Onze toewijding aan uw welzijn in Keulen

rugspecialist Drs. Patrick Simons

Drs. Patrick Simons
neurochirurg
rugspecialist

Let wel, dit betekent niet dat we “direct” en “iedereen” maar opereren. Als er een kans is dat het lichaam de hernia zelf de baas wordt, ondersteunen we dat en wachten we af. Intussen zijn er meerdere studies, die aantonen, dat op het juiste moment bij de juiste mensen opereren heel duidelijke voordelen heeft.

 

Of wij de hernia wel of niet opereren verschilt per situatie en per patiënt. De beslissing of er in uw situatie geopereerd moet worden, zal met de chirurg overlegd worden. De chirurg weet wat er in uw geval de risico’s zijn, heeft ervaring van eerdere operaties en zal u daarmee beter van dienst zijn. En ten alle tijden heeft de chirurg het beste met u voor. 


Zeker wij in Keulen, onze naam en reputatie staan bij elke operatie op het spel! Wij zijn niet het ziekenhuis in uw regio, waar u naar toe “moet” voor een behandeling. Bij ons komt u omdat u goede dingen over ons gehoord heeft. En dat willen we heel graag zo houden, daar doen we ons uiterste best voor. Ook al betekent dit, dat we regelmatig “nee” moeten zeggen, bij die ruggen waar een operatie geen verbetering brengt.

 

We opereren alleen als we verwachten dat u er baat bij heeft.

Wat zeggen onze patiënten over ons?
Lees hun beoordelingen hier:

waarderingen

9,6 uit 10 (>300 waarderingen)

ga naar Zorgkaart Nederland

4 april 2023

Nederlandstalig personeel in Keulen

"Ik kon snel terecht voor het consult, de intake en de operatie (aan nek stenose met myelopathie). Daar waar ik bij het Nederlandse ziekenhuis meer dan 8 weken bezig was, ben ik binnen 8 dagen geopereerd. Heel tevreden over de operatie.
...
Blij dat ik snel terecht kon en heel goed geholpen ben!"

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

bottom of page