top of page

File op de zenuwautobaan: stenose

Als u ooit van spinale stenose hebt gehoord, maar niet zeker weet wat het is of hoe het werkt, bent u hier aan het juiste adres.

Drs. Patrick Simons
legt in dit artikel alles uit wat u moet weten.

​Hoe ontstaat een stenose?

Patrick Simons

"Ik vergelijk de rug wel eens met een huis. Stel je het zenuwkanaal voor als een mooi ingerichte woonkamer. De meubels staan allemaal keurig op hun plek en het past allemaal precies. Bij een nieuw huis functioneert het allemaal perfect. Maar nu komt het huis op leeftijd, de vloer krult omhoog en het plafond hangt door. De inhoud van de kamer wordt kleiner en wat er in staat, schuift naar elkaar toe. Eerst gaan de deuren moeilijker open, uiteindelijk kraken de kasten en zit alles op slot."

Zo gaat het met de ouder wordende rug helaas ook. Het zenuwkanaal slibt dicht, de gewrichtjes - het plafond - worden dikker en nemen meer plaats in, de bodem - de tussenwervelschijf - hangt eruit en drukt mee. Het gevolg is dat juist wanneer de zenuwen zouden moeten bewegen, namelijk bij het lopen, dat steeds moeilijker en minder lang gaat. De loopafstand wordt steeds korter, de mensen zoeken verlichting door te gaan zitten. Fietsen gaat wel nog, want je zit dan immers licht gebukt. En daarbij ontstaat er meer ruimte in het zenuwkanaal.

Een stenose is dus een typische aandoening bij mensen op gevorderde leeftijd. Het is dan de kunst op het juiste moment de beslissing tot opereren te nemen, voordat de patiënten té oud of té ziek zijn. In de medische literatuur is men het erover eens dat een stenose niet vanzelf weggaat zoals een hernia dat wél vaak doet, maar met het stijgen der jaren erger wordt én dat een micro-operatie de beste oplossing is.

Ook bij deze behandeling vind ik:
“minder is meer”.

Je moet tijdens de operatie net voldoende wegnemen om de zenuwen weer plaats te geven. De ingreep moet zo kort mogelijk duren en de patiënt moet weer snel op de been zijn. Omdat een stenose vaak op meerdere plekken optreedt, is het de kunst om met een MRI-scan te zien welke plek een operatie nodig heeft. Dezelfde dag, 5 uur na de operatie,  dan weer uit bed, want vooral ouderen weten: rust roest.

Vooral de operaties aan een stenose gaan met het verder gemiddeld ouder worden van de bevolking toenemen. In onze rugkliniek in Keulen zijn we goed voorbereid op de toenemende vraag. Bij ons zijn er geen files, niet in de vorm van wachtlijsten en na de operatie niet meer in de rug.

Vernauwing:
Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Spinale vernauwing is een aandoening waarbij het wervelkanaal smaller wordt, wat kan leiden tot druk op de zenuwen. Dit artikel geeft u inzicht in spinale kanaalstenose in de lendenwervelkolom, de symptomen, oorzaken en effectieve behandelmethoden om u te helpen een pijnvrij leven te leiden.

bottom of page