top of page

WAT IS EEN STENOSE BIJ L5/S1?

Wat zijn de signalen van een stenose tussen L5 en S1? Kunnen mijn klachten duiden op een opkomende stenose bij L5/S1 in de onderrug? Zou een stenose op het niveau van L5/S1 de oorzaak kunnen zijn van deze klachten? Hoe gaat u te werk bij een lumbale stenose op L5-S1? Hier krijgt u alle informatie die u nodig heeft over een stenose bij L5/S1.

hernia lage rug klachten

Wat is een stenose  bij L5/S1?

De zenuwen verlaten aan de onderkant van de borstwervels het ruggenmerg en gaan als draadjes door de onderrug. Het zenuwkanaal is een driehoekige buis waarin de zenuwbundel zich bevindt. Deze bundel is gevuld met de zenuwen en het (hersen-)vocht, ook wel liquor genoemd. Onze wervelkolom is flexibel; we draaien, buigen, fietsen, zwemmen en golfen.

Het is dus logisch dat de zenuwen een bepaalde bewegingsruimte nodig hebben om te voorkomen dat er aan hen wordt getrokken. De zenuwen bewegen vrijelijk in de liquor, omgeven door deze vloeistof, en kunnen soepel meebewegen. Vooral bij lopen, een repetitieve actie, moeten de zenuwen voldoende ruimte hebben. Helaas behoudt het zenuwkanaal in de wervelkolom in de loop van de tijd niet zijn oorspronkelijke ruimte. Ook varieert de aangeboren diameter van de zenuwbundel. Door aandoeningen zoals artrose van de facetgewrichten groeit er extra bot en wordt het kanaal smaller.

Door bijvoorbeeld arthrose van de kleine wervelgewrichtjes, groeit er bot bij en slipt het kanaal dicht. Ook kan door hoogteverlies van de tussenwervelschijf de band aan de achterzijde van het zenuwkanaal gaan vouwen, wat de diameter verkleint. In eerste instantie merkt u niets, omdat de reservevloeistof, de liquor, wat verschuift. Dit is onschadelijk zolang de vloeistof kan circuleren. Echter, als de vernauwing toeneemt, spreken we van een stenose. En als de stenose zo ernstig is dat er geen liquor meer rond de zenuwen zit, dan ontstaan er specifieke problemen.

Stenose symptomen: aan welke klachten herkent u een stenose L5/S1?

Blijft u lekker achter de geraniums zitten en loopt alleen van het kastje naar de muur, dan gebeurt er niets. Doet u alles met de fiets, dan gaat het ook probleemloos. Gaat u echter graag een stuk wandelen, dan merkt u dat de loopafstand steeds korter wordt.

hernia klachten verlammingen spieren vermoeidheid beenen

Tijdens het lopen en bij gebrek aan ruimte voor de zenuwen om te bewegen, ontstaat er een stuwing ofwel een zwelling. De bloedtoevoer naar de zenuwen wordt beperkt. Door de zwelling hebben ze nog meer plek nodig, maar die is er simpelweg niet.

 

De zenuwen functioneren niet meer optimaal, waardoor ze de benen niet meer correct aansturen. Je benen voelen zwaar aan. Al snel zult u merken dat even stilstaan en buigen wat verlichting biedt. Steunen op een winkelkarretje voelt ook prettig. Maar na verloop van tijd verslechtert de situatie, de loopafstand wordt korter en de gebruikelijke trucjes werken niet meer. Dan wordt het tijd om met een MRI te controleren of er werkelijk sprake is van een stenose, en te beoordelen of deze microscopisch verwijderd kan worden.

Waarom lijkt een stenose op een etalage-ziekte?

De term 'etalage-ziekte' komt voort uit het feit dat mensen bij elke etalage even moeten stoppen om op adem te komen. Als het de 'verkeerde' etalage is, kan dit opmerkelijk zijn. Er zijn twee mogelijke oorzaken: een stenose van het zenuwkanaal en een vernauwing van de bloedvaten. Beide aandoeningen treden vaak op bij ouderen, dus het is belangrijk om te bepalen welke van de twee bij u de klachten veroorzaakt. De stenose in de rug kan mechanisch worden beïnvloed door de houding aan te passen.

AdobeStock_184928952_edited.jpg

Is de winkelwagen uw nieuwe beste vriend?

Door de rug te ronden en te buigen, ontstaat er iets meer ruimte in het zenuwkanaal. Deze houding heeft echter geen invloed op een vernauwing van de bloedvaten in de lies of benen. Als u niet ver kunt lopen, maar wel een behoorlijke afstand kunt fietsen (ook op de hometrainer), is het waarschijnlijk dat de stenose in de rug zit. Als fietsen ook problematisch is, overweeg dan een onderzoek naar de bloedvaten.

stenose L2-L3 mri.JPG

Hoe is en stenose op te lossen?

Bij een stenose in de onderrug is de diameter van het zenuwkanaal niet meer voldoende om de zenuwen vrij te laten bewegen. Op de MRI lijkt de dwarsdoorsnede niet meer op een driehoek die op zijn punt staat, maar heeft het meer de vorm van de hoofdletter T. Als je van de zijkant kijkt, liggen de zenuwen niet meer los en recht, omringd door helder vocht. Ze zijn gestuwd, staan strak onder de stenose en kronkelen erboven. Tijdens een operatie onder algehele narcose met behulp van een microscoop, verwijderen we de arthrose. Met fijne boortjes wordt overtollig bot verwijderd en het verdikte weefsel wordt met pincetjes weggehaald. Dit doen we precies waar het nodig is, om zo min mogelijk littekenweefsel te vormen. Aan het einde van de operatie kunnen we de ontspannen zenuwbuis weer zien bewegen met de hartslag en ademhaling. Dit toont duidelijk aan dat het vocht weer vrij rondom de zenuwen stroomt en dat ze weer mee kunnen bewegen met de lichaamsbewegingen.

ga naar Zorgkaart Nederland
waarderingen
9,6 uit 10
(>350 waarderingen)

29 maart 2024

Ik kwam binnen met een rolstoel
en liep vrijdag zelfstandig naar buiten

"Zeer tevreden over snelheid deskundigheid en vooral ook vriendelijkheid van artsen d’r Simons en zijn team en verpleegkundigen van Atos MediaPark Klinik Keulen. Op maandag een afspraak woensdag consult met alle met nadruk alle onderzoeken en donderdag operatie en vrijdag naar huis Ik kwam binnen met een rolstoel en liep vrijdag zelfstandig naar buiten Niets dan lof."

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia-weg: de expert voor uw rug en nek

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties
Meer dan 21.000 geopereerde patiënten zijn nu
tevreden zonder hernia
Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze stenosespecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

bottom of page