top of page

STENOSE

Een stenose is een aandoening waarbij het wervelkanaal smaller wordt (vernauwing), wat kan leiden tot druk op de zenuwen in de rug. Dit artikel geeft u inzicht in een spinaal kanaal stenose in de lendenwervelkolom, de symptomen, oorzaken en effectieve behandelmethoden om u te helpen een pijnvrij leven te leiden.

Vernauwing lage rug

Wat is een stenose?

Een spinaal kanaal stenose in de lage rug (lumbale stenose) is een vernauwing van het wervelkanaal. Deze vernauwing kan druk uitoefenen op het zenuwkanaal en de zenuwwortels, wat leidt tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in de onderrug, benen en voeten.

Symptomen van een lumbale stenose (vernauwing in onderrug)

Wat merk ik bij een vernauwing van het wervelkanaal? U kunt de volgende dingen merken: 

​

  • Pijn in de onderrug en/of benen, vooral bij het lopen of langdurig staan. 

​

  • Gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de benen en voeten.

​

  • Verminderde fysieke activiteit en mobiliteit.

​

  • De maximale loopafstand wordt steeds kleiner.

Oorzaken van stenose in de rug

Veroudering: Slijtage van de wervelkolom door veroudering kan leiden tot verdikking van de ligamenten en vorming van botsporen, wat het wervelkanaal kan vernauwen.


Degeneratieve veranderingen: Degeneratieve veranderingen in de wervelkolom, zoals artrose en een degeneratieve discopathie, kunnen bijdragen aan de vernauwing van het wervelkanaal.

rugpijn_edited.png
stenose lage rug vernauwing compressie.JPG

Stenose in MRI

Deze MRI-scan van de lage rug toont de wervelkolom vanaf de zijkant, met de wervels die als gestapelde blokken te zien zijn. Tussen deze wervels bevinden zich de tussenwervelschijven, en het zenuwkanaal loopt verticaal door deze structuur.

​

Stenose (L2/3L3/4, L4/5 of L5/S1) wordt gediagnosticeerd wanneer het zenuwkanaal vernauwd is, niet alleen door een uitpuilende tussenwervelschijf maar ook door een verdikking van de kleine gewrichten (ook bekend als facetarthrose) en het ligament tussen de doornuitsteeksels. Deze vernauwing resulteert in het beknellen van de zenuwen, wat vooral merkbaar is tijdens bewegingen zoals lopen. Naarmate u verder probeert te lopen, neemt de beknelling toe totdat u gedwongen bent te stoppen. Om verlichting te vinden, moet u stilstaan, gaan zitten en vooroverbuigen om meer ruimte te creëren in het zenuwkanaal.

Behandeling van de spinaal kanaal stenose in de lendenwervelkolom

De behandeling van lumbale spinale kanaal stenose kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de symptomen van de patiënt.

De veelgebruikte behandelingsopties

van Hernia-Weg zijn:

Conservatieve behandeling: In veel gevallen kan lumbale spinale kanaalstenose tijdelijk worden behandeld met conservatieve methoden zoals pijnstillers, fysiotherapie en aanpassingen in levensstijl. Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de rugspieren, het verbeteren van de houding en het verlichten van de druk op de zenuwen.

 

Injecties: Corticosteroïde-injecties kunnen worden gebruikt om ontsteking en zwelling in het wervelkanaal te verminderen, wat kan helpen bij het verlichten van pijn.

 

Chirurgische behandeling: Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn of als de spinale kanaalstenose ernstig is, kan een operatie noodzakelijk zijn.

File op de zenuwautobaan

Drs. Patrick Simons aan het woord.

De onderstaande vragen zijn gesteld aan Drs. Patrick Simons

Drs. Patrick Simons

Hoe ontstaat een stenose?

"Ik vergelijk de rug wel eens met een huis. Stel het zenuwkanaal voor als een mooi ingerichte woonkamer. De meubels staan allemaal keurig op hun plek en het past allemaal precies. Bij een nieuw huis functioneert het allemaal perfect. Maar nu komt het huis op leeftijd, de vloer krult omhoog en het plafond hangt door. De inhoud van de kamer wordt kleiner en wat er in staat, schuift naar elkaar toe. Eerst gaan de deuren moeilijker open, uiteindelijk kraken de kasten en zit alles op slot."

