top of page
Lumbale hernia:
symptomen, oorzaken en behandeling

Leer alles over lumbale hernia, de symptomen, oorzaken en de meest effectieve behandelmethoden voor een pijnvrij leven.

Wirbelsäule lumbal met hernia

Een lumbale hernia, vaak aangeduid als "hernia" of "Hernia Nuclei Pulposi, HNP", is een veelvoorkomende oorzaak van rug- en beenpijn. In dit artikel leert u alles over de symptomen, oorzaken en de effectieve behandelmethoden voor lumbale hernia's.

Lumbale hernia - begrijpen en behandelen

Een lumbale hernia ontstaat wanneer de zachte, geleiachtige kernen van tussenwervelschijven in het onderste deel van de rug (lumbale wervelkolom) uit hun normale positie glijden of uitpuilen. Dit kan druk uitoefenen op de omringende zenuwen en pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen veroorzaken.

Symptomen van een lumbale hernia

De belangrijkste symptomen van een lumbale hernia zijn:

 

Pijn in de onderrug die kan uitstralen naar de billen, benen en voeten

Spierzwakte in de benen en voeten

Gevoelloosheid of tintelingen in de benen en voeten

Moeite met lopen, staan en zitten

Oorzaken van
lumbale hernia

Een van de belangrijkste oorzaken van een hernia is de evolutie. Sinds we rechtop lopen, worden de tussenwervelschijven zwaarder belast. In "Nummer 1" leggen we hier meer over uit!

 

Veroudering: Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven hun elasticiteit en zijn ze vatbaarder voor scheuren en verzakkingen.

Overgewicht: Overgewicht legt extra druk op de wervelkolom en verhoogt het risico op een hernia.

Slechte houding: Langdurig zitten of een verkeerde houding kan extra druk op de wervelkolom uitoefenen en het risico op een hernia verhogen.

Zware lichamelijke inspanning: Tillen, duwen of dragen van zware voorwerpen kan de druk op de wervelkolom verhogen en het risico op een hernia vergroten.

man with backpain

Er zijn verschillende behandelingsopties voor lumbale hernia's, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt

Patrick und Cedric

Hernia weg!
Wij zijn uw herniaspecialist

Hernia's in de halswervelkolom, ook wel cervicale hernia's of nekhernia's genoemd, zijn een veelvoorkomende oorzaak van nek-, schouder- en armpijn. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en effectieve behandelingsmethoden voor halswervelkolom hernia's, om u te helpen een pijnvrij leven te leiden.

bottom of page