top of page

Een kop groter maken

Wij Nederlanders zijn weliswaar het langste volk ter wereld, maar aan het eind van de dag zijn ook wij een klein stukje korter. Hoe kan dat? Dat komt omdat we door de zwaartekracht overdag een klein beetje krimpen en onze tussenwervelschijven als citroentjes uitgeperst worden.

Een kop groter maken

Actief Blijven voor een Gezonde Wervelkolom: Preventie door Beweging en Spierversterking

’s Nachts moet het lichaam daar dan weer water inpompen. Maar gezien het feit dat niemand hangend als een vleermuis slaapt en ook niet net zo lang slaapt als dat hij overdag op de been is, lukt dat onvoldoende. In de loop van de jaren worden de tussenwervelschijven dus steeds dunner en droger. We gaan het in deze column hebben: over preventie, dus voorkomen dat de tussenwervelschijven met het stijgen der jaren steeds meer inzakken. Er is in dat verband een aantal sleutelwoorden: strekken, bewegen en spieren. Het hangt ook allemaal met elkaar samen, letterlijk en figuurlijk. Passief zitten, staan of hangen maakt het Moeder Aarde wel heel makkelijk om ons naar haar toe te trekken (zwaartekracht). Dus begin de dag met in de douche al goed te strekken. Probeer de rug lang te maken. Overal waar er even gelegenheid voor is: strekken, diep inademen en láááng maken die rug. Bewegen is net zo belangrijk. Spieren doen alleen iets als ze worden aangesproken. Dus afwisselen, de spieren van buik en rug wat te doen geven, zodat ze als stootdempers kunnen werken. Natuurlijk lukt dat alleen als er spieren zijn. Die verdwijnen door niets te doen helaas vanzelf, maar ze komen niet vanzelf terug. Daar moet ú wel wat voor doen. En eerlijk gezegd: het maakt niet uit wat. Het belangrijkste is iets doen, met name dus bewegen. En het beste is iets doen wat u leuk vindt en wat uw lichaam leuk vindt. We hoeven niet allemaal te gaan fitnessen of bodybuilden, maar we moeten wel allemaal iets - aangepast aan uw lichaam en leeftijd - doen.

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Gezond Leven: Meer Bewegen, Minder Eten, Beter Leven

Dus geen uitvluchten meer, geen excuses dat u geen tijd heeft om naar de sportschool te gaan. En ook hier geldt: alle kleine beetjes helpen. De trap nemen, zelf de koffie gaan halen, met de hond een blokje om, te voet naar de bakker, met de fiets boodschappen doen et cetera. Een kleine troost uit de ervaring van iemand die al bijna vijfentwintig jaar hernia’s opereert: het zijn niet alleen de dikke mensen die een hernia krijgen. De slankheidswaan is gelukkig wat op zijn retour. Je hoeft met je BMI echt niet op het minimum te zitten. In het midden is ook al heel mooi. Iedereen heeft namelijk zijn eigen optimale gewicht en dat verschilt van persoon tot persoon. Let wel: dit is geen pleidooi voor laat maar waaien. Optimaal betekent niet overgewicht. Meestal is het zo dat er naast te veel vet te weinig spieren zijn om het allemaal te dragen. Probeer dan maar eens goed te strekken. Een gezond lichaam begint bij gezond en vooral niet meer eten dan nodig. Onze borden zijn te groot en we neigen ernaar om het bordje leeg te eten tot we verzadigd zijn. En dan is het al snel té veel. En laten we wel wezen, de oude Latijnse wijsheid geldt nog steeds: mens sana in corpore sano (een gezonde geest in een gezondonderhouden gereedschap nodig. Laten we beginnen bij ons eigen lichaam.

Veelgestelde vragen

Waarom is regelmatige beweging belangrijk voor de gezondheid van de wervelkolom?

Regelmatige beweging helpt om de wervelkolom gezond te houden door de spieren te versterken en de flexibiliteit te vergroten. Dit helpt om de druk op de wervelkolom en tussenwervelschijven te verminderen.

Kan ik mijn ruggezondheid verbeteren zonder naar de sportschool te gaan?

Ja, eenvoudige activiteiten zoals de trap nemen, zelf koffie halen, wandelen met de hond of fietsen voor boodschappen zijn effectief om de rug sterk en gezond te houden.

Wat is het verband tussen voeding en ruggezondheid?

Een gezond dieet draagt bij aan een sterk en gezond lichaam. Overmatig eten kan leiden tot overgewicht, wat extra druk op de rug en spieren legt. Het is belangrijk om niet meer te eten dan nodig en gezonde voedingskeuzes te maken.

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia weg! Wij zijn uw herniaspecialist

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

bottom of page