top of page

Hernia gevonden in een MRI!
Wat betekent dit?

Herniaspecialist Dr. Cedric Simons geeft uitleg over een MRI met een hernia L4/5 in de lage rug.

MRI met hernia L5/S1 links

Mri met hernia L5/S1

Op het eerste plaatje ziet u een rug van opzij. Er is wat slijtage maar ook een hernia bij de onderste tussenwervelschijf  L5/ S1.

 

De ingekleurde tekening maakt het duidelijker. Rood is de hernia, die tegen de geel ingekleurde zenuwen drukt.

Mri met hernia L5/S1 ingekleurd
Mri met hernia L5/S1 axial

Kijken we nu vanaf de voeten tegen de rug aan, dan ontstaan deze doorsnedes. U ligt op de rug, dus in elk plaatjes is links, de rechterkant van het lichaam! De zenuwen, die net als lijntjes te zien waren, zijn nu in de dwarsdoorsnee, rondjes. De linker zenuw (dus rechts in het plaatje!) is door de hernia weg, en zelfs helemaal plat gedrukt. Het linker plaatje is ter verduidelijking weer ingekleurd.

Mri met hernia L5/S1 axial ingekleurd

MRI met hernia L3/4 rechts

Mri met hernia L3/4

Er zijn veel verschillende hernia. Op verschillende hoogtes, uit verschillende tussenwervelschijven. Deze komt uit L3/L4, en is dusdanig groot, dat de zenuwen helemaal niet meer ontspannen in het zenuwkanaal hangen, maar opgestroopt erboven, gekronkeld liggen. Ook weer ter verduidelijking in kleur.

 

Informeer je over de behandelingen voor een hernia. Je hebt zowel niet-operatieve als operatieve mogelijkheden.

Mri met hernia L3/4 ingekleurd
Mri met hernia L3/4 axial

De onderste twee plaatjes zijn de dwarse doorsnedes van deze grote hernia. Zo’n grote hernia is hier de oorzaak van een stenose. Een stenose betekent niets anders dan: vernauwing. Het woordt zegt dus niets over de oorzaak. Een stenose is een gevolg van een grote hernia, of vaker van botaangroei bij arthrose.

Mri met hernia L3/4 ingekleurd axial

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Een lumbale hernia wordt veroorzaakt wanneer de zachte, geleiachtige kernen van de tussenwervelschijven in de lendenwervelkolom uit hun normale plek glijden of uitsteken. In onze video wordt dit proces geïllustreerd met een anatomisch model. Het toont hoe de kern van de schijf uitpuilt en zo een hernia vormt.

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

bottom of page