​

Zo gaat het met de ouder wordende rug helaas ook. Het zenuwkanaal slibt dicht, de gewrichtjes - het plafond - worden dikker en nemen meer plaats in.

De bodem - de tussenwervelschijf - hangt eruit en drukt mee. Het gevolg is dat juist wanneer de zenuwen zouden moeten bewegen, namelijk bij het lopen, dat steeds moeilijker en minder lang gaat. De loopafstand wordt steeds korter, de mensen zoeken verlichting door te gaan zitten. Fietsen gaat wel nog, want u zit dan immers licht gebukt. En daarbij ontstaat er meer ruimte in het zenuwkanaal, zodat u geen klachten ervaart. 


Een stenose is dus een typische aandoening bij mensen op gevorderde leeftijd. Het is dan de kunst om op het juiste moment een stenose operatie te overwegen, nog voordat de patiënten té oud of té ziek zijn. In de medische literatuur is men het erover eens dat een stenose niet vanzelf weggaat, zoals een hernia dat wél vaak doet, maar met het stijgen der jaren erger wordt én dat een micro-operatie de beste oplossing is.

Hoe ziet de stenose operatie eruit?

“U moet tijdens de operatie net voldoende wegnemen om de zenuwen weer plaats te geven. De ingreep moet zo kort mogelijk duren en de patiënt moet weer snel op de been zijn. Omdat een stenose vaak op meerdere plekken optreedt, is het de kunst om met een MRI-scan te zien welke plek een operatie nodig heeft. Dezelfde dag, 5 uur na de operatie,  dan weer uit bed, want vooral ouderen weten: rust roest.. “

​

“Vooral de operaties aan een stenose gaan met het verder gemiddeld ouder worden van de bevolking toenemen. In onze rugkliniek in Keulen zijn we goed voorbereid op de toenemende vraag en hebben wij geen wachttijden. Bij ons zijn er geen files, niet alleen in de vorm van wachtlijsten, maar na de operatie ook niet meer in de rug.”

Ook bij deze behandeling vind ik:
“minder is meer”.

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

De Operatiedag

De stenose operatie vindt plaats onder algehele narcose en wordt uitgevoerd door een ervaren team van chirurgen en anesthesisten. De procedure is minimaal invasief, wat betekent dat er slechts een kleine incisie nodig is. Dit minimaliseert het risico op complicaties en versnelt het herstel.

Risico's

Zoals bij elke operatie zijn er risico's, variërend van algemene gezondheidsrisico's zoals diabetes en hoge bloeddruk tot specifieke chirurgische risico's zoals infecties en bloedverlies. U wordt uitgebreid geïnformeerd over deze risico's voordat u toestemming geeft voor de operatie.

Na de Operatie

Het belangrijkste doel is om de bron van de pijn te elimineren en uw levenskwaliteit te verbeteren. Postoperatieve zorg is gericht op het zo snel mogelijk hervatten van dagelijkse activiteiten. Het is niet bevorderlijk voor het herstel om in angst en inactiviteit te blijven hangen.

ga naar Zorgkaart Nederland
waarderingen
9,6 uit 10
(>350 waarderingen)

29 maart 2024

Ik kwam binnen met een rolstoel
en liep vrijdag zelfstandig naar buiten

"Zeer tevreden over snelheid deskundigheid en vooral ook vriendelijkheid van artsen d’r Simons en zijn team en verpleegkundigen van Atos MediaPark Klinik Keulen. Op maandag een afspraak woensdag consult met alle met nadruk alle onderzoeken en donderdag operatie en vrijdag naar huis Ik kwam binnen met een rolstoel en liep vrijdag zelfstandig naar buiten Niets dan lof."

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

​

​

​

​

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze stenosespecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

​

​

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties
Meer dan 22.000 geopereerde patiënten zijn nu
tevreden zonder hernia
Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

bottom of page