top of page
Vernauwing:
symptomen, oorzaken en behandeling

Spinale vernauwing is een aandoening waarbij het wervelkanaal smaller wordt, wat kan leiden tot druk op de zenuwen. Dit artikel geeft u inzicht in spinale kanaalstenose in de lendenwervelkolom, de symptomen, oorzaken en effectieve behandelmethoden om u te helpen een pijnvrij leven te leiden.

Vernauwing lage rug

Wat is spinale vernauwing in de lage rug?

Spinale kanaalstenose in de lage rug (lumbale stenose) is een vernauwing van het wervelkanaal in het onderruggebied. Deze vernauwing kan druk uitoefenen op de zenuwkanaal en de zenuwwortels, wat leidt tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in de onderrug, benen en voeten.

Symptomen van
spinale vernauwing in de lage rug

Pijn in de onderrug en/of benen, vooral bij het lopen of langdurig staan.

Gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de benen en voeten.

Verminderde fysieke activiteit en mobiliteit.

De maximale loopafstand wordt steeds kleiner.

Oorzaken van vernauwing
in de lage rug

Veroudering: Slijtage van de wervelkolom door veroudering kan leiden tot verdikking van de ligamenten en vorming van botsporen, wat het wervelkanaal kan vernauwen.

 

Degeneratieve veranderingen: Degeneratieve veranderingen in de wervelkolom, zoals artrose en degeneratieve discopathie, kunnen bijdragen aan de vernauwing van het wervelkanaal.

Behandeling van spinale kanaalstenose in de lendenwervelkolom

De behandeling van lumbale spinale kanaalstenose kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de symptomen van de patiënt. Veelgebruikte behandelingsopties zijn:

 rugpijn

Conservatieve behandeling: In veel gevallen kan lumbale spinale kanaalstenose tijdelijk worden behandeld met conservatieve methoden zoals pijnstillers, fysiotherapie en aanpassingen in levensstijl. Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de rugspieren, het verbeteren van de houding en het verlichten van de druk op de zenuwen.

 

Injecties: Corticosteroïde-injecties kunnen worden gebruikt om ontsteking en zwelling in het wervelkanaal te verminderen, wat kan helpen bij het verlichten van pijn.

 

Chirurgische behandeling: Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn of als de spinale kanaalstenose ernstig is, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Patrick und Cedric

Wij zijn uw rugspecialist

bottom of page