top of page

Wat is een buldging disc?

De radioloog schrijft aan de huisarts dat u een bulging disc heeft, wat bedoelt hij daarmee? Wat is het verschil tussen een bulging disc en een hernia? En hoe kun je het voorkomen?

buldging dics vs hernia.jpg

De radioloog schrijft aan de huisarts dat u een bulging disc heeft, wat bedoelt hij daarmee?

De wervelkolom is een stabel wervels op elkaar gezet, met ertussen gewrichtjes en tussenwervelschijven. Door een ring aan de wervels lopen de zenuwen en het ruggemerg, we noemen dat zenuwkanaal. Begrijpelijk is dat de zenuwen die ruimte nodig hebben en graag alleen benutten.De tussenwervelschijf is net een fietsband, zit er genoeg lucht in dan staat ie mooi strak. Zit er te weinig lucht in dan wordt de band breder, stulpt uit, op Engels “bulging”.  Maar de band is nog niet gesprongen, niet lek. Pomp je erweer lucht in, gaat de uitstulping terug. Met de tussenwervelschijf net zo. Neemt de belasting van de schijf af, dan trekt deze weer terung en de uitstulping verdwijnt uit het zenuwkanaal, de pijn verdwijnt.

Wat is het verschil tussen een uitstulping (bulging) en een hernia (sequester)?

Een overbelaste tussenwervelschijf heeft moeite binnen de lijnen van de wervels te blijven. Net zoals een slappe fietsband breder en platter wordt kan dat met de  tussenwervelschijf gebeuren. Die uitstulping kan de zenuw aanraken en pijn veroorzaken. Ze kan ook weer teruggaan en de pijn is weg.  Bij een hernia is er een gat in de fietsband. Niet de lucht maar de kern komt er met druk uit. En klemt de zenuw in. Die uitgetreden kern ( sequester) krijg je door dat gat er niet weer in. Dat is ook niet zinvol, want wordt de druk in de kern weer te groot en komt het er opnieuw uit. Het lichaam probeert deze sequester te verteren, te laten verdwijnen. Dat heeft tijd nodig en lukt helaas ook niet altijd. Duurt het té lang of lukt het niet genoeg, kunnen we  met onze operaties helpen. We nemen dan onder de microscoop de sequester weg, en geven daarmee de zenuw weer ruimte.

Hernia L5-S1 beenpijn.png
hernia L5-S1 MRI tekening.jpg

Hoe kun je een bulging of een hernia voorkomen?

De aantrekkingskracht van de aarde houdt ons met de voeten op de grond. Dat is zinvol, maar er wordt dus continu aan de rug naar beneden getrokken en de tussenwervelschijven tussen de wervels platgedrukt. Spieren kunnen actief helpen. Goede spieren zorgen voor beweging en kunnen de rug ondersteunen. Let wel: met alle geweld de spieren opbouwen is ook niet alleen maar goed. Spieropbouw betekend regelmatig de spieren aanspannen. Echter aanspannen betekent dat de spieren korter worden, in elkaar getrokken worden. Dus bij het aanspannen van rug en buikspieren, drukken we de tussenwervelschijf in elkaar. Toch is het belangrijk goede spieren te hebben want deze ondersteunen de rug ook bij de beweging. De stapel wervel zou anders wel heel instabiel zijn.  Is het niet vreemd, dat alle joggers na het rennen uitvoerig hun beenspieren staan te strekken, maar dat niemand dat regelmatig met zijn rug en buikspieren doet. En dat terwijl die de hele dag moeten werken om de rug te ondersteunen. Vergeet dus het rekken-en-strekken niet. Ga regelmatig even ergens aan hangen en zak door de knieen, de tussenwervelschijf is er dankbaar voor.

Hoe ontstaat een hernia?

Onze video visualiseert dit proces aan de hand van een anatomisch model. U ziet de kern van de schijf uitpuilen, wat een acute hernia creëert. Deze kan druk uitoefenen op naburige zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken. Echter, als de hernia geen druk uitoefent op de zenuwen, kan het lichaam deze vaak zelf oplossen zonder interventie.

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties

Meer dan 21.000 geopereerde patiënten zijn nu

tevreden zonder hernia

Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

man quick help

geen wachttijd

U bepaalt zelf hoe snel wij u kunnen helpen,

 

want wij hanteren

geen wachttijden

beste rug specialist

wervelkolom specialist

Hernia weg heeft al meer dan 21.000 operaties met succes uitgevoerd. Jaarlijks worden door ons team meer dan 1300 wervelkolomoperaties gedaan.

Microscope

minimaal invasive operatie

Met onze geperfectioneerde 

3D-microscopie techniek 

hebben we voor u de beste minimal invasieve operatie mogelijkheden.

Wirbelsäule farbe_edited_edited.jpg

Lumbale hernia, ook bekend als "hernia" of "Hernia Nuclei Pulposi (HNP)", is een veelvoorkomende oorzaak van rug- en beenpijn. Het treedt op wanneer de zachte, geleiachtige kernen van tussenwervelschijven in de onderrug uit hun normale positie glijden of uitpuilen, wat druk op de omliggende zenuwen kan uitoefenen en pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken.

Belangrijke symptomen zijn onder meer pijn in de onderrug die kan uitstralen naar de billen, benen en voeten, spierzwakte, gevoelloosheid of tintelingen in de benen en voeten, en moeite met lopen, staan of zitten.

Oorzaken van lumbale hernia zijn onder andere evolutie, veroudering, overgewicht, slechte houding en zware lichamelijke inspanning. Evolutie heeft geleid tot zwaardere belasting van de tussenwervelschijven door rechtop te lopen. Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven hun elasticiteit en worden ze vatbaarder voor scheuren en verzakkingen. Overgewicht en slechte houding leggen extra druk op de wervelkolom en verhogen het risico op een hernia, net als zware lichamelijke inspanning, zoals tillen, duwen of dragen van zware voorwerpen.

bottom of page